Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) propune Guvernului un proiect pentru susţinerea producătorilor agricoli locali ”De Origine Românească” (DOR), cu ajutorul căruia fermierii români vor putea garanta că produsele lor sunt fabricate folosind materie primă românească, îmbunătăţind competitivitatea acestora, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.
Proiectul ”De origine românească” a fost trimis spre analiză Ministerului Agriculturii şi Guvernului României, fiind „destinat deopotrivă consumatorilor români din ce în ce mai interesaţi de materiile prime folosite pentru produsele agro-alimentare”.
Totodată, ”De Origine Românească”, elaborat de CDR, propune introducerea în România a unei scheme de certificare voluntară la care vor avea acces toţi producătorii şi procesatorii români care doresc să devină mai competitivi în piaţă, să se integreze mai bine în lanţul alimentar, să crească valoarea adăugată a produselor şi să îi ajute în mod transparent pe consumatori în procesul de achiziţie a bunurilor alimentare.
Potrivit sursei citate, timp de mai multe luni, Grupul de lucru pentru agricultură al CDR a analizat mecanismele existente de susţinere a producătorilor români, strategiile pe care le folosesc alte state membre UE pentru a-şi proteja patrimoniul gastronomic local dar şi efectele unor astfel de politici asupra economiei la nivel macro şi asupra consumatorilor la nivel individual.
Potrivit CDR, aceeaşi cercetare a arătat faptul că multe state dezvoltate din Uniunea Europeană folosesc pe scară largă „schemele de certificare voluntară” pentru a proteja interesele producătorilor şi procesatorilor locali.
Un studiu realizat de ”Arete – Research and Consulting in Economics”, efectuat pentru Comisia Europeană, indică faptul că în Europa funcţionează 441 de scheme şi subscheme de certificare voluntară a produselor agricole şi alimentare, 424 fiind valabile în statele membre UE şi 17 în state non-membre UE.
Conform studiului, aproape un sfert din respondenţi consideră că „lanţurile de aprovizionare locale sau scurte” (24%) asigură sustenabilitatea producţiei şi sunt importante pentru consumatori.
Schema de certificare voluntară propusă de CDR implică Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării ca autoritate competentă şi se va baza pe o metodologie conform practicilor europene în materie.
Totodată, atestatul oferit producătorului român la finalul procedurii de certificare voluntară îl va ajuta pe acesta să demonstreze că foloseşte materie primă locală în procesul de fabricaţie şi pe consumator să decidă în deplină cunoştinţă de cauză.
Schema de certificare voluntară va avea impact pozitiv imediat asupra micilor afaceri locale iar pe termen lung asupra economiei româneşti.
Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) este o iniţiativă privată, apolitică, alcătuită din cele mai reprezentative organizaţii ale mediului de afaceri din România.
Printre membrii CDR se numără: AmCham, AOAR, CNIPMMR, Confederaţia Concordia, Consiliul Investitorilor Străini, Fundaţia Romanian Business Leaders, Camera de Comerţ Româno-Franceză, Camera de Comerţ România – Germania(AHK).
Sursa foto: pxhere.com