4 C
București
marți, 4 februarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleChina răspunde cu tarife țintite după taxele impuse de Trump

China răspunde cu tarife țintite după taxele impuse de Trump

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Marți, China a impus tarife asupra importurilor din Statele Unite ca răspuns la noile tarife americane asupra mărfurilor chineze, ceea ce a reînnoit războiul comercial dintre cele două cele mai mari economii ale lumii.

În același timp, președintele SUA, Donald Trump, a decis să amâne introducerea taxelor împotriva Mexicului și Canadei. Acest lucru a fost raportat de Reuters.

O taxă suplimentară de 10% asupra tuturor importurilor chineze în Statele Unite a intrat în vigoare marți, la ora 12:01 a.m. ET, după avertismente repetate din partea lui Trump că Beijingul nu face suficient pentru a opri fluxul de droguri ilegale către Statele Unite.

‹ adv ›

Ca răspuns, Ministerul de Finanțe al Chinei a anunțat că va impune o taxă de 15% pe cărbunele și gazele naturale lichefiate (LNG) din SUA, precum și o taxă de 10% pe petrol, echipamente agricole și unele automobile.

Noile tarife vor intra în vigoare pe 10 februarie.

Luni, Trump a suspendat tarifele de 25% asupra Mexicului și Canadei, acceptând o pauză de 30 de zile în schimbul intensificării controalelor la frontieră și a măsurilor de combatere a criminalității.

Totuși, China nu a beneficiat de o astfel de excepție. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că Trump nu intenționează să vorbească cu președintele chinez Xi Jinping înainte de sfârșitul săptămânii.

Trump a avertizat că ar putea crește și mai mult tarifele asupra mărfurilor chineze dacă Beijingul nu limitează exportul de fentanil, un opioid periculos care se răspândește în Statele Unite.

„Sper că China va înceta să ne furnizeze fentanil, altfel tarifele vor crește și mai mult”, a declarat Trump luni.

Ca răspuns, China a afirmat că problema fentanilului este o problemă internă a SUA și ar trebui rezolvată la nivel național.

În același timp, Beijingul intenționează să conteste noile taxe la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și să ia alte măsuri de retorsiune, dar nu exclude continuarea negocierilor.

„Spre deosebire de Canada și Mexic, este mult mai dificil să se ajungă la un acord între SUA și China, atât din punct de vedere politic, cât și economic. Speranțele pieței pentru un acord comercial rapid par din ce în ce mai puțin probabile”, a declarat Gary Ng, economist senior la Natixis în Hong Kong.

Ottawa și Mexico City au fost ușurate să afle că prim-ministrul canadian Justin Trudeau și președintele mexican Claudia Sheinbaum au fost de acord să înăsprească controalele la frontieră, ca răspuns la cererea lui Donald Trump de a combate migrația ilegală și traficul de droguri.

Acest lucru a permis o amânare de 30 de zile a tarifelor de 25% care urmau să intre în vigoare marți.

Asociațiile industriale canadiene, care se temeau de perturbări în lanțul de aprovizionare, au salutat suspendarea temporară.

„Aceasta este o veste foarte încurajatoare. Avem o industrie extrem de integrată care aduce beneficii ambelor țări”, a declarat Chris Davidson, directorul Grupului Comercial al Producătorilor de Rapiță din Canada.

Duminică, Trump a sugerat că Uniunea Europeană ar putea fi următoarea sa țintă, dar nu a specificat momentul în care ar putea impune restricții comerciale.

La un summit informal desfășurat luni la Bruxelles, liderii UE au declarat că sunt pregătiți să răspundă tarifelor impuse de SUA, dacă acestea vor fi aplicate, dar au subliniat și necesitatea unui dialog rațional și a negocierilor.

SUA rămâne cel mai mare partener comercial și de investiții al UE.

Vezi aici și despre Fermele viitorului: Singapore folosește tehnologia pentru a cultiva alimente fără teren agricol.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fermele viitorului: Singapore folosește tehnologia pentru a cultiva alimente fără teren agricol

Fermele viitorului: Singapore face un pas major către autosuficienţă...
‹ adv ›

Reuters: Exporturile de cereale ale Rusiei ar urma să scadă cu 20% în 2024/25

Exporturile de cereale ale Rusiei ar urma să scadă cu o cincime în sezonul agricol 2024-2025, comparativ cu nivelul...

Reuters: Germania caută ajutor financiar pentru fermierii afectați de febra aftoasă

Ministrul Agriculturii din Germania, Cem Oezdemir, a anunţat marţi că va căuta ajutor financiar pentru fermierii afectaţi de impactul...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole