13.2 C
București
marți, 15 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleBulbi de flori - reguli de plantare toamna

Bulbi de flori – reguli de plantare toamna

Cea mai potrivită perioadă pentru plantarea de flori cu bulbi este toamna, atunci când canicula a dispărut, înghețurile încă nu au venit, iar solul este umezit periodic de ploi.

Bulbii plantați la momentul potrivit și corect, se înrădăcinează bine, iar la începutul primăverii, pot bucura cu frumusețea florilor.

În acest articol, vom explica următoarele aspecte:

‹ adv ›
  • Când să plantezi bulbii toamna;
  • Cum să alegi locul potrivit pentru plantarea de flori cu bulbi;
  • Pregătirea bulbilor pentru plantare;
  • Adâncimea optimă de plantare.

Majoritatea plantelor cu fori decorative, care se înmulțesc prin intermediul bulbilor, fac parte din trei familii: Liliaceae, Amaryllidaceae și Aliaceae. Primele includ crinii și lalele, următoarea – narcișii și ghioceii, iar cea de a treia – diverse cepe decorative.

flori cu bulbi

Când să plantezi bulbi de flori toamna

Perioada optimă pentru plantarea florilor cu bulbi începe de la mijlocul lunii septembrie și se extinde până la începutul lunii noiembrie. Este esențial ca bulbii să aibă suficient timp să formeze rădăcini înainte ca solul să înghețe, pentru a asigura o creștere sănătoasă în primăvară.

Alegerea momentului potrivit pentru plantarea bulbilor depinde de doi factori principali: tipul de plantă și clima locală. Fiecare specie are cerințe specifice, iar condițiile climatice influențează considerabil succesul plantării.

Indiferent de climă și specie, este important de reținut că bulbii au nevoie de cel puțin 3-4 săptămâni pentru a se înrădăcina bine, înainte ca solul să înghețe complet și că temperatura solului la o adâncime de 10 cm nu trebuie să fie mai mică de 10°C în momentul plantării.

Citește și Iedera – regina lianelor decorative.

Cum să alegi locul potrivit pentru plantare

  1. Expunerea la lumină. Majoritatea florilor cu bulbi sunt plante cu înflorire timpurie. Unele dintre ele înfloresc chiar și când zăpada încă nu s-a topit. De aceea, se recomandă să se aleagă locurile bine iluminate din grădină, care se încălzesc primele.
  2. Evitarea stagnării apei. Bulbii multor flori sunt predispuși la putrezire în soluri prea umede. De aceea, este important ca locul plantării să fie bine drenat și să nu permită acumularea apei din ploi sau din zăpada topită.
Plantare bulbi

Prin urmare, plantarea bulbilor în zone joase sau pe soluri grele trebuie evitată.

Compoziția chimică a solului și fertilizările aplicate nu sunt atât de importante. Fapt ce se explică simplu – toate substanțele necesare pentru creștere sunt deja depozitate în bulbi.

Pregătirea bulbilor de flori pentru plantare

Selectarea materialului viabil. Bulbii dintr-un ambalaj trebuie să aibă aproximativ aceeași dimensiune. Înflorirea depinde și de mărimea bulbului: dacă bulbii de lalele sau narcise sunt mici, atunci există probabilitatea să nu înflorească în primul an.

Alegere bulbi de flori

Tratarea cu fungicid. Din cauza condițiilor, materialul săditor e predispus la apariția putregaiului. De aceea, înainte de plantare necesită un tratament cu efect fungicid.

Pentru aceasta se poate folosi o soluție simplă de permanganat de potasiu (2 g la 10 litri de apă). Materialul săditor care urmează să fie plantat se plasează în soluția ușor roză pentru 30 minute. Înainte de tratament, este mai bine să se îndepărteze cojile care se desprind ușor.

Deși majoritatea plantelor cu bulbi încep să crească abia primăvara, este important ca aceștia să se înrădăcineze rapid. Astfel, bulbii petrec iarna deja cu un sistem radicular în formare.

Adâncimea optimă de plantare a florilor cu bulbi

Adesea, diferite surse recomandă plantarea la o anumită adâncime pentru diferite specii, fapt ce nu este mereu corect. Adâncimea optimă de plantare depinde direct de dimensiunile bulbilor.

Astfel, pentru toate plantele care se înmulțesc prin bulbi există o regulă simplă: se plantează la o adâncime de trei ori mai mare decât înălțimea lor, măsurată de la bază până la suprafața solului.

Adancime plantare bulbi de flori

De exemplu, dacă bulbul unei lalele are 4 cm, adâncimea potrivită pentru plantarea lui va fi 12 cm.

Sursa imaginilor din articol: canva.com.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Iedera – regina lianelor decorative. Cum alegem soiul

Genul iedera (Hedera) cuprind liane ornamentale utilizate pe larg...
‹ adv ›

Lacul cu nuferi în curte – cum plantăm și îngrijim corect

Lacul cu nuferi sau alt bazin acvatic mic poate deveni bijuteria grădinii, pentru aceasta este important să se aleagă...

Hibiscus de grădină – soiuri, plantare, tăiere și îngrijire

Hibiscus de grădină este un arbust decorativ, apreciat pentru florile sale, care se utilizează în parcuri și grădini, atât...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole