marți, 24 mai, 2022
22.5 C
București

-

HomepageAnaliticaSuprafețele livezilor de măr și păr eco în România. Tendințe

Suprafețele livezilor de măr și păr eco în România. Tendințe

Sectorul de producere a merelor și perelor ecologice în România a înregistrat creșteri în ultimii ani. În 2019, potrivit Eurostat, în România erau 3296 de hectare de livezi de măr în perioada de conversie sau eco, dintre care 1868 ecologice.

Randamentul mediu al acestor livezi este de 6,8 tone la hectar, în total fiind obținute 12653 de tone de mere.

Suprafața livezilor de păr eco sau în perioada de conversie este de 175 de hectare, dintre care 96 de hectare certificate ecologic, iar restul în perioada de conversie. Recolta medie per hectar 2,4 tone, iar randamentul total de 231 de tone.

Potrivit datelor colectate de către experții Andrei Lozan și Christoph Arndt, care au interacționat cu producători ecologici din România, Departamentul Agricultura Ecologică al Ministerului Agriculturii, dar și Organisme de Control și Certificare, în următorii ani ar putea fi înregistrate schimbări în structura acestor suprafețe.

Deși aproximativ 1900 ha de livezi de măr au fost complet ecologice în 2019, acest număr va fi de aproximativ 2900 ha în 2021 (datele nefiind încă disponibile), cu o producție totală de cultură certificată ecologic de 18 mii de tone.

„Am constatat ca sunt doar aproximativ 70 de ha de livezi superintensive (2020) dintre care 30% sunt în plină producție (35 t/ha randament), iar restul, de 70%, generând o recoltă de aproximativ 15 t/ha. În total, o producție de 1500 de tone de mere ecologice au fost disponibile în 2020. 60% dintre ele sunt vândute ca certificate ecologice și 40% pe piața convențională (livezile aflându-se în perioada de conversie). Totul este produs pentru piața internă, nu există export. Numai 1 companie (Ferma Steluță) este certificată GlobalGAP și vizează supermarketurile din România (însă merele încă vândute ca convenționale)”, susțin experții.

Între 600 si 700 de hectare sunt livezi organice intensive (2020) care produc în mare parte pentru procesatori de sucuri (în principal Austria Juice și Rauch, ambele procesând în Ungaria). Randamentul mediu este de 10-12 t/ha.

1900 de ha sunt certificate ecologic pe portaltoi generativi (producție extensivă, 2020). Acestea sunt în mare parte pomi foarte bătrâni (peste 25 de ani). Restul, de aproximativ 700, sau mai multe ha sunt în prezent în conversie.

„Totuși, din interviurile realizate, pot spune că o pondere mare a producătorilor livezilor intensive ar putea refuza să cultive ecologic după perioada de conversie, perioadă în care subvențiile sunt mai reduse. Numai pentru livezile superintensive și extensive acest lucru ar fi mai puțin valabil”.

În general, în România, aproximativ două treimi din toate livezile au mai mult de 25 de ani (în cea mai mare parte extensive și intensive). În producția ecologică, ponderea de
livezi bătrâne este estimată la 3/4.

Cifrele anului 2020 pentru mere și pere ecologice arată: Mere: 11.250 t certificate integral în 2020 și 18.000 t în 2021. Pere: Aproximativ 150 t în 2020 și peste 500 t în 2021.

Motivația pentru mulți fermieri de a transforma livezile de măr existente în livezi ecologice este în mod clar schema de subvenții pusă la dispoziție pentru livezile ecologice:

  • 620 EUR/ha anual în cei 3 ani de conversie.
  • 442 EUR/ha anual pentru întreținerea livezii ecologice. Compania ar trebui să aibă minim 1 ha de teren certificat pentru a primi aceste subvenții.

Sistemul de subvenții va fi revizuit în 2022, ceea ce poate fi un punct de cotitură pentru dezvoltarea producției ecologice de mere în România. Întrucât mărul nu este o cultură focalizată pentru dezvoltarea organică de către guvernul român, precum și pentru cercetare și extindere, nu este de așteptat o creștere puternică în continuare.

Culturile focus pentru dezvoltarea organică de către Guvern sunt în mare parte fructele de pădure și nucile, dar nu merele și perele.

O analiză a lanțurilor de supermarketuri din București, Cluj și Brașov, realizată în mai 2021, a arătat că 100% din merele ecologice vândute erau din nordul Italiei.

„Am constatat că cel puțin 520 t au fost prelucrate artizanal de către 8 producători care produc în mare parte suc (bag in box) folosind marketing direct și furnizându-l comercianților cu amănuntul specializați, doi vând și lanțurilor de supermarketuri”.

FOTO: agro-market24.eu; Imagine simbol

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

De ce se îngălbenesc și se usucă castraveții abia formați – vezi 7 motive

Fără de fructe sănătoase de la bun început, nu...

Îngrășămintele cu azot: de ce sunt necesare și cum le folosim corect

Azotul, împreună cu fosforul și potasiul, sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Îngrășămintele...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...

Sprijin pentru fermierii din UE de până la 100.000 euro

Comisia Europeană a propus vineri o măsură excepțională finanțată de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) pentru a...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate