vineri, 7 octombrie, 2022
14.6 C
București

-

HomepageAgroEcoArdeiul iute – un insecticid natural eficient

Ardeiul iute – un insecticid natural eficient

Dăunătorii constituie o problemă serioasă pentru plantele de cultură, care odată atacate slăbesc cantitatea și calitatea recoltei scade, iar în unele cazuri duce la chiar la moartea plantelor.

Prin urmare, este important să fie întreprinse la timp măsuri de protecție.

Unul dinte cele mai eficiente remedii naturale este ardeiul iute, care sperie insectele dăunătoare cu aroma sa. Are un gust înțepător și conține o cantitate mare de alcaloizi, care sunt toxici pentru unii dăunători. Aceasta însă este ineficient împotriva bolilor bacteriene și fungice ale plantelor.

Extractele din ardei iute au efect insecticid  asupra următoarelor tipuri de insecte:

  • afide;
  • tripși;
  • omizi;
  • musculița albă;
  • limacși.

Rețete de preparare a extractelor din ardei iute

Macerat din ardei iute

1 kg de ardei iuți proaspeți se mărunțesc manual sau în mașina de tocat. Se plasează într-un recipient emailat sau din plastic, de 10 litri și se umple cu apă.

Se amestecă bine și se lasă pentru macerare timp de 10 zile. Ulterior se strecoară, iar înainte de aplicare se dizolvă în apă în următoarea doză: 100 ml la 10 l.

Citește și despre Maceratul de urzică – îngrășamânt și insecticid natural.

Decoctul din ardei iute

Nu mai puțin efectiv este decoctul pe bază de ardei iute proaspăt, deoarece la temperatură înaltă, substanțele care afectează negativ insectele dăunătoare sunt eliberate în apă.

Pentru prepararea decoctului se mărunțesc 100 g de ardei proaspeți, se pun într-un recipient și se adaugă 1 l de apă. Se acoperă cu un capac și se fierbe la foc mic timp de o oră și jumătate.

După aceasta se strecoră, se pune într-un vas de sticlă și se lasă pentru 2 zile într-un loc întunecat.

Înainte de aplicare se dizolvă 50-60 g de concentrat la 10 l de apă.

Infuzia din ardei iute

Infuzia se prepară pe bază de ardei iute uscat și măcinat, plusul acestui tip de extracție este că poate fi preparat oricând la necesitate, chiar și atunci când nu sunt ardei proaspeți.

Se iau 100 g de ardei iute măcinat, se pune într-un vas de sticlă și se adaugă 1 l de apă clocotită. Se agită bine și se lasă pentru o zi.

Pentru aplicare, 100 ml din soluția obținută se dizolvă în 10 l de apă.

Sursa foto: pxhere.com

Irina Pompuș
Irina Pompuș
Specialist în horticultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Fertilizarea foliară – avantajele realizării

Prin fertilizare se urmăreşte completarea nevoilor plantelor de substanţe...

Pete pe fructele de roșii – cauzele apariției și tratament

Petele ce apar pe fructele plantelor de roșii sunt de o varietate foarte mare: mai deschise, mai închise, de...

Cum răspunde Europa la criza alimentară mondială

În mijlocul unei crize alimentare mondiale, în care preţurile au atins valori record, Uniunea Europeană încearcă să împiedice apariţia...

Ucraina: Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă ar putea scădea cu 30-60% fără sprijin din partea statului

Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă în Ucraina ar putea scădea cu 30 - 60% în 2023 fără sprijin...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate