Controalele şi măsurile pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare vor fi intensificate în minivacanţa de Sfânta Maria, în contextul unui flux mare de turişti şi a creşterii rulajului de marfă în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic, a anunţat marţi Autoritatea Naţională Sanitară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Conform sursei citate, la aceste acţiuni de control participă, alături de medicii veterinari, şi inspectori de specialitate din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene/Municipiului Bucureşti şi a circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO).
Conform ANSVSA, principalele aspecte vizate în cadrul acţiunilor tematice, desfăşurate în scopul asigurării unui nivel ridicat de protecţie a turiştilor, sunt reprezentate de: verificarea respectării cerinţelor de igienă la nivelul spaţiilor utilizate pentru depozitarea, prepararea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare, a cerinţelor de igienă şi sănătate privind personalul lucrător, verificarea respectării cerinţelor privind materiile prime şi ingredientele, produsele alimentare prelucrate, programele de autocontrol, respectiv existenţa procedurilor bazate pe principiile Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP), trasabilitate şi evitarea de practici frauduloase.
Astfel, echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, împreună cu instituţiile partenere, vor efectua controale la festivaluri, la evenimente (târguri de vară, pelerinaje la aşezămintele de cult, hramuri bisericeşti) la manifestări culturale cu specific gastronomic, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române şi în toate staţiunile de pe litoralul Mării Negre, „pentru realizarea dezideratul propus, 0 toxiinfecţii alimentare”.