Raportul de piață este o analiză realizată de Clubul Fermierilor Români care vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.
Piața grâului
Indicațiile grâului la nivel local au cunoscut o creștere în săptămâna care a trecut. Anumiți cumpărători au ofertat loturi la prețuri mai mari pentru a-și securiza vânzările încheiate cu ceva timp în urmă. În continuare, grâul rămâne ca surplus în România.
Loturile mari există și ele încep să fie vândute. Speranța unui preț mai mare decât vârfurile anului trecut este încă menținută, deși condițiile de piață sunt schimbate radical.
Piața orzului
Indicațiile portului Constanța în ceea ce privește orzul furajer rămân la nivelul de preț de până acum. Lichiditatea este destul de scăzută, în condiția în care cererea este susținută pentru această materie primă.
În privința recoltelor viitoare, ele se prezintă sub auspicii normale pentru această perioadă de timp în țările din bazinul Mării Negre, Ucraina, respectiv Rusia, precum și în țările din Uniunea Europeană.
Piața porumbului
Indicațiile de preț în portul Constanța au crescut zilele trecute în paritatea CPT. Această susținere vine din teama tensiunilor în creștere din bazin, știind faptul că Ucraina este principalul rezervor de porumb.
Fermierii români încep să tranzacționeze porumb, așa cum vă informam în raportul anterior, întrucât este un lucru necesar pentru consolidarea capitalului în avanpremiera lucrărilor de primăvară care vor începe curând.
Piața semințelor de rapiță
Recolta veche de rapiță este aproape inexistentă ca lichiditate în România. În ciuda susținerii oferite de cerere, loturi mari de rapiță nu se regăsesc în oferta fermierilor români în acest moment.
Rapița recoltă nouă se prezintă în aceeași stare de hibernare. În cele mai multe cazuri, câmpurile sunt protejate de zăpezile căzute. În alte locuri nu există zăpadă protectoare, dar temperaturile nocturne nu sunt atât de coborâte încât să existe pericolul de îngheț.
Piața semințelor de floarea-soarelui
Indicațiile generale se situează oarecum neschimbate în România. Pentru fermierii care au cantități mici, prețul se poate reduce și cu 10 USD, din cauza volumului mic oferit spre vânzare.
Fermierii români care au cantități destul de însemnate așteaptă semnalul pozitiv care poate potența nivelul de preț pe care-l pot obține pe loturile păstrate.
În bazinul Mării Negre, se înregistrează fluctuații de preț ale semințelor și uleiului de floarea-soarelui.
Piața boabelor de soia
Prețul boabelor de soia înregistrează un salt în România. Stocurile păstrate până acum își pot găsi valorificarea optimă în aceste momente.
Problemele se acutizează în America de Sud, unde înregistrăm noi tăieri de volume și ne referim aici, nu la Brazilia, ci la Paraguay.
În Brazilia, lucrurile sunt exact la fel cum le-am prezentat în raportul anterior. Argentina este în punctul final de încheiere a plantării culturii de soia și se pare că soia din Argentina are parte de cele mai bune auspicii.