12.3 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

HomepageAdvBayer ForwardFarming - despre agricultura regenerativă la ferma fraților Peeters, Belgia

Bayer ForwardFarming – despre agricultura regenerativă la ferma fraților Peeters, Belgia

Pe 26 septembrie 2024, ferma Hof ten Bosch, amplasată în apropiere de Bruxelles, Belgia și condusă de familia Peeters din 1890, a găzduit un eveniment important, organizat de Bayer, la care am avut ocazia să participăm și care a avut ca temă centrală agricultura regenerativă.

Evenimentul a reunit experți de renume din diverse domenii pentru a discuta soluții inovatoare menite să susțină agricultura sustenabilă și să răspundă provocărilor legate de schimbările climatice, productivitate agricolă și protecția mediului.

vizita bayer-belgia

Pe parcursul unei zile, am avut ocazia nu doar să vizităm câmpurile Hof ten Bosch, dar și să participăm la un panel compex de discuții dedicat agriculturii regenerative și sustenabile, menționându-se soluțiile disponibile la moment, inclusiv cele implementate în cadrul fermei.

Ferma Hof ten Bosch – una dintre primele din rețeaua Bayer ForwardFarming

Ferma Hof ten Bosch are în gestiune 140 de hectare și este una dintre primele ferme din rețeaua Bayer ForwardFarming, devenind un exemplu la capitolul practici agricole moderne care combină creșterea productivității cu protecția biodiversității.

În 1980, Jan și Josse Peeters au preluat ferma. Ei cultivă cartofi pentru industria de chipsuri, precum și grâu, porumb și sfeclă de zahăr, mai având și o livadă de păr.

jan josse peeters

Provocarea cu care ne confruntăm este să creștem productivitatea și, în același timp, să menținem fertilitatea câmpurilor noastre. Așa înțelegem noi agricultura durabilă.

Vă puteți întreba de ce am decis să devenim ForwardFarmers în 2011. Răspunsul este simplu: Bayer ne sprijină oferindu-ne soluții inovatoare, servicii valoroase și tehnologie de ultimă generație pentru ferma noastră, astfel încât să ne conformăm nevoilor mediului și naturii, cerințelor societății și consumatorilor, și, în același timp, să menținem ferma profitabilă”, ne-a relatat Jan Peeters.

Soluțiile integrate pentru sustenabilitate

  • Creșterea productivității prin reducerea eroziunii. Randament mediu: 45-50 tone/ha de cartofi de calitate superioară pentru chipsuri, înregistrat în ultimii trei ani.
  • Pierderi la depozitare: Sub 1% pe lună datorită calității excelente a cartofilor.
  • Economii: 4% economisire în utilizarea îngrășămintelor și pesticidelor, grație sistemelor de navigație GPS și utilajelor inovative.
  • Conservarea fertilității solului: Fertilitatea solului este menținută, iar eroziunea a fost redusă cu 90% prin rotația culturilor, fâșii tampon, reducerea lucrărilor solului, utilizarea micro-digurilor, tehnici anti-eroziune în timpul plantării și modelării brazdelor, precum și a duzelor cu drift redus la viteze mici ale vântului.
ferma belgia vaci
  • Program de gestionare a bolilor și dăunătorilor: Randamente ridicate și calitate excelentă, datorită unui program eficient de gestionare a bolilor, adaptat la condițiile meteorologice și unui sistem consultativ de decizie.
  • Expunerea minimă la pesticide: Prin aplicarea pesticidelor în sisteme închise și combinarea cu metode biologice de control.
  • Managementul apei reziduale: Apa reziduală este colectată într-un sistem închis și prelucrată prin tehnologia PHYTOBAC de la Bayer.
phytobac bayer
  • Biodiversitatea funcțională: Biodiversitatea este stimulată prin fâșii de flori la marginile câmpurilor. Crearea unei zone prietenoase cu albinele și a locurilor de cuibărit pentru albinele sălbatice și păsări contribuie la îmbunătățirea polenizării și la controlul natural al dăunătorilor.
  • Instrumente de suport pentru decizii care folosesc cele mai recente informații despre condițiile meteorologice, rezultatele cercetărilor, precum și gestionarea bolilor și dăunătorilor, pentru a asigura luarea deciziilor importante pe baza tuturor datelor disponibile.

Panelul despre agricultura regenerativă

Precum am menționat, unul dintre momentele centrale ale evenimentului a fost panelul intitulat „Regenerarea Creșterii: Europa Competitivă și Viitorul Agriculturii”, care a reunit experți internaționali, inclusiv:

bayer agricultura regenerativa
  • Jonathan Holslag, profesor la Universitatea din Bruxelles și Academia Militară Regală, care a adus în discuție aspecte legate de geopolitică și puterea economică în contextul agriculturii globale.
  • Tassos Haniotis, consilier special și cercetător senior la ForumforAg, care a analizat simplificarea politicilor și strategiile agricole din cadrul Comisiei Europene.
  • Anneleen Touquet, lider agricol pentru Europa de Nord-Vest la PepsiCo, care a discutat despre provocările și oportunitățile pentru fermieri din perspectiva unei mari corporații alimentare.
  • Diana Lenzi, președinta Consorțiului Italian pentru Biogaz și membră a Rețelei Globale a Fermierilor, care a împărtășit experiențele sale din domeniul agriculturii organice și regenerării solului.
  • Frank Terhorst, șeful strategiei și sustenabilității la Divizia Crop Science a Bayer, care a detaliat abordarea Bayer în promovarea soluțiilor agricole sustenabile și inovatoare.

Panelul a abordat multiple aspecte ale agriculturii regenerative, inclusiv necesitatea de a crește productivitatea agricolă cu resurse mai puține, în timp ce se îmbunătățește sănătatea solului și se reduc emisiile de gaze cu efect de seră.

Revenim curând cu alte detalii despre vizita realizată.

Vezi și Studiu: 75% dintre fermieri sunt deschiși la inovații pentru a face față schimbărilor climatice.

Sergiu Jaman
Sergiu Jaman
Consultant AgTech

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bayer și Orbia Netafim extind colaborarea cu noi produse pentru sectorul horticol

Divizia de Agricultură de Precizie a Orbia, Netafim, și...

Agritechnica 2025: Înregistrări deschise pentru expozanți

Agritechnica 2025, cel mai mare târg mondial de utilaje agricole, se va desfășura între 9 și 15 noiembrie, la centrul...

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...

Purcari Wineries a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 43,37 mln lei, în scădere cu 1%

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 43,374 milioane lei, în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole