Cancerul bacterian la cireș este provocat de bacteria Pseudomonas syringae. Acest agent patogen este asociat frecvent cu vremea umedă și rece.
Potrivit specialiștilor FIBL, cancerul bacterian este principala cauză responsabilă de „moartea sâmburoaselor”.
Pseudomonas syringae pv. syringae este mai dăunătoare la cireș, piersic și cais, iar Pseudomonas syringae pv. Morsprunorum la vișin și prun (soiuri europene).
Bacteria P. syringae poate coloniza orice țesut vegetal fără a provoca infecții sau simptome. Totuși, pentru a infecta pomii, necesită o rană sau o deschidere naturală, însoțite de condiții de umiditate sau apă stagnantă.
Astfel, toamna devine o perioadă critică pentru gestionarea preventivă.
Cancerul bacterian – simptome la cireș
Trunchi și lăstari
- Adâncituri roșiatic-violete în scoarță;
- Arsuri sub formă de dungi pe țesutul sănătos de sub scoarță;
- Crăparea cojii, urmată de scurgerea de clei;
- Uscarea subită a pomilor (în special în anii 3–6).
Cel mai distinctiv simptom al cancerului bacterian este prezența unor cancere întunecate, adesea însoțite de clei (exsudat maro-roșiatic). Simptomele apar frecvent la baza pomilor, în special la cei tineri, care sunt mai susceptibili la deteriorări provocate de utilaje, rozătoare, îngheț sau irigare.
Acești factori oferă numeroase oportunități pentru infecție.
Recomandări de gestionare
- Defolierea timpurie: Căderea frunzelor creează răni naturale, care pot deveni puncte de infecție pentru patogen. Promovarea defolierii timpurii în condiții uscate și calde reduce riscul de infecție.
- Prevenirea rănilor: Evitați deteriorarea pomilor în condiții umede, în special în timpul lucrărilor precum plivitul, tăierile sau orice alte activități care pot cauza răni mecanice, deoarece acestea cresc riscul de infecție.
- Gestionarea buruienilor: Deoarece buruienile pot găzdui bacteria, o gestionare corespunzătoare a acestora va reduce riscul de transmitere a bolii.
- Tăierile: Tăiați și îndepărtați țesuturile infectate pe vreme uscată, efectuând tăieturi sub nivelul cancerului vizibil. Pentru a preveni transmiterea bolii prin uneltele de tăiere, luați în considerare îndepărtarea cancerelor înainte de tăierile obișnuite.
- Pomii grav infectați: Îndepărtați pomii grav infectați pentru a reduce răspândirea bolii.
- Protecția împotriva înghețului: Pseudomonas syringae este o bacterie nucleatoare de gheață, care poate îngheța apa celulară la temperaturi mai ridicate decât cele normale. Protejarea pomilor de temperaturile de îngheț reduce riscul de deteriorare.
- Acoperirea sau vopsirea în alb cu adaos de cupru a trunchiului și a ramurilor mai puternice, toamna târziu, împiedică încălzirea lemnului și, astfel, formarea de fisuri în cazul înghețului.
- Aplicarea tratamentelor cu produse antibacteridice, inclusiv produse ce conțin cupru, la căderea frunzelor, în perioada de repaus, umflarea mugurilor și la înflorire completă a redus vârfurile moarte.
- Rezistența la cupru: Există tulpini rezistente la cupru ale bacteriei, ceea ce face ca tratamentele cu cupru să fie în unele cazuri ineficiente.
Recomandări pentru noile plantații:
- Selectați pomi sănătoși din pepiniere.
- Înainte de plantare, analizați semnele sau simptomele, cum ar fi cancerele sau scurgerile de clei.
- Evitați să plantați soiurile sensibile în zonele reci.
- Acordați prioritate perioadei de plantare când riscul de îngheț este scăzut.
- Utilizați materiale de plastic pentru pomi sau vopsea pentru a proteja pomii tineri (evitați cartonul).
- Când irigați după plantare, evitați să udați pomii, de exemplu, utilizând doar irigarea prin picurare.
- Preîntâmpinați deteriorarea pomilor după plantare, îndepărtând frunzele sau ramurile laterale de la baza pomilor dacă se așteaptă condiții reci și umede.
- Dacă pomii au nevoie de tăiere, nu o faceți în condiții de frig și umezeală.
- Controlați buruienile.
- Limitați stresul. Seceta și excesul de apă cauzează stres la pomii tineri și pot crește probabilitatea apariției infecțiilor de bacteriene.
- Fiți precauți în ceea ce privește irigarea pentru protecția împotriva înghețului.