România are toate premisele pentru a deveni un lider european în producția alimentară durabilă, datorită resurselor naturale, diversității climatice și tradițiilor agricole puternice.
Este concluzia exprimată de Ralf van de Beek, director pentru agribusiness internațional și securitate alimentară în Ministerul Agriculturii, Pescuitului, Securității Alimentare și Naturii din Țările de Jos, prezent la evenimentul „Ziua Olandei @ Indagra”.
„Sectorul agricol al României are un potențial imens. Cu solul său bogat, climatul variat și tradițiile agricole solide, România este bine poziționată pentru a fi lider în producția alimentară durabilă. Acest lucru face din România nu doar un producător agricol important în Europa, ci și un partener valoros pentru noi în dezvoltarea unor sisteme alimentare reziliente și inovatoare pentru viitor”, a declarat oficialul olandez.
Fermierii – cheia unei agriculturi reziliente
Potrivit lui Ralf van de Beek, un sector agricol prosper se sprijină pe oameni bine pregătiți și fermieri cu spirit antreprenorial.
„Ei sunt cei care pun în mișcare lanțurile valorice, stimulează inovația și contribuie la creșterea productivității, rezilienței și sustenabilității. Tot ei aduc pe mesele noastre produse sigure și de calitate”, a subliniat reprezentantul Olandei.
Oficialul a condus o misiune comercială formată din 19 participanți din Țările de Jos, reprezentând 15 companii și organizații.
„Obiectivul nostru este de a consolida legăturile dintre România și Țările de Jos, pentru a promova sisteme agroalimentare capabile să prospere într-o Europă aflată în schimbare și într-o lume tot mai turbulentă”, a adăugat acesta.
„Abordarea Diamantului Olandez” – un model de colaborare
În discursul său, Ralf van de Beek a detaliat filosofia agriculturii olandeze, bazată pe „abordarea Diamantului Olandez”, un parteneriat strâns între guvern, mediul privat, cercetare, societatea civilă și instituțiile financiare.
„Este o abordare cu parteneri multipli, pentru că, să fim sinceri, avem nevoie de finanțare, iar guvernele singure nu pot oferi totul”, a explicat acesta.
El a menționat că strategia agricolă olandeză urmărește o perspectivă pe termen lung pentru agricultură, piscicultură și horticultură, cu accent pe securitatea alimentară globală, adaptarea la schimbările climatice și utilizarea durabilă a biodiversității.
Evenimentul „Ziua Olandei @ Indagra”, organizat în cadrul Indagra & Indagra Food 2025 ce se desfășoară în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie 2025, a reunit reprezentanți ai mediului agricol românesc și olandez pentru a discuta modurile de consolidare a rezilienței sectorului agroalimentar, atât la nivelul politicilor europene, cât și prin soluții practice.
Vezi și Ziua Olandei la Indagra – modelul olandez, sursă de inspirație pentru agricultura românească.













