19.9 C
București
luni, 14 octombrie, 2024

-

HomepageAdvCorteva Agriscience: Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în...

Corteva Agriscience: Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură.

Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului.

Resursele de apă joacă un rol esențial în asigurarea unei productivități ridicate a culturilor, mai ales în contextul creșterii variabilității climatice.

Fermierii pot integra strategii sustenabile care se concentrează pe gestionarea eficientă a apei și alegerea soluțiilor potrivite pentru a-și optimiza producția. Una dintre cele mai importante măsuri de intensificare a utilizării terenurilor sunt irigațiile.

Acestea ajută la atenuarea stresului hidric la plante în fazele cele mai importante din procesul de dezvoltare a culturilor, asigurând productivitatea și profitabilitate în ferme.

Studiile recente din 2024 evidențiază nivelurile variate de utilizare a irigațiilor în Europa, influențate de factori de mediu, socio-economici și de disponibilitatea apei.

În regiunile mediteraneene, irigațiile sunt indispensabile, reprezentând 60-80% din totalul retragerilor de apă. În contrast, Europa Centrală și de Nord se bazează pe irigații doar ca supliment la precipitații, folosind mai puțin de 1% din totalul extracțiilor de apă.

În România, peste 1,6 milioane de hectare de teren agricol au fost pregătite pentru irigații în 2024, cu peste 1 milion de hectare contractate pentru irigații până la 10 iunie, conform datelor furnizate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

De exemplu, pentru ca fermierii români să atingă potențialul agricol al culturilor lor, managementul integrat al apei și sprijinul în investițiile în sisteme de irigații sunt esențiale.

În 2024, fermierii români care au folosit hibrizi de porumb Pioneer® de la Corteva Agriscience au observat diferențe semnificative în producție în funcție de nivelurile de irigare. În sudul României, pe terenuri neirigate, fermierii au recoltat o medie de 2 tone pe hectar.

Cu toate acestea, comparativ cu această producție medie, în zonele cu irigații intermediare (cel puțin 200 litri pe metru pătrat), producțiile au variat între 8 și 10 tone pe hectar.

În regiunile care beneficiază de un sistem optim de irigații (500 litri pe metru pătrat), producțiile au ajuns la o medie impresionantă de 15 tone pe hectar. Aceste rezultate subliniază importanța irigațiilor în maximizarea productivității culturilor, în special în regiunile secetoase.

Printre opțiunile din portofoliul de semințe al Corteva, hibrizii Pioneer® precum P0900 și Optimum® AQUAmax® P0710 se remarcă prin rezistența la secetă, oferind o productivitate fiabilă în condiții de uscăciune, cu trăsături agronomice superioare, cum ar fi sistem radicular foarte bine dezvoltat, inserție medie, caracteristici de tip „stay-green” și rezistență puternică la cădere.

Cu toate acestea, acești hibrizi au potențialul pentru producții și mai mari atunci când sunt susținuți de irigații. Pentru fermierii care au acces la sisteme de irigații ce furnizează mai mult de 400 litri pe metru pătrat, hibrizi precum P0937 și Optimum® AQUAmax® P1441 oferă un potențial excepțional de producție, demonstrându-și adaptabilitatea la medii bogate în apă și rezistența împotriva principalilor dăunători ai culturilor de porumb.

„Cu hibridul Pioneer® Optimum® AQUAmax® P0710 am obținut un randament impresionant de 16.320 kg/ha pe 50 de hectare, cu 480 de litri de apă pe metru pătrat. Rezultatele au fost excelente, motiv pentru care am semănat acest hibrid pe 200 de hectare anul acesta.

Am ales și hibridul P0937 pentru irigații, deoarece ambii hibrizi s-au dovedit a fi excepționali în condiții variabile de vreme, iar pe total în ferma mea am o suprafață de 550 hectare pe care am ales hibrizii Pioneer® anul acesta”, a declarat Daniel Chesaru, fermier din Sărulești, județul Călărași.

Indiferent dacă este vorba de zone predispuse la secetă sau terenuri irigate, hibrizii Pioneer® oferă flexibilitatea și potențialul ridicat de producție necesare pentru a asigura o agricultură sustenabilă și productivă.

Prin combinarea strategiilor adecvate de irigare cu selecția optimă a hibrizilor, fermierii își pot îmbunătăți atât randamentele culturilor, cât și reziliența la schimbările climatice.

Prin urmare, Corteva Agriscience este dedicată sprijinirii fermierilor cu soluții care facilitează accesul lor la o productivitate crescută chiar și în scenarii meteo extreme, prin consultarea echipei de vânzări a companiei.

Despre Corteva Agriscience  

Corteva Agriscience este o companie globală, eminamente agricolă, tranzacționată la bursă, ce combină inovația de vârf din industrie, implicarea clienților și execuția operațională pentru a oferi soluții la cele mai mari provocări agricole din lume.

Corteva generează opțiuni avantajoase pe piață prin strategia sa unică de distribuție, împreună cu mixul său echilibrat și divers de semințe, produse de protecția a plantelor și servicii digitale la nivel mondial.

Având în portofoliu unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură și o linie de produse și tehnologii de top în industrie, ce pot genera creșteri viitoare, compania se angajează să maximizeze productivitatea fermierilor, colaborand in acelasi timp cu părțile interesate din întreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a îmbogăți viața celor care produc și a celor care consumă și asigurând progresul generațiilor viitoare.  

Mai multe informații sunt disponibile pe www.corteva.ro.

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Semințe, România și Republica Moldova, Corteva Agriscience.

Corteva Agriscience
Corteva Agrisciencehttps://www.corteva.ro
Corteva Agriscience oferă fermierilor din întreaga lume cel mai complet portofoliu de produse agricole din industrie.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tereos își dublează exporturile pentru a contracara prețurile scăzute ale zahărului în UE

O scădere peste aşteptări a preţurilor la zahăr în...

Holde Agri Invest: Schimbări strategice și redresare financiară în sectorul agricol

Holde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, anunță implementarea unor măsuri...

Agroland Agribusiness cumpără o platformă agro-industrială pentru semințe și cereale în Mehedinți

Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, a...

Oprește și elimină mucegaiul din hale, săli de sortare, camere de păstrare prin ionizarea mediului: econom și efectiv 

Bacterii, virusuri, mucegai și miros neplăcut – toate acestea se opresc și se elimină imediat prin dezinfecția mediului cu...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole