20.2 C
București
sâmbătă, 19 iunie, 2021

-

HomepageAgroEcoArdeiul iute – un insecticid natural eficient

Ardeiul iute – un insecticid natural eficient

Dăunătorii constituie o problemă serioasă pentru plantele de cultură, care odată atacate slăbesc cantitatea și calitatea recoltei scade, iar în unele cazuri duce la chiar la moartea plantelor.

Prin urmare, este important să fie întreprinse la timp măsuri de protecție.

Unul dinte cele mai eficiente remedii naturale este ardeiul iute, care sperie insectele dăunătoare cu aroma sa. Are un gust înțepător și conține o cantitate mare de alcaloizi, care sunt toxici pentru unii dăunători. Aceasta însă este ineficient împotriva bolilor bacteriene și fungice ale plantelor.

Extractele din ardei iute au efect insecticid  asupra următoarelor tipuri de insecte:

  • afide;
  • tripși;
  • omizi;
  • musculița albă;
  • limacși.

Rețete de preparare a extractelor din ardei iute

Macerat din ardei iute

1 kg de ardei iuți proaspeți se mărunțesc manual sau în mașina de tocat. Se plasează într-un recipient emailat sau din plastic, de 10 litri și se umple cu apă.

Se amestecă bine și se lasă pentru macerare timp de 10 zile. Ulterior se strecoară, iar înainte de aplicare se dizolvă în apă în următoarea doză: 100 ml la 10 l.

Citește și despre Maceratul de urzică – îngrășamânt și insecticid natural.

Decoctul din ardei iute

Nu mai puțin efectiv este decoctul pe bază de ardei iute proaspăt, deoarece la temperatură înaltă, substanțele care afectează negativ insectele dăunătoare sunt eliberate în apă.

Pentru prepararea decoctului se mărunțesc 100 g de ardei proaspeți, se pun într-un recipient și se adaugă 1 l de apă. Se acoperă cu un capac și se fierbe la foc mic timp de o oră și jumătate.

După aceasta se strecoră, se pune într-un vas de sticlă și se lasă pentru 2 zile într-un loc întunecat.

Înainte de aplicare se dizolvă 50-60 g de concentrat la 10 l de apă.

Infuzia din ardei iute

Infuzia se prepară pe bază de ardei iute uscat și măcinat, plusul acestui tip de extracție este că poate fi preparat oricând la necesitate, chiar și atunci când nu sunt ardei proaspeți.

Se iau 100 g de ardei iute măcinat, se pune într-un vas de sticlă și se adaugă 1 l de apă clocotită. Se agită bine și se lasă pentru o zi.

Pentru aplicare, 100 ml din soluția obținută se dizolvă în 10 l de apă.

Sursa foto: pxhere.com

Irina Pompuș
Editor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice

Hidrologii au emis sâmbătă noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice,...
- adv -spot_img

Paralizia sau ologirea puilor – profilaxie și tratament

În perioada creșterii puilor de găină fermierii se întâlnesc cu o problemă destul de răspândită cum ar fi paralizia...

Digitalizarea agriculturii – beneficii considerabile

Digitalizarea agriculturii poate aduce beneficii considerabile nu numai fermierilor, pe care îi ajută să prevină cele trei mari categorii...

Noi pe Facebook

De citit

ANSVSA: 130 de focare active de pestă africană

Numărul focarelor active de pestă porcină (PPA) a scăzut...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției