Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Atât în cazul în care cultivați ceapă pentru cozi verzi cât și pentru bulbi este foarte important ca frunzele să fie sănătoase, acestea având un impact direct asupra calității bulbilor. La fel de importantă este menținerea sănătății bulbilor la cultura de usturoi.
Frunze bolnave înseamnă afectarea fotosintezei ce duce la insuficiență metabolică și împiedică creșterea masei comercializabile a bulbilor.
Cultura își pierde mult din calitate și se păstrează mult mai prost. Haideți să explorăm de ce se îngălbenesc frunzele la ceapă și usturoi.
Boli și dăunători ce duc la îngălbenirea frunzelor la ceapă și usturoi
Aici, merită să ne amintim de dăunători ca musca cepei, mana cepei, fuzarioza, rugina sau putregaiul.
Mana cepei – este mai evidentă pe frunzele mai bătrâne ale cepei și pe tijele florifere. Pe frunzele atacate veți observa pete alungite, gălbui. În diminețile în care roua este încă prezentă apare un strat cenușiu-violaceu și pufos pe suprafața frunzelor și a tulpinilor florifere.
Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum) – simptomele apar în primul rând pe frunze – acestea se îngălbenesc, se ofilesc, apoi se usucă:
Fuzarioza (Fusarium oxysporum sp. cepae) – primele simptome apar în perioada de vegetație sub formă de îngălbenire sau brunificare a frunzelor începând cu vârful acestora.
Factorii ce favorizează dezvoltarea bolilor sunt aproape întotdeauna umiditatea ridicată și fluctuațiile puternice de temperatură. Vezi detalii despre Boli la ceapă și usturoi – prevenire și combatere.
Odată ce bolile s-au instalat și plantele au reușit să dezvolte simptome, combaterea acestora e anevoioasă. Din acest motiv, este recomandată grija sporită și măsuri preventive.
Simptome produse pe frunze de musca cepei – larvele din prima generație atacă frunzele, treptat, pătrund în țesuturile plantelor, unde sapă galerii pentru a se hrăni. În caz de invazie puternică, pot distruge complet plantele.
Celelalte cauze ale colorației nesănătoase a frunzelor la ceapă și usturoi sunt, într-un fel sau altul, legate de tulburări de nutriție:
- sol acid sau alcalin, care împiedică asigurarea anumitor elemente;
- vreme rece, uscată sau noroasă, care inhibă procesele metabolice;
- deficit de nutrienți în sol;
- fertilizarea necorespunzătoare, în care elemente antagoniste împiedică asimilarea reciprocă;
- umiditatea scăzută sau ridicată, care împiedică fluxul de elemente în sistemul radicular.
Simptome ale insuficienței de nutrienți la ceapă și usturoi
Diferența pe frunze în cazul insuficienței de azot și prezenței virusurilor la usturoi:
Frunzele tinere prezintă o ușoară cloroză și dungi galbene în cazul insuficienței de zinc:
Insuficiența de calciu: vârfurile frunzelor – sau porțiuni scurte ale acestora – se usucă, fără a prezenta anterior îngălbenirea frunzei, ceea ce determină căderea și moartea părții superioare a frunzei.
Insuficiența de magneziu: frunzele mai bătrâne devin complet galbene pe toată lungimea lor din cauza lipsei de clorofilă. Pe măsură ce deficiența progresează, vârfurile frunzelor se brunifică și se usucă. Creșterea plantei este considerabil inhibată.
Insuficiența de sulf: plantele produc mai puține frunze. Frunzele tinere devin uniform galbene:
Insuficiența de fier: ceapa nu e o cultură sensibilă la insuficiența de fier, dar în cazuri de deficiențe extreme, frunzele devin complet clorotice și decolorate:
Se poate întâmpla, ca diferite condiții nefavorabile pentru culturi să se suprapună, consolidând efectul negativ. De exemplu, un sol sărac cu umiditate scăzută și vreme rece cu fertilizare incorectă.
În astfel de cazuri, este obișnuit ca frunzele să devină galbene sau albe la vârfuri, unde nutrienții ajung cel mai târziu.
Problemele sistemice afectează și aspectul frunzelor în general – acestea se curbează, se subțiază și capătă o culoare nefirească (violet, verde pal). Prin urmare, fertilizarea completă și la timp este extrem de importantă pentru ceapă și usturoi.
Nutriția la ceapă și usturoi
Fiecare cultură are propriile aspecte de nutriție, acestea sunt și la ceapă și usturoi, care au un sistem radicular superficial, deci nu pot absorbi nutrienți de la o adâncime mare.
Lipsa nutrienților în straturile superioare ale solului poate fi cauzată de mai multe motive:
- lipsa completă a fertilizării sezoniere;
- fertilizarea profundă în timpul pregătirii parcelei;
- spălarea elementelor din sol odată cu ploile sau irigarea.
Solul poate fi în general destul de fertil, dar bulbii suferă, totuși, de o deficiență a anumitor elemente.
De exemplu, calciul, azotul, magneziul, sulful și potasiul pot fi livrate în straturile mai adânci, iar 30-40 cm este o adâncime nefavorabilă pentru rădăcinile bulbilor. Acest lucru explică faptul, că îngrășămintele nepotrivite ca formă și compoziție pot avea un efect redus.
A doua particularitate a cepei și usturoiului este nevoia specifică de elemente în diferite etape de vegetație.
Au nevoie de azot pentru nutriția la începutul primăverii, apoi acest macronutrient trece în planul al doilea și chiar al jos, deoarece la începutul verii bulbii încep să consume fosfor și potasiu (elementul principal) în cantități mari.
Alte elemente esențiale pentru usturoi și ceapă includ: sulful; magneziu; cupru; bor.
Prezența acestora și capacitatea plantelor de a asimila hrana sunt cele, care determină culoarea frunzelor și starea generală a culturii.
Când plantați toamna, puteți aplica imediat un îngrășământ complex, recomandat pentru toamnă, la ceapă și usturoi.
Acesta este produs, de obicei, în granule pe bază de turbă de câmpie, îmbogățit cu azot, potasiu, fosfor, magneziu și sulf și conține, de asemenea, compuși humici și culturi de microorganisme eficiente.
E necesar să alegeți îngrășământul ce are un echilibru „corect” al elementelor, cu o eliberare lentă și uniformă a nutrienților.
Prin urmare, nutriția este suficientă pentru o înrădăcinare normală, fără o creștere viguroasă a frunzelor și pentru un început rapid al creșterii la începutul primăverii, imediat după dezghețarea solului.
Dacă aveți un sol dens și îl săpați adânc, este de dorit să puneți granulele la suprafață după săpare și să le introduceți, afânând cu grebla (aproximativ 30 g pe 1 metru pătrat).
În primăvară, la plantarea bulbilor de ceapă de primăvară, în același mod, se aplică un îngrășământul.
Nutriția cepei și a usturoiului este perturbată și aportul unor elemente este blocat:
- în condiții de umiditate ridicată – manganul;
- în secetă majoritatea substanțelor, dar mai ales calciul și magneziul;
- în vreme rece – fosforul, azotul.
Deficiențele critice ale unuia sau mai multor elemente duc foarte des la îngălbenirea frunzelor. Și nu este vorba doar de deficiența de azot, așa cum cred mulți oameni, când văd vârfurile frunzelor uscându-se. Cloroza este cauzată și de o lipsă de micronutrienți.