Un târg mai mare, mai internațional și mai inovator. Așa se prezintă ediția a 43-a a Macfrut 2026, târgul internațional dedicat lanțului de aprovizionare cu fructe și legume.
Prima mare noutate este data desfășurării: târgul, unic prin formatul său, va avea loc în perioada 21–23 aprilie 2026, la Rimini Expo Centre.
Suprafața expozițională va fi extinsă prin includerea a două pavilioane noi și un nou concept de organizare, împărțit în trei mari zone tematice: Pre-Harvest, Post-Harvest și Healthy Food Area.
Produsele-vedetă vor fi avocado și mango, cu un focus internațional pe Caraibe, cu Sicilia ca Regiune Partener, și numeroase alte noutăți.
Macfrut 2026 – trei puncte forte: business, networking, knowledge
Scopul principal al Macfrut este promovarea întregului lanț de aprovizionare, bazându-se pe trei piloni:
- Business: dezvoltarea de noi conexiuni comerciale cu clienți și furnizori din întreaga lume;
- Networking: un serviciu exclusiv B2B pentru programarea întâlnirilor cu cumpărători internaționali și alți expozanți, printr-o platformă dedicată;
- Knowledge: sesiuni tematice și dezbateri susținute de experți internaționali de top, oferind participanților o perspectivă unică asupra viitorului sectorului.
În paralel, evenimentul își păstrează dimensiunea internațională prin prezentări susținute de speakeri globali și întâlniri de afaceri facilitate de Italian Trade Agency (ITA).
Sicilia, Regiune Partener
Prezentarea oficială a Macfrut 2026 a avut loc la Catania, marcând alegerea Siciliei drept Regiune Partener. Cu numeroase microclimate și produse de calitate recunoscută, Sicilia este un exemplu de excelență agroalimentară italiană.
Multe produse siciliene au certificări DOP (ex.: Portocala de Ribera, Pădurea de smochini de Etna, Lămâia de Siracuza, Fisticul verde de Bronte) și IGP (ex.: Roșia de Pachino, Portocala roșie siciliană, Căpșuna de Leonforte, Strugurii de masă de Canicattì și Mazzarrone, Morcovul nou de Ispica).
Acestea vor fi prezentate unui public internațional pe durata celor trei zile de eveniment.
Declarații oficiale
- Francesco Lollobrigida, ministrul Agriculturii în Italia:
„Macfrut este o vitrină extraordinară, un loc unde Italia își prezintă excelența în domeniul fructelor și legumelor, dialogând cu întreaga lume. Faptul că Sicilia este regiune partener subliniază valoarea pe care o are această insulă pentru agricultura italiană și europeană.”
- Renzo Piraccini, președintele Macfrut:
„Macfrut este unic prin formatul său, care combină business, networking și knowledge. Ediția 2026 va fi mai mare, mai internațională și mai inovatoare, cu două pavilioane suplimentare și o dată nouă, în aprilie.”
Macfrut 2026 – noul concept expozițional
Spațiul expozițional va fi organizat în trei mari arii tematice:
- Pre-Harvest: protecția și nutriția plantelor, biostimulatori, tehnologii de irigare, pepiniere, tehnologii agrivoltaice, biotehnologie, inteligență artificială, robotică, plus demonstrații practice și vizite în câmp.
- Post-Harvest: producție, ambalare, logistică, tehnologii post-recoltare, zone dedicate lanțului tomatelor și fructelor moi.
- Healthy Food Area: dedicată produselor alimentare sănătoase și inovatoare, în colaborare cu FIPE, incluzând și Spices & Herbs Global Expo (plante medicinale, condimente, produse fitoterapice).
Vezi detalii despre eveniment pe acest link.