Delegația Clubului Fermierilor Români, formată din membri ai Consiliului Director și ai Consiliului Național de Coordonare și 30 de tineri fermieri – absolvenți ai programelor de formare desfășurate de Club – au fost la Bruxelles în perioada 25-27 martie, pentru a avea dialoguri strategice cu decidenți europeni, cu scopul de a definitiva viitorul agriculturii europene, cu propuneri de simplificare și flexibilizare a Politicii Agricole Comune actuale.
De asemenea, a fost prezentată situația economică dificilă a fermierilor români, generată de războiul din Ucraina.
Reprezentanții Clubului au avut pe 25 martie, întâlnire cu dl. Janusz Wojciechowski, Comisar European pentru Agricultură.
În cadrul întâlnirii, delegația Clubului a semnalat principalele probleme cu care se confruntă fermierii români în adoptarea PAC, precum și propunerile Clubului de modificare a actelor normative care se află pe agenda Comisiei Europene în această perioadă:
- Simplificarea PAC și regândirea sistemului de subvenții – Clubul Fermierilor Români prin aceste propuneri urmărește instituirea unui cadru mai simplificat, flexibil și adaptabil, care să stimuleze dezvoltarea durabilă a agriculturii europene și să consolideze securitatea alimentară și coeziunea socială în cadrul Uniunii Europene.
- Contribuție la Dialogul strategic pentru dezvoltarea noilor politici – Clubul Fermierilor Români a elaborat un document de reflecție privind obiectivele, principiile și măsurile vizând abordarea integrată a dezvoltării pe termen lung a agriculturii românești, ca parte a unei arhitecturi de politici și capacități europene, regândite în raport cu provocările majore actuale și oportunitățile excepționale ale unei Politici Agricole Comune.
- Impactul crizei economice asupra stabilității financiare a fermierilor români
- Demersurile necesare punerii unei baze pentru Centrul de Excelență European Tineri Lideri pentru Agricultură – Clubul Fermierilor Români consideră studiul de caz oferit de programul „Tineri Lideri pentru Agricultură” un model de bună practică europeană și propune astfel, extrapolarea conceptului la nivel european, prin crearea unui Centru European de Excelență pentru Formarea și Promovarea Tinerilor Lideri pentru Agricultură. Centrul European de Excelență are ca principal rol formarea tinerilor fermieri prin programe specializate, menite să faciliteze schimbul generațional, leadership-ul la nivel de ferme și conducerea ecosistemelor agricole, implicarea pro-activă în dezvoltarea comunității și a spațiului rural.
Tot pe data de 25 martie, Clubul Fermierilor Români, împreună cu Reprezentanța României pe lângă Uniunea Europeană, a organizat o recepție unde au participat diplomați și membri ai instituțiilor europene.
În data de 26 martie, delegația Clubului a participat la Forum for the Future of Agriculture, cea mai mare conferință din domeniul agriculturii din Europa, organizată de ELO (European Landowners’ Organization), asociație europeană la care Clubul Fermierilor este afiliat.
Participarea delegației Clubului Fermierilor Români la acest eveniment este o oportunitate de a-și face cunoscute ideile și de a-și împărtăși experiența cu liderii din domeniul agriculturii din întreaga Europă.
Este al treilea an în care Clubul participă la conferință, contribuind astfel la regândirea strategică a sistemului agro-alimentar.
Clubul Fermierilor Români reafirmă angajamentul său de a promova un model românesc de agricultură performantă, care să valorifice specificul național în contextul geopolitic actual și își exprimă disponibilitatea de a colabora cu toți factorii de decizie interesați pentru identificarea și implementarea de soluții eficiente în vederea protejării intereselor fermierilor români și a competitivității afacerilor agricole autohtone.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.