-0.7 C
București
vineri, 21 februarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleConferința AgroVest: Provocările fermierilor români – instabilitatea vremii și gestionarea fluxului de...

Conferința AgroVest: Provocările fermierilor români – instabilitatea vremii și gestionarea fluxului de cereale

Alexander Degeanski, fermier și consilier județean, a declarat joi, că problemele cele mai importante ale fermierilor de la noi din țară sunt instabilitatea politică, a vremii și infrastructura prin care se gestionează fluxul de cereale.

„Cele mai importante probleme ale oricărui fermier sunt instabilitatea politică, instabilitatea vremii și infrastructura prin care se gestionează tot afluxul de cereale, fie că vorbim despre transportul cerealelor care ar trebui să fie mult mai facil pe căile ferate, sau despre infrastructura portuară, pentru că sunt zone care interferează cu activitatea fermierilor.

Pe zona micro, avem probleme, pentru că fermierii, de cele mai multe ori, nu utilizează terenurile la potențialul lor. Anumite terenuri nu mai sunt pretabile agriculturii, dar în continuare se forțează a fi cultivate ca terenuri arabile și nu mai sunt justificabile economic”, a detaliat fermierul, care a participat la conferința AgroVest de la Timișoara.

Alexander Degeanski a subliniat că un alt aspect foarte important pentru fermieri îl reprezintă investițiile în irigații.

‹ adv ›

El a arătat că în România capacitatea teoretică de a iriga este spre 2,9 milioane de hectare, dar în mod realist nu se atinge această capacitate, pentru că nu există apă suficientă pe cursurile de apă, dar nici economic nu este atrăgător, costurile fiind mult mai mari decât beneficiul obținut.

Nelu Cosmin Popovici, fermier din Ohaba Lungă, lucrează în jur de 10 hectare de teren și crește porci Bazna și spune că lucrurile merg tot mai greu în ultimii ani din cauza secetei, pentru că pământul în zonă este lutos, iar la culturile de porumb, grâu, lucernă nu se obțin performanțele din zonele de câmpie în care se fac irigații.

Potrivit acestuia, cea mai mare problemă pentru fermierii care cresc animale și agricultori este lipsa abatoarelor.

Fermierul din Ohaba Lungă a declarat că:

„Cea mai mare problemă, din punctul meu de vedere, este pentru fermier lipsa de abatoare unde să-ți poți duce marfa și să-ți iei banul. Adică, să duc 10 porci azi și să știu că peste cinci zile am banii în cont. În momentul de față nu mai există așa ceva”.

În altă ordine de idei, Alexandru Avram, secretar general în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, le-a vorbit celor prezenți în sală despre Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) și despre beneficiile accesării de fonduri prin acest program.

Alexandru Avram:

„Pe programul de împăduriri am ajuns la 12.000 de hectare contractate, dintr-un total de 26.760 hectare, cât este targetul”.

Peste 200 de fermieri și producători de utilaje și îngrășăminte din vestul României au participat, joi, la conferința AgroVest, organizată de Asociația Centrul de Programe pentru Dezvoltare Durabilă „Produrabil”.

Burse generoase la USV Iași: Între 1.150 și 1.700 lei pentru cei mai buni studenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Macfrut 2025 devine capitala mondială a biotehnologiei aplicate în horticultură

Cea de-a 42-a ediție a târgului internațional dedicat lanțului...
‹ adv ›

EuroGrainExchange forum: Piața cerealelor în epoca războaielor comerciale. Înregistrări

Bucureștiul va găzdui din nou EuroGrainExchange – un forum și o expoziție de prim rang în inima comerțului cu...

Conferința No-Till Balcanică: un răspuns competent la schimbările climatice

Pe 26 februarie 2025, la Capitoles Park, Chișinău, va avea loc Conferința Internațională No-Till Balcanică, un eveniment dedicat inovațiilor și beneficiilor...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole