miercuri, 18 mai, 2022
12.5 C
București

-

HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Prețul rapiței a crescut esențial, pentru alte culturi se...

Piața agricolă mondială: Prețul rapiței a crescut esențial, pentru alte culturi se mențin înalte

Prețurile uleiului sunt cele mai volatile, ca urmare a deciziei Indoneziei de a înceta inițial exportul de ulei de palmier, înainte de a preciza că aceasta ar viza doar uleiul de palmier.

În această dimineață, autoritățile indoneziene precizează că, în caz de tensiune pe piața sa internă, ar putea extinde această interdicție la toate uleiurile. În acest context, în Kuala Lumpur prețurile au crescut în această dimineață.

Tensiunile geopolitice cresc după comentariile Rusiei de ieri, despre un risc ridicat de extindere a războiului dincolo de granițele Ucrainei.

Fluxurile de export pentru grâul din Rusia au continuat într-un ritm constant, în ciuda problemelor legate de logistică și de plată pe fondul internațional.

După o scădere bruscă a prețurilor petrolului, acestea sunt din nou în creștere și s-au situat la 99,40 USD/baril în această dimineață la New York.

USDA estimează producția viitoare de grâu în Australia la 29 de milioane de tone, în scădere față de ultimii doi ani (peste 33 de milioane de tone).

Cu toate acestea, această cifră ar fi totuși considerată satisfăcătoare, având în vedere incidentele climatice pe care le întâmpină în mod regulat această țară.

Pe plan internațional, China a achiziționat 330.000 de tone de boabe de soia din SUA.

Riscurile climatice rămân în centrul atenției, în principal pe continentul american, cu un deficit de apă persistent în Brazilia și sudul Statelor Unite. În China, riscul unei reintroduceri a izolării legate de extinderea pandemiei ridică temeri privind o încetinire economică la nivel global.

Piețele fizice pentru recolta din 2021 devin din ce în ce mai restrânse pentru cereale, iar comerțul se concentrează acum pe recolta din 2022.

Cotații grâu Euronext:

Cotații porumb Euronext:

Cotații rapiță Euronext:

În SUA, sesiunile de tranzacționare s-au desfășurat cu mult elan, din cauza așteptării evaluărilor recoltelor și progresul semănatului de primăvară în SUA.

Evaluarea recoltei pentru grâul de toamnă publicat după încheierea tranzacțiilor a arătat doar pentru 27% din suprafețe ca fiind în starea „bună spre excelentă”, față de 30% săptămâna trecută, confirmând o scădere a stării culturii.

În Kansas a fost înregistrată cea mai mare scădere, până la 26% din grâu evaluat ca „bun la excelent”, comparativ cu 33% săptămâna trecută.

Semănatul porumbului în SUA a fost realizat în proporție de 7% până duminica trecută, față de 9% așteptate de operatori și față de 15%, media pe 5 ani.

Semănatul culturii de soia a fost realizat pe 3% din suprafețe, în intervalul așteptărilor, dar sub media de 5%. La porumb, starea de progres a semănatului este la cel mai scăzut nivel din 2013, iar în următoarele 15 zile va fi necesară monitorizarea evoluţiei condiţiilor climatice, înainte de a afirma că potenţialul de randament poate fi afectat.

În acest context, prețurile grâului au crescut cu +1,5 până la + 2% la Chicago.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Se desfășoară RALF 2022 Romanian Agriculture Leadership Forum

RALF este primul eveniment din România dedicat marilor fermieri...

Tratamente la cireș – scheme și perioade recomandate

Cultura cireșului este una dintre sâmburoasele destul de pretențioase la îngrijire, în acest sens fiind foarte importante menținerea sub...

Olt: Numărul fermierilor înscrişi în programul pentru usturoi, aproape dublu faţă de anul trecut

Numărul fermierilor din judeţul Olt înscrişi în acest an în programul de susţinere a producţiei de usturoi este aproape...

Directorul general al APIA, participă astăzi la Paris, la cea de a 51-a Conferință a Directorilor Agențiilor de Plăți din Uniunea Europeană

Adrian Pintea, directorul general al APIA, participă astăzi la Paris, în Franța, la cea de a 51-a Conferință a...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate