3.3 C
București
luni, 25 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Franţa va permite fermierilor să folosească mai multe pesticide pentru a-şi proteja...

Reuters: Franţa va permite fermierilor să folosească mai multe pesticide pentru a-şi proteja culturile de sfeclă de zahăr

Cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa li se va permite să folosească mai multe pesticide în acest an, din cauza riscului ridicat al atacurilor din partea unei insecte care în 2020 a făcut ravagii în rândul culturilor de sfeclă de zahăr, a declarat vineri ministrul delegat al Agriculturii, Agnes Pannier-Runacher, transmite Reuters.

În replică, ONG-ul de mediu Greenpeace şi-a exprimat opoziţia faţă de utilizarea unor pesticide care sunt potenţial mai toxice, în timp ce organizaţiile reprezentative ale cultivatorilor de sfeclă au spus că măsura este insuficientă şi au cerut ca şi alte produse să fie aprobate.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr vor putea să utilizeze cinci insecticide Spirotetramat, dezvoltate de firma Bayer CropScience sub marca Movento, în creştere faţă de două în prezent, a declarat Agnes Pannier-Runacher pentru postul de radio France Bleu Nord.

‹ adv ›

Asta în plus pe lângă insecticidul Teppeki, care este utilizat de mai mulţi ani, a precizat separat Ministerul francez al Agriculturii.

„După o iarnă blândă, există un risc ridicat de înmulţire a afidelor (păduchii de plante – n.r.) şi în consecinţă de îngălbenire a sfeclei de zahăr. Sfecla înseamnă zahăr.

Nu vom importa mai mult zahăr fără să avem grijă de acest risc, aşa că obiectivul nostru este să oferim soluţii fermierilor”, a spus Agnes Pannier-Runacher.

Îngălbenirea sfeclei este una din cele mai comune boli ale sfeclei de zahăr. Boala este transmisă de afide şi poate provoca pierderi semnificative culturilor de sfeclă de zahăr.

În 2020, această maladie a provocat o scădere cu 26% a producţiei de sfeclă de zahăr a Franţei, obligând guvernul de la Paris să permită cultivatorilor să utilizeze un pesticid pe bază de neonicotinoide, interzise în Uniunea Europeană din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru albine.

Anul trecut, Franţa a fost nevoită să elimine derogarea după ce CJUE a decis că măsură a fost ilegală, însă fermierii şi specialiştii spun că nu dispun de soluţii alternative care să fie la fel de eficiente.

„Este o veste bună dar produsele pe care le propun nu sunt suficient de eficiente, ştiind că vorbim de un risc similar cu cel din 2020”, a declarat Franck Sander, preşedintele Uniunii cultivatorilor francezi de sfeclă de zahăr (CGB).

Această organizaţie a cerut guvernului de la Paris să aprobe utilizarea de Acetamiprid, un insecticid de ultimă generaţie, şi de Flupyradifurona. Cele două pesticide sunt aprobate de UE dar interzise în Franţa.

Suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr în Franţa este aşteptată să îşi revină uşor în acest an, după o scădere cu 6% în 2023, până la cea mai mică suprafaţă din ultimii 14 ani, pe măsură ce fermierii sunt încurajaţi de preţurile mari la zahăr.

Franţa este cel mai mare producător european de zahăr şi exportă aproximativ jumătate din producţia sa, adică 1,8 milioane de tone, potrivit CGB. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Franța: Semănatul culturilor de toamnă se apropie de final

Conform unui raport publicat de agenția de stat FranceAgriMer,...
‹ adv ›

Când se fac tratamentele de iarnă contra dăunătorilor

Înainte de sezonul rece, pomii pot deveni un refugiu pentru numeroși dăunători care și-au făcut simțită prezența în timpul...

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului UE – Mercusor

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial dintre Uniunea Europeană şi ţările Mecursor,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole