20.8 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMușchi, licheni pe scoarța la pomi - ce trebuie să cunoaștem

Mușchi, licheni pe scoarța la pomi – ce trebuie să cunoaștem

Algele, lichenii și mușchii sunt organisme neparazitare asemănătoare plantelor care colonizează scoarța, pietrele și alte suprafețe dure. Lichenii și mușchii sunt adesea confundate cu o boală fungică, dar nu dăunează plantelor pe care cresc și nu provoacă declinul acestora.

Chiar dacă un lichen poate absorbi unele substanțe nutritive minerale de la suprafața pe care crește, este în primul rând autosuficient. În plus, pot da un aspect matur unei grădini, preferând zonele umede cu mișcare minimă a aerului.

Cu toate acestea, creșterile de licheni și mușchi pot fi mai frecvente la plantele lipsite de vigoare, mature sau în declin, din cauza unei rate de creșteri mai lente. Prezența lor ar putea indica faptul că este nevoie de îngrijire, în special la pomii bătrâni.

Concentrați-vă pe atenuarea oricărui factor care limitează creșterea pomului, cum ar fi condițiile proaste de creștere. Sănătatea plantelor se corelează adesea direct cu caracteristicile solului. Un pH necorespunzător, o fertilitate slabă sau un drenaj neadecvat vor împiedica adesea creșterea pomilor dacă nu vor duce la o deteriorare generală.

Pomii care sunt afectați în mod obișnuit de probleme cum ar fi dăunători sau boli sunt, de asemenea, expuși riscului de declin. Monitorizarea frecventă a simptomelor și aplicarea promptă a strategiilor de management adecvate poate ajuta. Dacă decideți să înlocuiți pomii acoperiți cu licheni cu alții noi, asigurați-vă că soluționați mai întâi orice problemă a limitat plantele inițiale.

Lichenii se dezvoltă rar pe pomii sănătoși, cu creștere rapidă, probabil pentru că scoarța se dezvoltă înainte ca lichenii să aibă timp să se răspândească.

Lichenii și mușchii se găsesc în locuri umede, deoarece nu doar că au nevoie de umiditate pentru creștere, dar și pentru reproducere. Lichenii sunt deosebit de adaptați, fiind capabili să existe acolo unde nutrienții, și uneori apa, sunt rari.

Cu toate acestea, ei cresc foarte încet, așadar, spre deosebire de mușchi, colonizează lent. Lichenii preferă zonele cu aer curat, așadar sunt mai comuni în zonele rurale și pot fi un indicator ar calității aerului.

Condițiile care favorizează astfel de creșteri pe ramuri și trunchi la pomi includ:

 • Pomi sau arbuști lipsiți de vigoare, în special cei aflați în declin. În aceste circumstanțe, creșterea lichenilor este adesea în mod nedrept considerat motivul stării precare a unei plante afectate.
 • Pomii și arbuștii care au fost îngrijiți incorect; în special acolo unde ramurile au devenit prea dese. Cu toate acestea, lichenii și mușchii pot apărea și pe plante tinere viguroase, în zone umede.
 • Partea trunchiurilor de pomi orientată spre vântul și ploaia predominante poate fi colonizată de mușchi și licheni iubitori de umiditate.
 • Partea umbrită a trunchiurilor poate fi colonizată de alge, oferind adesea un aspect gri sau roșu-ruginiu.

V-ar putea plăcea și articolul Dăunători ce iernează în pomi – când se fac tratamentele iarna.

Majoritatea specialiștilor menționează că lichenii sau mușchii nu sunt un pericol pentru pomi și, precum am menționat, aceștia mai degrabă se dezvoltă pe pomii deja aflați în. declin. Dacă totuși doriți să realizați controlul acestora, este recomandat să realizăm mai multe lucrări:

 • îmbunătățiți circulația aerului; tăiați ramurile prea îndesite și reduceți vegetația în exces;
 • realizați tăierea sanitară – în cazul suprafețelor prea mari de ramuri ocupate de mușchi și licheni, înainte de a începe procedura de curățare, este necesar să efectuați tăierea sanitară;
 • realizați tăierile anuale ale pomilor corect și la timp, astfel încât coroanele lor să nu se îndesească. În acest mod, se va evita umiditatea ridicată și circulația slabă a aerului, adică se vor evita condițiile favorabile de dezvoltare a mușchilor.
 • încercați să stimulați creșteri noi prin fertilizare, mulcire, udare și aplicarea unui îngrășământ foliar. Odată ce o plantă afectată își recâștigă vigoarea, lăstarii grav afectați pot fi tăiați. Controlul nu este necesar pe trunchiurile pomilor.
 • o eficiență bună în controlul mușchilor și lichenilor poate asigura o soluție 5% de sulfat de fier în proporție de 500 g la 10 litri de apă.
 • o soluție de 3% de sulfat de cupru pentru tratarea zonelor la fel ar putea fi utilizată pentru controlul mușchilor și lichenilor.

Bibliografie:

 1. Lichen, Algae, and Moss on Trees, University of Maryland Extension.
 2. Algae, lichens and moss on trees and shrubs, Royal Horticultural Society.
 3. Should I be worried about the lichens growing on the bark of my apple trees?, University of New Hampshire.
‹ adv ›

1 COMENTARIU

 1. Mușchi și lichenii SUNT organisme parazitare și afectează grav pomii fructiferi.Se dezvoltă pe pomii îmbătrâniți,dar și pe cei tineri producând daune serioase daca nu se iau măsuri.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Instalarea tinerilor fermieri: MADR prezintă clarificări privind sprijinul pentru beneficiari

Având în vedere informațiile eronate transmise în spațiul public...
‹ adv ›

Noi restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu tonaj mai mare de 7,5 tone, din cauza caniculei

Noi restricţii de tonaj vor fi instituite sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10:00 -20:00, pe sectoarele de autostrăzi,...

Ghidul solicitantului pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole – în consultare publică

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole