Statele membre ale Uniunii Europene au convenit atenuarea reglementărilor de mediu pentru fermierii care vor să obţină subvenţii în cadrul Politicii Agricole Comune a UE (PAC), pe fondul protestelor masive derulate de aceştia, transmite DPA.
Astfel, fermierii se vor confrunta cu mai puţine obstacole când vor solicita subvenţiile PAC. De exemplu, nu vor mai fi obligaţi să lase o parte din terenurile lor arabile în pârloagă.
În martie, Comisia a răspuns protestelor fermierilor, propunând atenuarea unor reglementări de mediu din PAC. Aprobarea finală a fost dată luni de statele membre ale Uniunii Europene, după ce, în 24 aprilie, măsurile fuseseră aprobate de Parlamentul European.
Pe lângă derogarea parţială de la normele privind terenurile lăsate în pârloagă (GAEC 8) solicitată de fermieri, măsurile vizează sprijin financiar suplimentar pentru fermierii care lasă în mod voluntar o parte din teren neutilizat. Sprijinul este acordat de statele membre UE.
De asemenea, sunt atenuate reglementările privind rotaţia culturilor, permiţându-se fermierilor să aleagă între aceasta şi diversificarea lor. În plus, statelor membre UE li se permite să excepteze anumite culturi şi tipuri de sol de la regulile privind refacerea structurii terenului, acoperirea solului, rotaţia culturilor sau diversificarea.
Ţările membre UE pot relaxa mai mult reglementările de mediu în cazul fenomenelor meteo extreme.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.