2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMaceratul de urzică – îngrășământ și insecticid natural

Maceratul de urzică – îngrășământ și insecticid natural

Urzica nu este o plantă foarte atractivă la prima vedere, iar perișorii săi urzicători ne sperie și ne țin la distanță. Cu toate acestea, urzica este o sursă valoroasă de materie primă pentru agricultura ecologică și grădinărit.

Urzica conține o cantitate mare de minerale (în special calciu, caliu, magneziu și fier), vitamine, taninuri și fitoncide, precum și acizi organici.

Acestea contribuie la dezvoltarea armonioasă a sistemului radicular, întărește imunitatea plantelor, crește rezistența lor la boli precum rugina, mana, făinarea și le protejeaza de păduchi și acarieni.

‹ adv ›

Pentru a beneficia de toate acestea, din urzică se prepară un macerat, care este utilizat ulterior în diferite concentrații în calitate de îngrășământ, insecticid și fungicid.

Cum se prepară maceratul de urzică

1. Colectarea urzicilor
Pentru a colecta urzicile trebuie să ne echipăm corespunzător (mănuși, foarfece sau cuțit) și să selectăm locuri îndepărtate de drumurile principale, mai des aceasta poate fi găsită la marginea pădurilor și în locuri abandonate.

Cel mai potrivit moment pentru recoltare este înainte de înflorire sau la etapa inițială de înflorire, deoarece anume atunci se acumulează în plantă cantitatea maximă de substanțe active.

Nu se recomandă smulgerea plantelor, ci tăierea lor, selectându-se cele mai sănătoase și lipsite de dăunători.

2. Pregătirea vasului și a masei vegetale
Pentru prepararea maceratului se recomandă utilizarea vaselor de plastic cu capac (găleată sau butoi). Cele metalice trebuie evitate, deoarece se pot forma reacții chimice, în urma cărora pot fi distruse substanțele utile.

Urzicile se mărunțesc cu un cuțit sau o foarfecă și se pun în vasul de plastic. Masa vegetală trebuie să ocupe aproximativ 2/3 din volum.

3. Se toarnă apă călduță peste urzica tocată, lăsând loc pentru fermentare. După care se acoperă cu un capac sau pânză și se pune într-un loc cald pe 7-14 zile.

Pentru a accelera fermentarea, recipientul poate fi pus la soare sau se poate de adăugat 10 g de drojdii la 10 l de lichid.

4. Macerarea urzicii
În următoarele două săptămâni, amestecul va fermenta și va trebui zilnic deschis și amestecat (în această perioadă mirosul este puțin plăcut).

Preparatul este gata când amestecul încetează să spumeze și capătă o culoare intensă. Atunci maceratul poate fi filtrat și diluat cu apă.

Cum și la ce plante se utilizează maceratul de urzică

În calitate de îngrășământ, maceratul de urzică este utilizat la urmatoarele grupe de plante:

  • solonacee (roșii, cartofi, ardei ș.a.);
  • cucurbitacee sau bostănoase (castraveți, pepene verde, pepene galben, dovlecei etc.);
  • rozacee (măr, păr, prun, cireș, căpșun, zmeur, mur);
  • alți pomi și arbuști fructiferi;
  • plante decorative.

O eficacitate scăzută a maceratului de urzică s-a observat asupra cepei, usturoiului și fabaceelor (mazăre, fasole, năut, soia).

Pentru a fi aplicat ca îngrășământ, 1 l de macerat trebuie diluat în 10 l de apă. La fiecare plantă adultă se aplică 1 l de produs, iar pentru cele tinere – 0,5 l o dată la două săptămâni.

Pentru a beneficia de proprietățile insecticide și fungicide ale urzicii, nu trebuie să așteptăm 2 săptămâni, sunt suficiente 24 de ore de fermentare. După care se strecoară, se diluează cu apă în proporție de 1:10 și se tratează plantele afectate.

Nu se recomandă păstrarea îndelungată a maceratului de urzică, deoarece nutrienții se pierd rapid.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum planificăm rotația legumelor și ce îngrășăminte verzi semănăm

Rotația culturilor este o măsură simplă care implică evitarea...
‹ adv ›

Compostarea Johnson-Su: de ce a devenit virală

Dr. David C. Johnson, biolog molecular și cercetător științific la Universitatea din New Mexico, a dezvoltat un sistem care...

Îngrășăminte verzi – cum alegem ce să semănăm în funcție de problema din sol

La prima vedere, se pare că îngrășămintele verzi sunt inutile, deoarece nu produc nimic pentru consum. Totuși, ele sunt...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole