Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Solul este deosebit de important pentru toate plantele. Acesta acumulează și reține substanțele nutritive și apa, protejează rădăcinile de supraîncălzire și răcire excesivă și asigură schimbul de gaze.
Și cu cât se descurcă mai bine cu aceste sarcini, cu atât o plantă se dezvoltă mai ușor, înflorește mai activ și apoi rodește mai abundent.
Efectul calității amestecului de sol asupra răsadurilor tinere este cel mai vizibil. Răsadurile cu un sistem radicular slab dezvoltat sunt foarte sensibile la compoziția fizică și chimică a substraturilor.
Atât de sensibile, încât rata de dezvoltare a răsadurilor într-un substrat poate fi radical diferită de creșterea în altul.
Substratul pentru răsaduri de ardei, tomate, castraveți sau plante decorative trebuie să îndeplinească cerințele generale de bază. Dar, unele culturi au propriile lor preferințe.
De exemplu, unor specii le place mai mult solul fertil și nutritiv, altora solul ușor, bine drenat sau substratul cu umiditate, dar sunt și din cele, cărora le plac toate acestea împreună.
În primele etape de cultivare puteți lua un substrat universal gata pregătit pentru răsaduri, cu caracteristici medii:
- cu aciditate apropiată de cea neutră (6-7 pH);
- care absoarbe și reține bine umiditatea;
- moale, sfărâmicios și lipsit de corpuri străine mari (rădăcini, bucăți de lemn, pietre etc.)
- conținând o gamă de bază de nutrienți.
Dacă nu cunoașteți calitatea substratului, puneți puțin substrat într-un pahar de plastic și udați-l. După ce s-a uscat puțin, evaluați-i starea. Pe suprafața substratului nu ar trebui să se formeze cruste dure, iar o bilă de sol mică în mâinile dvs. ar trebui să se sfărâme ușor.
Dacă amestecul de sol s-a comprimat foarte mult și a devenit dur, este mai bine să renunțați la el – în câteva săptămâni, cu udare regulată, va deveni și mai necalitativ, nu va permite aerului să treacă și nu va permite rădăcinilor să se dezvolte normal.
Și nu uitați să acordați atenție calității solului. Dacă prezența semințelor de buruieni în el nu este atât de gravă (deși neplăcută), atunci microorganismele patogene sau dăunătorii pot distruge complet răsadurile.
Astfel, componentele pentru amestecul dvs trebuie dezinfectate temeinic (de exemplu prin congelare, turnarea apei clocotite sau utilizarea fungicidelor).
Vezi și De ce se frânge, stopează în creștere sau cade răsadul – 8 cauze.
Care ar trebui să fie compoziția solului pentru răsaduri?
Compoziția solului pentru răsaduri variază. Majoritatea amestecurilor gata preparate conțin turbă de câmpie și turbă din straturile superioare (sau doar turbă de câmpie).
Aceasta asigură substratul cu aer, este afânat și are hidratarea necesară. Dar orice turbă are două dezavantaje principale: nu este nutritivă în mod constant și este acidă.
Cu alte cuvinte, turba oferă doar structura fizică necesară, dar trebuie modificată în funcție de cerințele plantelor și îmbogățită cu nutrienți.
La substratul nutritiv de turbă pentru răsaduri se mai adaugă dolomită (ca dezoxidant) și îngrășământ complex cu macro- și microelemente, vitamine, humați și un stimulator (ca nutriție de bază pentru răsaduri).
În plus, compoziția include și nisip pur, care crește permeabilitatea la umiditate a amestecului. Ca urmare, substratul de turbă oferă condiții ideale de pornire pentru răsaduri.
În plus față de turbă și nisip, amestecurile de sol conțin adesea:
- pământ înțelenit;
- compost sau mraniță;
- perlit, vermiculit, zeolit (agenți de afânare).
Se poate folosi pământul din parcelă pentru răsaduri?
Mulți dintre cultivatori folosesc solul de pe parcelele lor pentru a crește răsaduri. Din toamnă, îl pregătesc pe parcele și îl folosesc primăvara în formă „pură” sau ca parte a diferitelor amestecuri pentru a umple recipientele și ghivecele.
Este corect acest lucru? Este imposibil să răspundem fără echivoc la această întrebare. Totul depinde și de alți factori.
Solul din grădină satisface rareori nevoile răsadurilor. Adică, chiar și solurile ușoare nu sunt potrivite pentru cultivarea răsadurilor, deoarece sunt lipsite de nutrienți destul de repede.
Pentru solurile compacte este necesar să se adauge un volum mare de componente pentru afânare – turbă, nisip, minerale. Să țineți cont și de faptul că solul din parcele până toamna își pierde o parte a nutrienților și are nevoie de hrană suplimentară.
În multe cazuri, este mult mai ușor să cumpărați substrat de calitate gata preparat decât să vă chinuiți mult și dificil să vă selectați propria formulă. Există o altă condiție importantă – nu se ia solul din acele parcele, pe care au fost cultivate aceleași culturi (sau din aceeași familie) cu răsadurile ce urmează a fi cultivate.
Dacă solul este înainte de semănat dezinfectat doar formal, este destul de realist să transferați la răsaduri diferite boli.
Amestecuri nutritive pentru răsaduri
Vezi și Boli la răsadul de tomate – prevenire și tratament.
Alte variante de amestecuri:
- 3 părți de pământ de țelină, a câte 2 părți de mraniță și turbă, a câte 1 parte de compost și nisip, o găleată de 10 litri de amestec finit.
- 2 părți de pământ de țelină, câte 1 parte de compost, turbă și rumeguș putrezit (nisip), plus îngrășăminte.
Amestecuri nutritive pentru creșterea răsadului de roșii
- Mraniță și pământ înțelenit (3:2)
- Mraniță, turbă, pământ de țelină, rumeguș putrezit (1:1:1:1)
- Pământ de țelină, compost, nisip de râu (1:1:1)
- Pământ de țelină, turbă, mraniță (1:2:1)
Amestecuri nutritive pentru creșterea răsadului de varză
- Pământ de țelină, mraniță, turbă (2:1:1)
- Pământ de țelină, compost, nisip de râu (1:2:1)
Amestecuri nutritive pentru creșterea răsadului de castraveți
- Turbă, mraniță sau compost, rumeguș putrezit (2:2:1)
- Pământ de țelină, compost din frunze, compost, vermiculit (3:3:3:1)