Tuta absoluta, cunoscută și sub denumirea de molia minieră a tomatelor, a devenit una dintre preocupările de bază a legumicultorilor, pagubele produse putând să ajungă la 100%.
Pe lângă produsele tradiționale de protecție a culturilor, ani la rând specialiștii au analizat metodele biologice de control.
Amintim că, printre normele generale de prevenire a infestării puternice cu Tuta absoluta se numără:
- Monitorizarea cu ajutorul capcanelor;
- Instalarea plasei antiinsecte în spațiile protejate – diametrul recomandat este de 0,2 mm;
- Strângerea și distrugerea resturilor vegetale prin ardere;
- Controlul plantelor gazdă și buruienilor din jurul solarului/serei;
- Respectarea asolamentului, dezinfecția solului
- Utilizarea insectelor utile ce consumă sau parazitează Tuta absoluta.
Detalii despre aceste metode găsiți pe acest link.
În acest articol discutăm despre soluția ce se promovează mult în ultimii ani, feromonii sexuali.
Tuta absoluta – controlul cu ajutorul feromonilor sexuali
Feromonii sexuali se utilizează pentru controlul mai multor insecte, iar principiul lor de acțiune se bazează pe perturbarea împerecherii.
Difuzoarele cu feromoni sexuali asigură stimularea excesivă a dăunătorilor masculi de Tuta absoluta cu feromoni, făcându-i să urmeze piste false, interferând astfel cu comportamentul de căutare a partenerului.
Masculii zboară încercând să capteze unda feromonilor eliberați de femele și urmează direcția unde concentrația de feromoni crește până când găsește femela.
Utilizând feromoni sexuali asigurăm concentrații mai mari de feromoni, masculii urmează pistele false create de aceștia și, pierzând orientarea în spațiu, sunt incapabili să găsească și să fecundeze femelele.
Într-un final, masculii nu găsesc femelele, nu are loc împerecherea, iar ciclul lor firesc este perturbat, femelele nu depun ouă sau depun ouă sterile, iar fructele nu sunt infestate.
Utilizarea feromonilor este o metodă ecologică de protecție a culturilor, sigură pentru oameni și mediu.
Când se utilizează feromonii sexuali?
În scopul monitorizării și pentru a detecta o infestare înainte ca aceasta să apară, se recomandă utilizarea 2-3 capcane Delta cu momeli Tuta absoluta pe hectar.
Fiecare capcană trebuie amplasată la 0,5-1,5 m deasupra solului. Prin reprezentarea grafică a numărului total de dăunători prinși în capcane în fiecare zi de monitorizare, puteți determina nivelul de presiune a dăunătorilor.
Ulterior, se recomandă utilizarea feromonilor înainte de apariția primei generații și până la sfârșitul sezonului de recoltare.
În condiții meteorologice optime (de la 20°C – 35°C), difuzoarele de feromoni pot fi utilizate timp de 20-25 de săptămâni, odată deschise, apoi acestea se înlocuiesc, cele vechi eliminându-se pentru a nu crea concurență cu cele noi.
Monitorizarea regulată și atentă a semnelor de deteriorare a culturilor este imperativă pentru a vă asigura că locația dvs. este protejată. Acest lucru vă poate ajuta să determinați dacă sunt necesare măsuri suplimentare de control și care este cel mai bun moment pentru acestea.
Suplimentar, pentru a evita tratamentele cu insecticide, companiile producătoare de feromoni sexuali, cum ar fi Eco Center, recomandă utilizarea benzilor galbene ca instrumente suplimentare de combatere a dăunătorilor.
Molia minieră a tomatelor – cum se amplasează dezorientanții sexuali
Eco Center recomandă instalarea dezorientanților cum ar fi Tuta Protect® alternând la înălțimi de 0,5m și1,5m de la suprafața solului, la o distanță de 5-6 metri între dozatoare.
Se amplasează circa 300 dozatoare cu feromoni sexuali la 1 ha.
Mai multe detalii despre Tuta absoluta – controlul biologic: sfaturi, particularități.