27.9 C
București
joi, 28 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Prețurile continuă să crească

Piața mondială agricolă: Prețurile continuă să crească

Prețurile continuă să crească la toate produsele, având același context: condiții climatice nefavorabile în special în Brazilia și SUA, împreună cu o activitate speculativă intensă.

Piața Europeană

Comparativ cu săptămâna trecută, prețurile pe Euronext și CME s-au schimbat esențial. Analiza din săptămâna trecută, disponibilă pe acest link.

Cotații Euronext 26.04.2021

Observatorul Uniunii Europene își revizuiește estimarea producțiilor viitoare de grâu moale pentru UE, până la 5,86 t/ha față de 5,89 t/h prognozate luna trecută, ca urmare a frigului din ultimele săptămâni.

Pentru orzul de toamnă, randamentul european este, de asemenea, revizuit în jos pentru sezonul următor la 5,83 t/ha, față de 5,88 estimate luna trecută.

În mod surprinzător, la rapiță, randamentul prognozat a scăzut la 3,19 t/ha față de 3,26 luna trecută.

Situația pentru rapiță este foarte tensionată: potrivit analiștilor Agritel, Franța prezintă suprafețe sub 900.000 ha coroborate cu randamente care vor fi, probabil, sub media pe 5 ani.

În cele din urmă, procesarea rămâne activă datorită prețurilor uleiurilor vegetale care cresc pe arena internațională. Prețurile pentru canola cresc, de asemenea, ajungând la peste 900 de dolari canadieni pe tonă, un nou record.

Egiptul va prezenta în această după-amiază rezultatul ofertei sale pentru grâu, iar Algeria cumpără grâu moale, un volum necunoscut.

SUA a vândut ieri 120.000 de tone de soia către o destinație nedezvăluită.

Dolarul avansează în această dimineață, înregistrând 1,2074 față de euro și 74,88 față de rublă. Petrolul avansează și el la 62,20 USD/baril în New York.

Piața Regiunii Mării Negre

Starea culturilor și progresele semănatului în Ucraina

În Ucraina, condițiile meteorologice din a doua decadă a lunii aprilie au accentuat întârzierea în dezvoltarea culturilor de toamnă.

Într-adevăr, temperatura cumulată de la sfârșitul iernii rămâne scăzută și înghețuri încă sunt înregistrate (în această dimineață au fost înregistrate temperaturi între -2°C și + 2°C în funcție de regiune.

Astfel, întârzierea de dezvoltare la culturile de toamnă este în medie de 2 săptămâni sau mai mult în unele regiuni ale țării.

Consecințele acestei primăveri târzii sunt resimțite și în procesul semănatului de primăvară, care, indiferent de cultură, este deja semnificativ în urmă față de anul trecut.

Starea culturilor și progresele semănatului în Rusia

În ciuda progreselor recente, întârzierile de semănat în Rusia rămân mari comparativ cu sezoanele anterioare.

Cu puțin înainte de weekendul trecut, datele oficiale au arătat că semănatul culturilor de primăvară a ajuns la 2,4 milioane de hectare dintr-o suprafață totală de 3,5 milioane de hectare la toate culturile.

În 2019 și 2020, date similare erau înregistrate pe 12 și, respectiv, 7 aprilie. Astfel, se menține o întârziere de două săptămâni la începutul sezonului de primăvară.

Se așteaptă ca temperaturile să rămână sub nivelul normal pentru următoarele 2 săptămâni. Prin urmare, această întârziere nu poate fi evitată în timpul apropiat.

Piața SUA

O nouă sesiune extremă a fost înregistrată ieri la Chicago, cu maxime pentru ultimii aproximativ 8 ani, atinse pentru principalele mărfuri.

Cotații CME Chicago 26.04.2021

Semănatul porumbului este estimat la 17% (datele de duminica trecută), comparativ cu 20% – media în ultimii 5 ani, însă în limita așteptărilor comercianților.

Semănatul culturii de soia este avansat cu 8% față de media de 5%. Semănatul grâului de primăvară este realizat în proporție de 28% față de 19% în medie la această dată.

Evaluarea culturilor de grâu de toamnă din SUA a scăzut la 49% de la 53% săptămâna trecută.

Inspecțiile la export în această săptămână s-au ridicat la 564.047 tone grâu și 1,9 milioane de tone porumb, depășind așteptările comercianților.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piața mondială agricolă: Cotaţiile la grâu în continuă scădere pe plan global

Cotaţiile la grâu au scăzut marţi cu peste 1%,...
‹ adv ›

Raportul USDA: Producția globală, dar și prețurile la grâu – în scădere. Dominanța comercială a Rusiei se face simțită

Piața globală este mult mai puțin aprovizionată decât se credea. Cu toate acestea, recolta masivă și dominanța comercială copleșitoare...

Ţările din ECE cer UE extinderea embargoului privind importurile de cereale din Ucraina

Ungaria a ajuns la un acord cu România, Bulgaria şi Slovacia prin care cele patru state membre UE din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole