Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a discutat marţi cu reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de ovine şi caprine un proiect de act normativ care vizează introducerea unui sprijin financiar de urgenţă pentru acest sector afectat de fenomene climatice nefavorabile.
Astfel, prin proiectul dezbătut se are în vedere acordarea unui grant de 248 lei/cap de tineret femel ovin/caprin, pentru un efectiv cuprins între 50 (minimum) şi 300 (maximum) de capete/per beneficiar.
Beneficiarii eligibili trebuie să fie crescători de ovine/caprine persoane fizice, PFA, întreprinderi individuale şi familiale, societăţi agricole şi persoane juridice şi să deţină exploataţii cu cod ANSVSA şi un efectiv de minimum 50 de capete de tineret femel ovin/caprin, cu vârsta de 1-12 luni la data de 31 august 2024.
Potrivit MADR, cererea de acordare a sprijinului şi documentele necesare se depun în termen de 20 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a hotărârii, care va fi supusă aprobării Guvernului în perioada următoare, iar plăţile granturilor vor fi efectuate până la 30 aprilie 2025.
Aplicarea acestei scheme de sprijin financiar are scopul de a evita distorsionarea pieţei furajelor şi creşterea preţurilor şi de a reduce vulnerabilitatea financiară a crescătorilor de ovine/caprine.
Totodată, măsura are ca ţintă prevenirea supraîndatorării fermierilor şi evitarea falimentului acestora, pe de o parte, şi asigurarea continuităţii activităţilor agricole şi păstrarea efectivului de tineret femel, precum şi minimizarea riscurilor sociale asociate abandonului activităţilor agricole, pe de altă parte, se arată în comunicatul MADR.
Vezi aici Ministrul Agriculturii vrea un program pentru încălzirea serelor: prima butelie și centrală cu GPL.
Totuși de unde știm data când intră legea in vigoare. Sânt doar 20 de zile un timp scurt pentru noi mai ales că santem in perioada fătărilor și nu putem lipsi aproape de loc de lângă animale. Mai citim câte o știre dar nu completă.
Totuși de unde știm data când intră legea in vigoare. Sânt doar 20 de zile un timp scurt pentru noi mai ales că santem in perioada fătărilor și nu putem lipsi aproape de loc de lângă animale. Mai citim câte o știre dar nu completă. Mulțumim la ce-i care ne mai spun și nouă câte ceva.