luni, 26 septembrie, 2022
14.8 C
București

-

HomepageAnaliticaCare sunt cauzele și cum combatem vârfurile uscate la ceapă

Care sunt cauzele și cum combatem vârfurile uscate la ceapă

În ultima vreme, ceapa este afectată, într-o măsură mai mică sau mai mare, de o boală ce atacă vârfurile frunzelor. Mai jos, vedeți care sunt cauzele și ce măsuri de prevenire pot fi luate în acest sens.

Ce cauzează uscarea vârfurilor?

Una din cauzele cele mai probabile este umiditatea insuficientă, mai ales în perioada când începe a se forma căpățâna. Lipsa oxigenului în sol la fel poate fi o problemă, în special după ploi, când apa stă pe câmp mai mult de 11-13 ore, fie în solurile foarte compacte.

Schimbările bruște de temperatură între zi și noapte, dinaintea arșiței, de asemenea cauzează uscarea foarte rapidă a vârfurilor frunzelor.

De cele mai multe ori aceste simptome apar și din cauza administrării excesive de îngrășăminte azotice. În consecință capetele uscate ale frunzelor sunt afectate de alternarioză care începe a se dezvolta activ.

Uneori, când vremea se răcește și aerul devine mai umed, la 5-10 cm de la capătul frunzei de ceapă începe să se dezvolte mana (peronospora).

Evident că mult depinde și de sortul cepei, rezistența și stabilitatea lor, variind de la un sort la altul.

Ce măsuri de prevenire și combatere se recomandă?

Este foarte important  să se mențină unui nivel optim de umiditate și densitate a solului, care trebuie neapărat afânat.

Optați pentru îngrășăminte complexe, chiar și NPK 30-50 kg va da rezultate mult mai bune decât tradiționala silitră amoniacală 30-50 kg (la rădăcină).

Calciul este vital pentru ceapă, mai ales înainte de venirea arșiței. El se administrează seara sau în noaptea dinaintea prognozatei schimbări bruște de căldură (15-18 kg/ha sub rădăcină, când temperatura aerului nu depășește +26-27°C).

În așa fel vârfurile frunzelor nu se vor usca atât de tare și respectiv vă scădea și riscul de a se îmbolnăvi de alternarioză.

În perioada când probabilitatea de a se infecta cu alternarioză este mai mare apelați la fungicide de tipul Quadris, Score, Signum. Împotriva manei se folosește Acrobat, Ridomil Gold.

Înainte sau la început de arșiță, rădăcinile trebuie neapărat hrănite cu potasiu (10-15 kg/ha de sare potasică, după care 15-18 kg/ha de sulfat de potasiu).

La această etapă se dovedește a fi eficient sulfatul de magneziu (10-12 kg/ha). Pentru tratarea frunzelor se folosesc aminoacizi ca Valina și Lizina, iar dacă solul este solonceac și soloneț folosiți Prolina și Leucina.

Dacă din cauza unor stresuri, plantele întârzie să dea drumul la rădăcini puteți aplica 2l/ha de peroxid de oxigen (cu o concentrație de 60%) sub rădăcină, peste câteva zile acid orto-fosforic (2-4l/ha), iar pentru frunze neapărat aminoacizi (în special Metionina).

Pentru a obține o ceapă mai grea și mai calitativă, pe lângă sulfat de potasiu se mai aplică, sub rădăcină, aminoacizi (Valina este destul de eficientă).

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director de Dezvoltare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție

Activitățile de protecție a zmeurului și murului împotriva bolilor...

Îngrijirea viței de vie în primul an de la plantare

În primul an de la plantarea viței de vie sunt efectuate următoarele operațiuni: Instalarea tutorilor viței de vie Este de dorit,...

Cea mai tare licitație la ADS din istorie. „Granzii” agriculturii românești se bat cu fonduri din afară

Urmează o săptămână de foc la Agenția Domeniilor Statului cu cele mai disputate licitații desfășurate vreodată. Circa 3.000 hectare...

Musca cepei – daune, metode de prevenire și combatere

Musca cepei (Delia antiqua) este un dăunător periculos, ce produce pagube în culturile de ceapă, usturoi, praz şi alte...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate