‹ adv ›
luni, 30 ianuarie, 2023
0.5 C
București

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaScad prețurile pentru grâu și porumb la nivel mondial

Scad prețurile pentru grâu și porumb la nivel mondial

Piețele și-au continuat ieri declinul pentru toate produsele, în urma ședinței de vinerea trecută, marcată de temerile stârnite de noua tulpină Covid.

Este dificil în acest stadiu de a cunoaște consecințele reale asupra economiei mondiale ale Omicron, care zguduie piețele.

Declinul prețurilor a început pe 29 noiembrie la ora 14, când Abares și-a publicat prognoza pentru Australia. Se estimează că țara va produce grâu în cantități record, la 34,4 milioane de tone, orz 13,3 milioane de tone și canola 5,7 milioane de tone.

Aceste cifre sunt peste așteptări și confirmă că ploile au fost benefice pentru cantitate, dar rămâne un impact calitativ negativ care este încă greu de cuantificat.

Cotații, grâu, porumb pe Euronext:

Prețurile au scăzut după ce chiar săptămâna trecută a fost depășit pragul de 300 euro pe tonă pentru grâu pe Euronext și pe piața fizică, atingând un maxim istoric exprimat în euro.

Pe arena internațională, Egiptul a surprins piața cumpărând nu mai puțin de 600 de mii de tone de grâu, împărțite între: 240 de mii de tone din România, 240 de mii de tone din Rusia și 120 de mii de tone din Ucraina. Originile franceze au fost necompetitive.

Porumbul pierde teren, de asemenea, în urma grâului și sub presiunea recoltei în Ucraina.

Prețurile rapiței au scăzut brusc ieri, în urma uleiurilor vegetale și într-un context de temeri de scădere a cererii de biocombustibili, produsă de pandemia.

Dolarul a scăzut ușor în această dimineață la 1,1310 față de euro și 74,75 față de rublă. Cât despre petrol, acesta a început să scadă din nou în această dimineață la New York la 68,50 USD/baril.

În ciuda scăderii prețurilor pe toate piețele, potrivit Agritel, prețurile în Rusia rămân ferme, ca urmare a creșterii taxelor la export pentru grâu, înregistrate la 80,8 dolari/tonă începând de mâine și a cererii bune în Franța și pe internațional.

Astfel, Rusia a exportat 840 de mii de tone de grâu în perioada 18-25 noiembrie, față de 630 de mii de tone săptămâna precedentă.

Prețurile porumbului pierd teren în Ucraina, ca urmare a presiunii recoltei. Aceasta din urmă ar putea fi între 38 și 40 de milioane de tone.

Până în prezent, potrivit ministrului Agriculturii din Ucraina, au fost exportate 5,5 milioane de tone, un volum aproximativ echivalent cu cel de anul trecut.

De asemenea, soia pierde teren, în ciuda activității bune de procesare care pare să fie confirmate pentru octombrie, cifre ce urmează să fie publicate miercuri.

În Brazilia, se estimează că 91% din soia a fost semănată până pe 26 noiembrie, peste media prognozată, drept rezultat a vremii favorabile de semănat.

Recoltele de porumb și soia se apropie de sfârșit în SUA, potrivit datelor, 95% au fost recoltate până pe 21 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Prețul grâului a scăzut, revenind la nivelul de dinainte de conflictul din Ucraina

Prețul grâului oscilează în jurul valorilor de 280 -...

Raportul USDA pentru ianuarie 2023: optimist pentru porumb, soia, neutru pentru grâu

Tradițional, raportul USDA a fost unul dintre cele mai așteptate evenimente ale acestei săptămâni pentru comercianți. Însă, contrar așteptărilor...

Piața agricolă mondială – prețuri în scădere pe Euronext, comercianții în așteptarea raportului USDA

Rata inflației în SUA, raportul lunar al USDA, dar și aprecierea valutei euro față de dolar sunt printre principalele...

1 din 10 mere mâncate de români vine din Polonia

Unu din zece mere, cel mai consumat fruct de către români, este de origine poloneză, indică o analiză a...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole