8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAșternutul la vaci. De ce nisipul e opțiunea cea mai bună

Așternutul la vaci. De ce nisipul e opțiunea cea mai bună

Tendința numărul unu în lumea producătorilor de lapte este – confortul vacii și astăzi, după cum am promis, vă prezint un articol despre așternutul la vaci.

Cei care îmi citesc articolele în mod regulat și atent știu că aproape de fiecare dată când vorbesc despre „bugetul timpului” și „gestionarea timpului” vacilor.

Așa că, vacile își petrec cea mai mare parte a timpului odihnindu-se, adică întinse (stând culcate) și anume acesta este momentul care ar trebui gestionat corespunzător pentru a-l crește și, prin urmare, este extrem de important pe ce exact stau culcate vacile.

‹ adv ›
așternutul la vaci

În primul rând, ca cea mai confortabilă „lenjerie de pat” adică așternutul în cușete pentru vaci și pe care acestea o adoră este – nisipul.

Paiele tocate* pot fi considerate ca o opțiune pe locul doi.

Toate celelalte tipuri de așternut în care se folosește cauciucul și saltelele, după cum se spune, sunt în afara ratingului din punct de vedere al confortului vacilor.

Așternutul de nisip la vaci – avantaje

Dacă vorbim despre avantajele așternutului de nisip la vaci, este de remarcat faptul că, este potrivit pentru orice fermă, indiferent de dimensiunea și zona climatică în care se află, repetând că este cel mai confortabil așternut pentru vaci, și are și indicatori ideali de igiena.

Acesta satisface cerințele minime pentru îngrijirea cușetelor unde se odihnesc vacile, este comod și economic de utilizat (fața de alte tipuri de așternut) și un mare ajutor în prevenirea de mamite și în prevenirea stresului termic, dar cu privință la așa-numite „minusuri” de așternut de nisip, ba da – niciunul.

Citiți mai multe despre Mamita la vaci de lapte – simptome și tratament.

Și așternutul de nisip este cel mai bine combinat cu ventilație modernă și metode moderne de creare a unui microclimat în grajduri pentru vaci.

Iar pentru cei cărora le pasă de Planeta noastră, nisipul nu este dăunător pentru Planetă, cum se zice – „de la pământ este luat și în pământ se întoarce!”. 

Iată doar câteva comentarii ale fermierilor pe tema așternutului la vaci:

  • Nisipul este rege!
  • Vacile iubesc doar nisipul!
  • Vacile se culcă pe „cauciuc” doar într-un singur caz, atunci când nu mai pot sta în picioare sau am auzit destul de des o astfel de expresie că vacile nu se culcă pe „cauciuc”, ci cad pe el din neputință, pentru că nu mai suportă (nu mai pot sta în picioarele) nu este greu să ne imaginăm amploarea stresului asupra vacilor cu un asemenea „confort”.
  • „Cauciucul” în cușetele pentru vaci, acesta nu este confort pentru ele, ci disperare!
  • Fă vacilor un așternut de nisip și ele îți vor mulțumi cu mult lapte de calitate.
  • Și există, de asemenea, o astfel de înțelepciune eternă pentru așa situație legată de așternut și confort, cred ca ați auzit-o de mai multe ori – „atunci când o vacă stă culcată odihnindu-se, ea produce lapte”. Deci, pe ce se odihnesc vacile contează și este important și este fără îndoială și ezitare – nisipul!

„Ferice de omul care găsește înțelepciune și de omul care dobândește pricepere”, Biblia, Cartea Proverbelor 3:13.

*în plus, este posibil să se folosească la același nivel cu paiele tocate: rumeguș, strujenii tocați sau balegă uscată de grajd, dar este necesar să se țină cont de câteva puncte la pregătirea unui astfel de așternut și la toate minusurile care vin de la folosirea lor.

V-ar putea fi util și articolul Fătarea la vaci: sfaturi de îngrijire, probleme frecvente.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru...
‹ adv ›

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata despre o altă rasă de bovine, și anume Montbeliarde. Așa cum...

Boala capului negru la curcani – cum o recunoaștem și tratăm

Histomonoza, numită și boala capului negru sau enterohepatita infecțioasă la curcani, este o boală parazitară contagioasă, care afectează intestinele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole