17.1 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

-

HomepageAdvSituația sectorului pomicol din România, provocările și soluțiile Syngenta, discutate la forumul...

Situația sectorului pomicol din România, provocările și soluțiile Syngenta, discutate la forumul OptiTech™ care a adunat peste 200 de participanți

Forumul OptiTech Syngenta 2023, dedicat Pomiculturii, și de această dată a abordat cele mai importante subiecte ale sectorului și a adus împreună cei mai importanți pomicultori din țară.  

Sub sloganul „Împreună Ajungem Oriunde!” Marius Drăgoi, CP Marketing Manager Culturi Speciale și Legumicultură România și Moldova, a anunțat, în debutul evenimentului, principalele subiecte abordate în cadrul celor două sesiuni.

Astfel, pomicultorii prezenți la eveniment au discutat despre:

  • Cum îmbunătățim calitatea fructelor?
  • Noutățile portofoliului de fungicide.
  • Metode de combatere a dăunătorilor din culturile pomicole.
  • Care este impactul schimbărilor legislative asupra protecţiei plantelor?
  • Problemele și oportunitățile pentru proiectele de inovare în Pomicultură.

OptiTech Pomicultura 2023 a adus în față și problemele cu care se confruntă fermierii la momentul actual, despre care au oferit mai multe detalii pomicultorii Loredana Stelian și Octavian Drăgan, în cadrul unui podcast moderat de Andrei Măruțescu – Business Sustainability Head South-East Europe.

Evenimentul s-a încununat cu un master-class dedicat tăierilor la principalele specii pomicole, dar și o degustare a mai multor soiuri de mere și alte fructe produse în România.

Nathinee Ruta, Dr. Manager Global Tehnic pentru sănătatea solului și a plantelor, a vorbit despre principalele provocări cu care se confruntă pomicultura actuală, dar și soluții adaptate pentru reducerea impactului acestora.

„Înghețul de primăvară sau temperaturile prea înalte înregistrate în perioada dezvoltării fructelor pot produce pagube importante la capitolul calitate”specifică Nathinee Ruta.

Pe lângă metodele tehnice de reducere a impactului, Syngenta anunță o soluție la îndemâna tuturor – Isabion®, care este în prezent cel mai utilizat biostimulant din lume. Produsul, pe bază de aminoacizi de origine naturală, îmbunătățește creșterea lăstarilor și a rădăcinilor și diminuează efectele adverse cauzate de înghețuri târzii, căldură și șocul de transplantare.

Testat la diferite culturi, Isabion® și-a confirmat performanța și eficiența pe parcursul anilor.

Rezultatele aplicării produsului Isabion® la măr:

Eficiența produsului Isabion® în livezile de păr:

Evaluarea calității florilor (A) și a greutății perelor după cules (B), Lot Syngenta Coreea de Sud Loturile cu aplicare de 2 ori la rata de diluție de 1000 (la începutul înmuguritului și începutul înfloritului în cazul A și înainte de înflorit și în etapa de creștere secundară în cazul B)

Despre rezultatele testării produsului în cadrul ICDP Pitești a relatat Cristian Marin, Dr. Cercetător gradul II.

Isabion® a asigurat un spor de creștere a lăstarilor cuprins între 31,38-34,62%. Calitatea fructelor (în lotul de măr Idared/M106) tratat cu Isabion® a depășit standardul cu un spor mediu de greutate de 4,14%, Brix pe partea umbrită: spor mediu de 9.76% și o fermitate a fructelor [N/cm2] cu 4,05% mai mare”, a menționat Cristian Marin.

Mai multe detalii despre Isabion® pe acest link.

Ștefan Dragoș, Manager Portofoliu Fungicide Culturi Speciale, Europa, Africa, Orientul Mijlociu, a vorbit despre noutățile portofoliului de fungicide Syngenta, menționând, totodată, și despre eficiența produselor deja bine cunoscute.

Astfel, fermierii au aflat mai multe detalii despre eficiența Coprantol Duo – fungicid de contact cu acţiune puternic preventivă de tip multi-site, împotriva rapănului în culturile sămânțoase, manei la vița de vie și cartof, dar şi cu activitate secundară împotriva unui spectru larg de boli.

Taegro® – produs bazat pe microorganisme, conține Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 (1×1013 UFC/kg, care combină mai multe mecanisme de acțiune: concurență, antibioză (inhibarea ȋnmulțirii microorganismelor dăunătoare) și asigură inducerea rezistenței plantei.

Taegro® a obținut, recent, o extindere de etichetă pentru utilizarea sa în culturi minore, astfel că de avantajele produsului pot beneficia și cultivatorii de arbuști fructiferi (afin, zmeur etc), fiind eficient împotriva putregaiurilor și a bacteriozelor.

Schema de protecție marca Syngenta pentru culturile sămânțoase fiind următoarea:

Iulian Zafiu, Director vânzări Culturi Speciale România și Moldova, a prezentat noutățile strategiei de combatere a dăunătorilor, ce includ produsele:

  • Voliam® – insecticid sistemic local pentru combaterea larvelor de lepidoptere în livezile de semințoase și sâmburoase.
  • Afinto insecticid pentru combaterea a afidelor imature, cât și a celor adulte, eficacitatea căruia nu este influențată de temperaturile ridicate din momentul aplicării și de intensitatea luminoasă.
  • Affirm Opti – insecticid pentru combaterea lepidopterelor din pomicultură cu eficacitate puternică și reziduuri reduse sau chiar zero.
  • Affirm Top – utilizat pentru combaterea D.suzuki (Musculița cu aripi pătate), Achis rosana ( Molia porumbarului) Pandemis herpana (Gărgărița florilor de măr).

Datorită ajustării permanente a portofoliului necesităților pieței, schema de combatere a lepidopterelor permite un control eficient și sigur:

Subiectul care nu a putut să lipsească de la acest forum și care a generat mai multe întrebări din partea producătorilor ține de impactul schimbărilor legislative asupra protecţiei plantelor.

Mihaela Dogaru, Director Omologări România & Lider ZFT Europa Centrală, a vorbit despre modul în care mai multe produse de protecție a plantelor dispar de pe piaţă, schimbările aduse în Ordinul nr. 1.356/1.343/51/2018 – certificarea ca utilizator profesionist pentru utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, recomandând, totodată, pomicultorilor să acceseze anfdf.ro pentru a fi la curent la capitolul legislație și omologări de produse.

Spre finalul evenimentului, Mihail Coman, Dr. Director General ICDP Mărăcineni a vorbit despre Proiectele de inovare în Pomicultură disponibile fermierilor români, iar apoi, împreună cu Marius Roman, Inginer Horticol, Fondator Pepinerele Roman, pomicultorii au avut ocazia să discute despre modul de organizare a tăierilor la principalele specii pomicole.

Cu mai multe detalii despre aceste două subiecte revenim ulterior, iar pentru a fi la curent cu noutățile Syngenta, accesați syngenta.ro.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Alertă dezvoltare boli la cerealele păioase

Senzorii instalați pe stațiile meteo au detectat un nivel...

Tractorul MF 9S, prezentat în premieră de Sigma CVM fermierilor din România

Ce ne puteți spune despre participarea Sigma CVM România la târgul Agraria din acest an?  „Participarea Sigma CVM România la...

Județul Timiș – unul dintre cele mai puternice hub-uri agricole regionale

Vestul ţării câștigă tot mai mult teren în planurile de investiții, iar județul Timiș este unul dintre orașele cheie...

OMV Petrom va testa la Petrobrazi o instalaţie inovatoare pentru captarea şi utilizarea carbonului

OMV Petrom va testa la Petrobrazi o instalaţie inovatoare pentru captarea şi utilizarea carbonului, o iniţiativă parte din proiectul...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole