18.9 C
București
joi, 12 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBuzău: Direcţia Agricolă a decontat 1,4 mln euro producătorilor de tomate

Buzău: Direcţia Agricolă a decontat 1,4 mln euro producătorilor de tomate

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău a informat că a decontat 6,87 milioane de lei (aproximativ 1,4 milioane euro) pentru peste 900 de producători de tomate din judeţ, în contextul în care după importurile din Ucraina permise după agresiunea Rusiei au determinat o scădere accentuată a preţurilor în România la acest produs.

„DAJ a efectuat plata sumei de 6.874.692,90 lei (1.393.500 euro) din bugetul naţional reprezentând ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor suferite la cultura de tomate în spaţii protejate, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Numărul beneficiarilor: 929 producători agricoli. Schema de ajutor de stat a fost instituită prin OUG nr. 13/2024”, informează DAJ Buzău.

Conform sursei citate, Ministerul Agriculturii a aprobat suplimentarea cuantumului ajutorului de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate cu echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru 1.000 de metri pătraţi cultivaţi.

Ajutorul de stat este considerat de legumicultori de bun augur în situaţia în care importurile de legume au determinat scăderi importante ale preţurilor.

„Pierderile s-au văzut, preţurile au scăzut foarte mult, marfa a fost din abundenţă, nu ştiu de unde vine. Importurile ne omoară, preţurile au scăzut la un moment dat în engros undeva la 1,5 – 2 lei/kg. Undeva prin 2002-2003 vindeam roşii cu 1 leu, 1,5 lei kilogramul”, a declarat, legumicultorul Mircea Tatu.

‹ adv ›

Plata ajutorului se efectuează până la data de 30 septembrie 2024 inclusiv, cu condiţia depunerii documentelor privind obţinerea şi valorificarea unei cantităţi de minimum 3 kilograme de tomate / metru pătraţi, de pe suprafaţa de 1.000 de metri pătraţi.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cultivatorii de orz din SUA se confruntă cu criza cererii și prețurilor scăzute

Don Nygaard, un fermier american din statul Dakota de...
‹ adv ›

Soiuri și portaltoaie pentru livezi de prun, cireș, vișin și cais eco

Selectarea soiurilor și portaltoaielor de cais, piersic, cireș vișin sau prun cultivate în livezile ecologice se face în funcție...

AgroMeteo: Seceta pedologică persistă, dar sunt așteptate averse cu impact agricol

Seceta pedologică se va menţine în cea mai mare parte a ţării pe parcursul acestei săptămâni, însă pot apărea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole