Culturile de cais și piersic au fost sever afectate de temperaturile scăzute din acest sezon, iar recolta e posibil să fi fost compromisă, a declarat, joi, vicepreședintele Asociației Fermierilor din Maramureș, Daniel Pop.
„Au fost câteva săptămâni cu temperaturi oscilante; zile călduroase ca brusc, peste noapte, temperaturile să coboare până aproape de 0 grade. Apoi din nou câteva zile cu aer cald, iar acum, aproape o săptămână cu temperaturi scăzute.
Toate aceste schimbări bruște de temperatură din luna aprilie și mai au afectat cultura de cais și piersic, pomi care deja erau înfloriți. Majoritatea livezilor au fost afectate, iar cultura din acest an ar putea fi compromisă.
Fermierii sau producătorii individuali care au reușit să facă acele perdele de fum (se aprind crengi uscate sau cauciucuri la marginea livezilor pentru a feri cultura de aerul rece – n.r.), dimineața, devreme e posibil să mai fi salvat ceva”, a spus Daniel Pop.
Conform acestuia, culturile de piersic și cais sunt prezente în zonele de deal și câmpie ale județului Maramureș, iar recolta se valorifică pe piața locală.
„Caisul și piersicul sunt cultivați în zonele de șes și deal, culturi care se pretează și corespund terenului și solului din zona noastră.
Foarte rare sunt culturile extinse, predomină culturile individuale care, de regulă, au o producție bună, soiuri de calitate și material săditor luat din pepinierele românești. Fructele sunt valorificate pe piața locală sau târgurile producătorilor autorizați.
Piața locală este concurată de obicei de aceleași fructe importate care se comercializează prin magazine sau unele direct pe piața liberă de mici comercianți”, a mai adăugat Daniel Pop.
Vezi aici despre ANM: Cod galben de averse şi furtuni în 21 de judeţe şi în Bucureşti.