Pe lângă bolile provocate de ciuperci, bacterii sau virusuri, plantele pot fi afectate de boli neinfecțioase, produse de factori abiotici ai mediului înconjurător. La pepeni verzi acestea se pot manifesta prin putregai apical, deformări sau goluri.
Aceste tulburări fiziologice sunt produse de condiții nefavorabile ce pot perturba diferite funcții ale plantelor. Plantele afectate înregistrează o scădere a rezistenței la agenții patogeni.
Cauzele bolilor fiziologice pot fi:
- condițiile de sol;
- condițiile meteorologice;
- practicile agronomice;
- daunele chimice provocate de pesticide.
Boli produse de starea solului
Putregaiul apical la pepene verde
În vârful fructului, mai ales la pepeni (în punctul de fixare a florii), coaja devine mai moale, apoi apare o pată întunecată, care se mărește treptat și se fisurează.
Zona este afectată de diverși agenți patogeni (ciuperci, bacterii) care declanșează procesul de putrezire. Fructele afectate de această boală își pierd aspectul comercial.
Cauze ale apariției putregaiului apical:
- salinitatea solului sau a apei.
- deficiența de calciu;
- stres hidric (udare insuficientă sau excesivă).
În condiții de umiditate ridicată, transpirația încetinește, iar absorbția calciului – care este transportat exclusiv în fluxul de transpirație – este limitată. Prin urmare, gestionarea și aprovizionarea cu calciu este esențială.
Măsuri de prevenire și protecție:
- aplicarea de calciu, dar pH-ul (6,0-6,5) trebuie monitorizat;
- udare uniformă și suficientă;
- mulcire, pentru a menține umiditatea solului la un nivel constant;
- evitarea fertilizării excesive cu azot.
O concurență cationică, ca urmare a utilizării excesive a amoniului ca sursă principală de azot, crește semnificativ incidența putregaiului apical. Pe de altă parte, azotatul de calciu este deosebit de eficient în asigurarea unei bune calități a fructelor, minimizând putregaiul apical.
Afecțiuni provocate de condițiile meteorologice la pepeni verzi
Deformări ale fructelor
Fructele de pepene verde își pierd forma caracteristică soiului sau hibridului și capătă un aspect de mănușă de box. Această formă este considerată neatractivă pe piață.
Cauze ale deformării pepenilor verzi:
- temperaturi foarte ridicate ale solului și ale aerului în timpul coacerii fructelor (ceea ce duce la încălzirea excesivă a unei părți a fructului, în urma căreia semințele nu se formează în această parte a fructului, în timp ce cealaltă parte este complet dezvoltată și plină de semințe);
- masă foliară insuficientă;
- stres hidric (udare insuficientă sau excesivă și neregularitatea udării);
- masă foliară insuficientă;
- polenizare insuficientă.
Măsuri de prevenire și protecție:
- crearea unor condiții confortabile pentru dezvoltarea aparatului foliar care asigură umbrirea fructelor;
- asigurarea unei irigații regulate optime;
- crearea condițiilor favorabile polenizatorilor pentru a rămâne în câmp.
V-ar putea plăcea și articolul Cultura de pepene verde fără semințe – aspecte importante.
Arsuri solare la pepeni verzi
Plantele tinere suferă frecvent de arsuri solare pe tulpini atunci, când răsadurile sunt plantate pe câmp deschis, deoarece acestea nu sunt obișnuite cu lumina directă a soarelui.
Arsurile solare sub formă de pete, de culoare deschisă pot afecta și fructele. Fructele soiurilor și hibrizilor de pepeni verzi cu nuanță închisă la culoare pot fi afectate într-o măsură mai mare.
Fructele arse de soare își pierd valoarea comercială și sunt predispuse la putrezire.
Cauzele arsurilor solare:
- intensitatea mare a luminii solare;
- călirea insuficientă a răsadurilor;
- aparatul foliar slab al plantei;
- instabilitatea genetică a soiurilor sau hibrizilor.
Măsuri de prevenire și protecție:
- călirea răsadurilor înainte de plantare;
- crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea aparatului foliar, asigurarea umbrei pentru fructe cu plase de umbrire;
- selectarea de soiuri sau hibrizi mai rezistenți.
Pagube produse de grindină
Grindina poate provoca daune semnificative în plantațiile de pepeni verzi. În cazul în care grindina cade asupra culturilor în primele stadii de dezvoltare și este de intensitate redusă, plantele se pot recupera prin nutriție foliară și a stimulatorilor de creștere.
Dacă, totuși, grindina cade pe fructele deja formate sau aproape formate, daunele sunt mult mai mari: fructele devin neatractive și, uneori, chiar nu sunt bune pentru vânzare.
Boli cauzate de practicile agronomice
Pepeni verzi cu goluri, fibrozitate
Atunci când pepenele verde este tăiat, este posibil să se observe o structură liberă în pulpă (goluri) sau vene albe distincte (fibrozitate).
Cauzele golurilor și fibrozității la pepene verde:
- instabilitatea genetică a soiurilor și hibrizilor;
- temperaturi scăzute în timpul perioadei de coacere a fructelor;
- nutriție inadecvată: exces de azot, lipsă de bor;
- irigare neregulată în timpul perioadei de maturitate.
Măsuri de prevenire și protecție:
- asigurarea condițiilor optime de nutriție și de udare;
- selectarea de soiuri și hibrizi rezistenți.
Polenizare insuficientă
Pentru ca polenizarea să fie completă, între 500 și 1 000 de boabe de polen trebuie să cadă pe stigmatul pistilului. Dacă pe stigmat a ajuns mai puțin polen, fructul rotund devine curbat, alungit și se îngustează.
Insuficiența polenului duce la formarea semințelor într-o singură parte a fructului și lipsa semințelor în alta.
Cauze ale polenizării insuficiente:
- cantitate insuficientă de polen;
- polen inactiv;
- practici agronomice care limitează activitatea albinelor.
Măsuri de prevenire și protecție:
- Crearea condițiilor optime pentru ca albinele să rămână în câmp;
- evitarea utilizării pesticidelor în timpul înfloririi;
- evitarea irigării prin aspersiune în timpul înfloririi în masă;
- amplasarea corectă a stupilor;
- eradicarea buruienilor melifere;
- evitarea câmpurilor învecinate cu culturi melifere.