Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 26 – 31 august va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în aproape toată țara.
Temperatura medie a aerului diurn va fi cuprinsă între 15-30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1- 6 ° C, în majoritatea regiunilor.
Temperatura maximă a aerului va fi între 24 – 37°C, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura minimă a aerului va oscila între 5 – 23°C, cele mai mici valori înregistrându-se în depresiunile montane.
În ceea ce privește precipitațiile, sunt prognozate ploi locale sub formă de averse, care sunt însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.
De asemenea, în jumătatea de nord a țării vor exista condiții pentru producția de grindină, iar cantitățile de apă pot fi mai importante din punct de vedere agricol.
În culturile neirigate, conținutul de apă la adâncimea solului sub 0-100 cm va fi în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzută (secetă pedologică puternică și locală extremă) în Maramureș și Banat, cea mai mare parte a Moldovei, Oltenia și Transilvania, sudul Crișanei, izolat în centrul, estul și sud-estul Dobrogei, vestul, sud-estul și nordul Munteniei.
Rezerva de umiditate a solului va înregistra valori satisfăcătoare apropiate de optim și optim, pe suprafețe agricole mari din Muntenia și Dobrogea, centru, sud-est și local în sudul Transilvaniei, izolat în sudul Moldovei.
În condițiile agrometeorologice menționate, procesele de creștere, dezvoltare și maturare a culturilor de câmp și a speciilor de viță-de-vie se vor desfășura mai intens, în special pe zonele agricole cu o irigare adecvată.
Se recomandă promovarea în producţie a soiurilor de plante tolerante la stres hidric şi extreme termice, precum şi întărirea capacităţii de verificare, control şi asigurare a calităţii seminţelor, prin Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor.
Această măsura are în vedere asigurarea distribuirii soiurilor corespunzătoare şi stimularea producătorilor agricoli de a folosi în cultura plantelor soiuri şi hibrizi adaptaţi mai bine condiţiilor de secetă atmosferică şi edafică.
Cultura de floarea-soarelui va fi predominant matură în ceară și plină (30-100%), precum și recoltată, în special în jumătatea sudică a țării.
Din punct de vedere fenologic, porumbul se va maturiza în lapte, ceară și întreg (20-100%) în toată țara. Pentru hibrizii timpurii și extra-timpurii, lucrările de recoltare vor continua.
În toate bazinele de cultură, sfecla de zahăr va raporta îngroșarea axei hipocotil și acumularea zahărului în rădăcină.
În cazul speciilor fructifere, se va înregistra creșterea și coacerea fructelor, acumularea de zaharuri, precum și recoltarea eșalonată a fructelor, în funcție de maturitatea tehnologică.
În toate podgoriile, viile vor înregistra creșterea boabelor și acumularea de zaharuri, precum și maturarea și începutul recoltei pentru soiurile de masă timpurii.
Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicide, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de rămășițe vegetale, arat etc.) se vor desfășura pe un ansamblu normal, cu excepția zilelor ploioase.
Sursa foto: shopro.sateiso.org
Un articol interesant, util pentru toți agricultorii din țară.
Conține informații actualizate despre condițiile agrometeorologice in raport cu diverse culturi agricole.
Merită să fie difuzat cu scopul ca să fie accesat de către producător!!!
Mult succes în continuare tuturor contribuitorilor acestui site, și in mod deosebit autoarei articolului!!!