Airi Külvet este o fermieră estoniană dedicată agriculturii sustenabile și regenerabile. Administrează ferma de familie Puutsa, situată în Jõgevamaa, Estonia, cu o tradiție ce datează din 1684.
În 2023, a fost distinsă cu titlul de „Fermierul Anului” în Estonia, iar în acest an a fost participanta RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum, unde a relatat mai multe despre parcursul ei ca fermieră.
Pentru a construi reziliență în fața efectelor schimbărilor climatice și a contribui activ la atenuarea acestora, Airi Külvet dezvoltă practici sustenabile de pășunat pentru vacile sale, folosind o abordare integrată a fermei.
Airi Külvet: „Cererea pentru carne de înaltă calitate este mereu sporită”
Vitele de la ferma ei sunt hrănite eclusiv pe pășuni, 100%, iar carnea este certificată ecologic, comercializată ca „100% Grass Fed Beef” în țară, dar și exportată în țări cum ar fi Danemarca, avem un partener în Letonia, Suedia.
Fermiera dispune de 60 de hectare, dar împreună cu fermierii cu care colaborează ajung la 350 de hectare, inclusiv arendate de la stat, fiind în arii protejate.
Printre rasele de vaci crescute în ferma Airi Külvet se numără Aberdeen Angus, Hereford, Galloway și Wagyu, aproximativ 200 de capete.
Wagyu este o rasă japoneză cunoscută pentru carnea sa marmorată de înaltă calitate. Airi a fost prima din Estonia care a introdus această rasă, adaptând-o cu succes la condițiile locale.
Birocrația afectează activitatea fermierilor
Airi Külvet ne-a spus că nu planifică extinderea fermei, din cauza insuficienței brațelor de muncă, însă, în cazul în care ar identifica muncitori calificați, ar face acest lucru, dedicându-și timpul pentru a oferi consultanță altor fermieri.