18.2 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețul cerealelor - în creștere după anunțul lui Putin despre controlarea exporturilor

Prețul cerealelor – în creștere după anunțul lui Putin despre controlarea exporturilor

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a anunțat ieri, 17 ianuarie că dorește o anumită stabilizare a prețurilor alimentelor în Rusia, sugerând că volumele exporturilor ar putea fi controlate în cazul unei inflații excesive sau problemelor ce pot apărea în primăvară.

Acest lucru nu a putut să nu genereze o modificare a prețurilor, în creștere, inclusiv pe Euronext.

Cotații grâu Euronext:

‹ adv ›

Cotații porumb pe Euronext:

Amintim că, pe 15 decembrie, acesta a spus că în 2022 a fost recoltată o recoltă record de cereale în Rusia. În același timp, a menționat că Rusia a exportat aproximativ 22 de milioane de tone de cereale în ultimele cinci luni (în principal în țări asiatice și africane) și este gata să furnizeze încă 4-5 milioane de tone până la sfârșitul anului.

În plus, Putin a atras atenția asupra faptului că Federația Rusă este unul dintre cei mai mari furnizori de uleiuri vegetale și îngrășăminte pe piața mondială.

În condițiile în care suprafețele cultivate în Rusia vor fi afectate de condițiile vremii, ar putea fi aplicate taxe de export și alte metode de reglare a pieței.

Totodată, operatori de pe piața rusă au anunțat despre faptul că taxa la exportul de rapiță poate crește din martie – mărimea propusă a noii taxe nu este dezvăluită oficial. Potrivit surselor, însă, aceasta poate fi de 30% din valoarea în vamă. Acum livrările de rapiță din Rusia sunt permise doar prin punctul de control Zabaikalsk și sunt supuse unei taxe de bază de 6,5%, dar nu mai puțin de 11,4 euro pe tonă.

Ce ține de activitatea pieței, ieri, a continuat să fie vizibilă competitivitatea originilor Mării Negre. Cu toate acestea, activitatea de export a cerealelor de origini europene rămâne susținută (17,67 milioane de tone de grâu comun deja exportate de la începutul campaniei, față de 16,67 în anul precedent).

Licitația Algeriei s-ar fi încheiat cu un preț de 334,50 USD cif, pentru un volum cuprins între 500 și 600 de mii de tone. Originile nu vor fi cunoscute până la momentul încărcării, în martie.

Cu toate acestea, în ceea ce privește prețurile oferite, piața ar putea fi împărțită între origini franceză, baltică și rusă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod galben de averse în jumătate din ţară, până duminică

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o...
‹ adv ›

Florin Barbu a participat în Republica Moldova la Conferința tematică privind promovarea unui cadru agricol rezilient

În data de 4 octombrie 2024, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a participat, în Republica Moldova (RMD), la...

EFSA: plantele NGT din categoria 1 nu prezintă niciun risc suplimentar comparativ cu plantele rezultate din tehnici convenționale

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și-a prezentat opinia științifică asupra analizei ANSES a anexei I din propunerea CE...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole