Piața europeană a cerealelor a început săptămâna pe un trend ascendent. astfel, mișcarea ascendentă care a început acum o săptămână continuă.
Cu toate acestea, creșterea și activitatea pe piață au rămas limitate ieri, în absența piețelor din SUA, care au fost închise pentru Ziua Muncii.
Piața grâului rămâne împărțită între balanțele strânse din Franța și Europa, pe de o parte, și aprovizionarea suficientă din alte regiuni majore exportatoare, pe de altă parte.
În Rusia, însă, atenția se îndreaptă către grâul de primăvară, unde dezamăgirile legate de cantitate și calitate generează noi discuții.
În perioada 23-29 august, prețurile rapiței pe Euronext au crescut. În decursul săptămânii, prețul a crescut cu 8,50 EUR, ajungând la 469,75 EUR/t.
Creșterea prețurilor a fost determinată de prețurile mai mari ale petrolului brut și ale soiei, precum și de un Euro mai slab.
Comisia Europeană și-a redus estimarea pentru producția de rapiță din UE cu 400 de mii de tone, până la 18 milioane de tone.
Aceasta a forțat o revizuire în creștere a volumului de importuri de rapiță în UE, cu 300 de mii de tone, până la 5,8 milioane de tone pentru sezonul 2024/25.
În Australia, ABARES tocmai a publicat noile sale estimări oficiale. Având în vedere condițiile favorabile din ultimele săptămâni, perspectivele pentru recoltă au crescut pentru toate produsele:
- Grâu moale: 31,8 milioane de tone, comparativ cu 29,1 milioane de tone așteptate anterior și 25,96 milioane de tone anul trecut.
- Orz: 12,16 milioane de tone, comparativ cu 11,52 milioane de tone așteptate anterior și 10,8 milioane de tone anul trecut.
- Rapiță: 5,47 milioane de tone, comparativ cu 5,39 milioane de tone așteptate anterior și 5,93 milioane de tone anul trecut.
Prețurile pentru porumb și floarea-soarelui, pe de altă parte, sunt susținute de recoltele slabe care sosesc din țările producătoare din Europa de Est după o vară fierbinte.