11.7 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMaramureş: Culturile cerealiere şi pomicole, evoluţie optimă generată de condiţiile agrometeo

Maramureş: Culturile cerealiere şi pomicole, evoluţie optimă generată de condiţiile agrometeo

Starea culturilor cerealiere şi pomicole din judeţul Maramureş este optimă, deşi stratul de zăpadă din această iarnă a fost subţire, în schimb ploile destul de dese, a declarat joi directorul Direcţiei Agricole Judeţene, Dan Ioan Cocîrcă.

„Iarna a fost destul de ciudată; strat de zăpadă scăzut, care ar fi putut afecta îndeosebi cultura de grâu.

Contrar acestei situaţii, temperaturile moderate au fost în beneficiul culturilor de toamnă, însă, putea fi foarte greu pentru toţi fermierii dacă temperaturile din lunile ianuarie, februarie şi martie ar fi coborât sub minus 10 grade Celsius, câteva zile la rând, îndeosebi dimineaţa.

Din ultimele verificări efectuate în teren pe parcursul acestei săptămâni am constatat că toate culturile cerealiere – grâu, rapiţă, triticale – au evoluţie bună, totul a încolţit şi plantele s-au înălţat câţiva centimetri.

Deci, putem spera că am trecut momentul critic şi nu vom mai avea parte de temperaturi scăzute în dimineţile de aprilie”, a spus Dan Ioan Cocîrcă.

Potrivit acestuia, culturile pomicole se află într-o evoluţie pozitivă.

„Au înflorit prunul, caisul, piersicul şi cireşul. În livezi, explozia culorilor de alb şi roz încântă privirea şi sperăm că anul acesta vom avea recolte bogate de fructe pe care să le putem oferi cumpărătorilor din pieţele locale.

Faptul că temperaturile lunii martie au fost în limita potrivită, florile pomilor fructiferi n-au fost afectate şi ne aşteptăm să fie la fel pentru măr şi păr peste câteva săptămâni.

Am avut ani şi primăveri în care recoltele de fructe au fost afectate de îngheţ sau ninsorile venite târziu, lucru care a determinat ca aprovizionarea cu fructe să fie efectuată din alte zone ale României sau din importuri”, a adăugat Dan Ioan Cocîrcă.

Conform acestuia, suprafaţa cultivată cu plante cerealiere în judeţul Maramureş este de peste 6.000 de hectare iar cea cu pomi fructiferi, de peste 2.500 de hectare, dar în continuă creştere.

Fermierii îşi desfac produsele pe piaţa liberă şi pe cea organizată, dar şi prin noile magazine de legume-fructe sau aprozare, redeschise recent.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

De asemenea, o parte dintre fermierii asociaţi îşi valorifică produsele anual pe piaţă prin târgurile săptămânale organizate de Asociaţia Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici Maramureş.

Urmărește actualizările ANM pe acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Averse, grindină şi intensificări de vânt în toată ţara, până vineri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o...
‹ adv ›

ANM: Cod galben de vânt puternic pentru judeţul Caraş-Severin

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi dimineaţa, o atenţionare nowcasting Cod galben de vânt puternic pentru judeţul Caraş...

ANM: Cod galben de ninsori însemnate cantitativ în zona montană din 14 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o atenţionare de Cod galben de ninsori însemnate cantitativ pentru Carpaţii Meridionali şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole