8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePăstrarea cartofilor în depozite și condiții de casă

Păstrarea cartofilor în depozite și condiții de casă

După recoltarea cartofilor, un rol important în menținerea calității acestora pentru o durată mai lungă de timp sunt condițiile de păstrare. Pentru a asigura păstrarea, mai întâi de toate, ar trebui să ținem cont de câteva sfaturi după recoltare:

Este mai bine să plasăm cartofii recoltați într-o încăpere (un simplu acoperiș ar fi potrivit) și să îi ținem la zvântat câteva zile. În acest timp, zonele mici rănite se vor strânge, coaja va deveni mai puternică, iar tuberculii bolnavi și putrezi vor putea fi selectați cu ușurință.

Apoi, trebuie să sortăm cartofii în mari, mijlocii și mici. Cei mari trebuie folosiți în primul rând în alimentație, deoarece în timpul depozitării adesea se formează goluri în interiorul acestora, care pot putrezi.

‹ adv ›

Înainte de păstrarea cartofului, este bine să dezinfectați depozitul și recipientele cu o soluție de sulfat de cupru de 3%, să uscați încăperea și să verificați ventilația. În cazul depozitelor comerciale, pot fi utilizate soluții speciale.

V-ar putea fi util și articolul despre Trenduri în tehnologia de cultivare a cartofilor.

Cum se păstrează cartofii – temperatura și umiditatea recomandată

Păstrarea cartofilor în depozite

Păstrarea tuberculilor se face fără pierderi dacă aceştia au o stare fitosanitară bună, recoltarea s-a făcut la maturitate deplină, pe vreme fără ploi şi relativ caldă, dacă s-au îndepărtat impurităţile şi eventualele răni s-au vindecat în totalitate.

Temperatura ridicată intensifică respiraţia, transpiraţia, activitatea microorganismelor şi scurtează repausul germinal; temperatura apropiată de 1°C duce la „îndulcirea” tuberculilor.

La cartoful destinat consumului, condiţiile optime de păstrare a tuberculilor sunt:

  • temperatura de 3-5°C;
  • umiditatea relativă 85 – 93%;
  • întuneric şi aeraţie permanentă.

La cartoful destinat plantării: temperatura optimă de păstrare este de 1-3°C (îndulcirea nu diminuează valoarea biologică a materialului de plantat). Tuberculii pentru semipreparate industriale se păstrează la 8-12°C.

Umiditatea relativă a aerului în depozitele de păstrare a cartofului pe faze:

  • zvântare a tuberculilor (70–80%);
  • vindecare a rănilor (78–82%);
  • în perioada păstrării propiu-zise (85–93%).

Aerul trebuie să fie mai sărac în oxigen (11–13%) şi mai bogat în bioxid de carbon (până la 3%).

Cum se păstrează cartofii în pivniță

Cel mai bine este să depozitați cartofii în pivniță sau în subsol. O cameră răcoroasă și întunecoasă împiedică producerea de solanină – această substanță este toxică pentru oameni. Solanina se găsește în cantități mari în cartofii verzi, de aceea nu trebuie consumată.

Așadar, în timpul depozitării, este necesar să se respecte condițiile de lumină și de temperatură, pentru ca cartofii să nu înverzească.

Înainte de a depozita cartofii, curățați pivnița, verificați starea găurii de ventilare, uscați încăperea și văruiți-o. Temperatura din subsol sau pivniță trebuie să fie de 3-4°C, umiditatea de aproximativ 80%. Dacă temperatura este sub 2°C, cartofii vor deveni dulci, iar dacă temperatura crește peste 3-4°C, cartofii vor începe să încolțească.

Care este cel mai bun mod de a păstra cartofii?

Depozitarea corectă a cartofilor pe timpul iernii în lăzi din lemn sau cutii care permit circulația aerului este optimă. Nu este recomandată plasarea cartofilor pe sol, mai bine să plasați lăzile pe paleți.

Dacă cartofii sunt așezați în grămezi, acoperiți-i cu o pânză pentru a împiedica înghețarea stratului superior de cartofi. De câteva ori în timpul iernii, este necesar să sortați cartofii și să îndepărtați tuberculii putrezi și înghețați.

În pivniță cartofii culeși toamna pot fi păstrați timp de 8-10 luni.

Păstrarea cartofilor în apartament

Dacă locuiți într-un apartament, casă și nu aveți pivniță, puteți depozita cartofii la balcon. Veți avea nevoie de un recipient, cum ar fi o ladă. Nu ar trebui să aibă o capacitate mai mare de 320 de kilograme.

Pentru ca lada să își îndeplinească funcțiile corect, plasați la fundul lăzii un suport suplimentar și faceți un capac dublu. Umpleți golurile cu spumă sau rumeguș. Lada e bine să fie construită din lambriu sau placaj gros. Vopsiți cutia pentru a îmbunătăți rezistența la umiditate.

Dacă nu aveți balcon, puteți depozita cartofi iarna în apartament într-o cameră întunecată. Termenul de valabilitate în acest caz va fi redus, de doar o lună. După aceea, cartoful va începe să se veștezească sau să crească.

Pentru puțin timp puteți păstra cartofii în secțiunea inferioară a frigiderului, destinată pentru păstrarea legumelor. Este recomandat să păstrați tuberculii în pungi de hârtie, deoarece cartofii încep să putrezească în pungi de plastic.

Dar trebuie avut în vedere faptul că în timpul depozitării prelungite la rece, din amidonul din cartofi se formează zahăr, iar tuberculii devin dulci.

Pot fi păstrați cartofii împreună cu alte legume?

Este posibil, dar nu cu toate legumele. În mod ideal, cartofii depozitați cu sfeclă se simt bine, sfecla să fie așezată deasupra tuberculilor. Sfecla roșie absoarbe perfect excesul de umiditate, protejând astfel tuberculii de cartofi de putrezire.

Trebuie sortați cartofii în timpul iernii?

Mulți consideră că nu trebuie să alegem cartofii în timpul iernii, deoarece îi putem deteriora, amesteca pe cei sănătoși cu cei bolnavi.

Aceasta e o părere greșită. În timpul iernii, este pur și simplu necesar să sortăm cartofii, deoarece pot apărea diferite boli la păstrare. La sortarea cartofilor, este necesar să se scoată nu numai tuberculii putrezi, ci și pe toți cei care vin în contact cu aceștia.

Dacă doar tuberculi sănătoși sunt observați la suprafață, dar un miros neplăcut se emană din recipient și zboară musculițe mici mici – Drosophila, acestea sunt, de asemenea, semne că în interior câțiva cartofi s-au stricat. Astfel de cartofi trebuie sortați îndepărtând tuberculii infectați.

Remedii populare pentru prelungirea termenului de păstrare al cartofilor:

  • să prelungească viața cartofilor pot plantele care secretă fitoncide. Tuberculii pot fi acoperiți cu frunze proaspete de sorbus, ramuri de pin sau molid;
  • menta întârzie germinarea cartofilor. Ea poate fi pusă peste tuberculi;
  • cartofii se vor păstra mai bine dacă sunt acoperiți cu coajă de ceapă sau să puneți coji de ceapă printre tuberculi.

Pentru cultura cartofului, v-ar putea fi utile și articolele:

Sfaturi și recomandări la plantarea cartofului.

Bolile cartofului: Cum se determină – foto și descriere.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate...
‹ adv ›

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...

Cum prevenim veștejirea, putrezirea rădăcinoaselor la păstrare

S-ar părea, că obținerea unor producții decente de tuberculi și rădăcinoase este deja o performanță. Și, dacă ați reușit-o,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole