1.7 C
București
miercuri, 6 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSeceta și ploile au afectat recoltele: România înregistrează scăderi semnificative la porumb...

Seceta și ploile au afectat recoltele: România înregistrează scăderi semnificative la porumb și floarea-soarelui

În România, ca și în Bulgaria, Ungaria și Croația, ploile intense de la jumătatea lunii septembrie au contribuit la diminuarea randamentelor estimate pentru floarea-soarelui și porumbul boabe, culturi oricum afectate de căldură și secetă, arată ultima prognoză a Comisie Europene, transmite economica.net.

Specialiștii Comisie au revizuit, încă o dată în minus, randamentele așteptate. Pentru porumb boabe vorbim de o reducere de încă 10% față de luna anterioară, până la 3 tone la hectar, ceea ce înseamnă un minus de 36% față de anul anterior și de 38% față de media ultimilor cinci ani.

După Bulgaria, unde fermierii ar putea obține o medie de 2,84 de tone la hectar, România ar putea raporta astfel a doua cea mai semnificativă scădere a producției de porumb, cereala care ne asigură de ani buni poziția de lider între exportatorii europeni.

‹ adv ›

Cât despre floarea-soarelui, Comisia Europeană a mai tăiat încă 12% față de prognoza din septembrie, ceea ce înseamnă că fermierii locali ar putea obține, în medie, doar 1,54 de tone la hectar, cu 18% mai puțin decât anul trecut și cu 31% față de media ultimilor cinci ani.

Ca și în cazul porumbului, la floarea-soarelui România va avea anul acesta al doilea cel mai mic randament la hectar, după Bulgaria și a doua cea mai mare scădere anuală din UE. Raportat la media ultimilor cinci ani, România a înregistrat cea mai abruptă diminuare de randament.

„Având în vedere stresul hidric și termic sever din principalele regiuni producătoare din sud și est în cursul acestei veri, previziunile privind producția de porumb boabe și floarea-soarelui au fost revizuite din nou în scădere, fiind la un nivel foarte scăzut.

Vremea umedă a împiedicat recoltarea porumbului și a florii-soarelui  în est, iar inundațiile au provocat probabil pierderi suplimentare în această regiune.

Semănatul culturilor de iarnă a fost întârziat, în special în regiunile estice și nordice ale României, din cauza precipitațiilor intense.

Semănatul, germinarea și răsărirea rapiței au fost deosebit de problematice până la 10 septembrie, din cauza solurilor superficiale uscat”, mai spun analiștii care au revizuit în minus și alte culturi.

Astfel, fermierii ar putea obține doar 1,71 de tone de soia la fiecare hectar cultivat, cu 7% mai puțin decât se estimase în septembrie, 20% sub producția medie a anului trecut și cu 22% mai puțin decât media ultimilor cinci ani.

De asemenea, în cazul mazării, randamentul a fost revizuit cu 5% în minus față de ultima prognoză, până la 1,35 de tone la hectar, adică cu 19 și 22% în minus față de anul trecut și respectiv ultimii cinci ani.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, declara la mijlocul lui octombrie că  producția de porumb obținută de pe jumătate din suprafață era de 3,5 milioane de tone, iar cea de floarea-soarelui ajunsese la aproximativ 1,3 milioane de tone recoltate.

Anul trecut, România a produs 8,5 milioane de tone de porumb și 2 milioane de tone de floarea-soarelui.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Conferința Națională a Fermierilor: Pactul pentru Politica Agricolă Integrată a României – Obiectiv 2035

Clubul Fermierilor Români organizează miercuri cea de-a şasea Conferinţă...
‹ adv ›

ANM: Cod galben de ceaţă, gheţuş şi chiciură în localităţi din judeţele Sălaj, Cluj şi Bistriţa-Năsăud

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri dimineaţa, o atenţionare nowcasting Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş...

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine miercuri în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită oficială miercuri, 6 noiembrie, a...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole