27 C
București
miercuri, 31 mai, 2023

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețul cerealelor - în creștere după anunțul lui Putin despre controlarea exporturilor

Prețul cerealelor – în creștere după anunțul lui Putin despre controlarea exporturilor

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a anunțat ieri, 17 ianuarie că dorește o anumită stabilizare a prețurilor alimentelor în Rusia, sugerând că volumele exporturilor ar putea fi controlate în cazul unei inflații excesive sau problemelor ce pot apărea în primăvară.

Acest lucru nu a putut să nu genereze o modificare a prețurilor, în creștere, inclusiv pe Euronext.

Cotații grâu Euronext:

Cotații porumb pe Euronext:

Amintim că, pe 15 decembrie, acesta a spus că în 2022 a fost recoltată o recoltă record de cereale în Rusia. În același timp, a menționat că Rusia a exportat aproximativ 22 de milioane de tone de cereale în ultimele cinci luni (în principal în țări asiatice și africane) și este gata să furnizeze încă 4-5 milioane de tone până la sfârșitul anului.

În plus, Putin a atras atenția asupra faptului că Federația Rusă este unul dintre cei mai mari furnizori de uleiuri vegetale și îngrășăminte pe piața mondială.

În condițiile în care suprafețele cultivate în Rusia vor fi afectate de condițiile vremii, ar putea fi aplicate taxe de export și alte metode de reglare a pieței.

Totodată, operatori de pe piața rusă au anunțat despre faptul că taxa la exportul de rapiță poate crește din martie – mărimea propusă a noii taxe nu este dezvăluită oficial. Potrivit surselor, însă, aceasta poate fi de 30% din valoarea în vamă. Acum livrările de rapiță din Rusia sunt permise doar prin punctul de control Zabaikalsk și sunt supuse unei taxe de bază de 6,5%, dar nu mai puțin de 11,4 euro pe tonă.

Ce ține de activitatea pieței, ieri, a continuat să fie vizibilă competitivitatea originilor Mării Negre. Cu toate acestea, activitatea de export a cerealelor de origini europene rămâne susținută (17,67 milioane de tone de grâu comun deja exportate de la începutul campaniei, față de 16,67 în anul precedent).

Licitația Algeriei s-ar fi încheiat cu un preț de 334,50 USD cif, pentru un volum cuprins între 500 și 600 de mii de tone. Originile nu vor fi cunoscute până la momentul încărcării, în martie.

Cu toate acestea, în ceea ce privește prețurile oferite, piața ar putea fi împărțită între origini franceză, baltică și rusă.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE îmbunătăţeşte previziunile privind recolta de cereale în Franţa şi România

Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările privind recoltele de grâu...
‹ adv ›

AAC: Fermierii vor fi dezavantajaţi dacă proiectul de OUG privind ajutorul pentru secetă va fi aprobat în forma propusă

Fermierii vor fi dezavantajaţi dacă proiectul de OUG privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli...

Azomureș şi-a reluat parţial activitatea de producţie

Combinatul Azomureș din Târgu Mureș a reluat, parțial, producția de îngrășăminte. „Am reluat parțial producția de îngrășăminte. Aproximativ 10%...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole