23.5 C
București
luni, 30 iunie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomalimenta: Măsurile fiscale din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă ameninţă industria alimentară

Romalimenta: Măsurile fiscale din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă ameninţă industria alimentară

Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară – Romalimenta avertizează că prin măsurile incluse în proiectul de ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat duminică de Ministerul Finanţelor, industria alimentară primeşte încă o lovitură odată cu creşterea salariului minim şi anularea facilităţilor fiscale de care beneficiau angajaţii din sector.

„Acest lucru înseamnă că facilităţile fiscale vor fi înlocuite cu plata taxelor aferente de către angajator sau de către angajat. Suportarea acestor taxe de către angajat ar conduce la plecarea masivă a salariaţilor din sectorul alimentar către alte zone cu salarii mai bune”.

Conform sursei citate, suportarea de către angajatori a sumelor respective înseamnă creşterea costurilor suplimentare de producţie, care se vor resimţi în preţul produselor şi în scăderea producţiei de alimente româneşti, „permiţând intrarea şi mai puternică în România a produselor similare din ţările vecine”.

„Odată cu aderarea României la Schengen şi cu dezvoltarea infrastructurii rutiere, sunt condiţii foarte bune create pentru ca cei dezvoltaţi tehnologic mai bine să acopere piaţa noastră. Atragem atenţia că, în condiţiile menţinerii acestor măsuri împotriva industriei alimentare, nu există alta soluţie decât creşterea imediată a preţurilor produselor alimentare”, precizează sursa citată.

‹ adv ›

Reprezentanţii patronatului susţin, de asemenea, că măsurile de creştere a salariului minim şi de anulare a facilităţilor „vin după o altă măsură cu influenţe negative pentru industria alimentară şi anume plafonarea adaosurilor comerciale”.

Romalimenta menţionează că măsurile au fost luate fără consultarea prealabilă a organizaţiilor reprezentative sectoriale ale industriei alimentare, fără a se ţine cont că astfel scade producţia industriei alimentare româneşti, favorizând concurenţii din străinătate.

Ministerul Finanţelor a publicat duminică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, care propune, printre altele, eliminarea facilităţilor de care beneficiază angajaţii din IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, precum şi alte măsuri fiscale. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Căderea perelor – ce ascunde, cum o prevenim

Căderea prematură a fructelor de păr reprezintă o problemă...
‹ adv ›

Cererea puternică stimulează producția de cereale în Mexic

Cererea mai mare și prețurile în creștere vor stimula producția de porumb, orez și sorg în Mexic în anul...

Fermierii din Vaslui, instruiți în tehnologii pentru salvarea apei din sol

Zeci de agricultori din judeţul Vaslui au participat, sâmbătă, la Simpozionul Internaţional „ExplorAgra”, dedicat prezentării celor mai moderne tehnologii...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole