Cu importuri de 950,5 milioane de euro anul trecut și un deficit de 947,2 milioane de euro, România este cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrală și Balcani, potrivit unui studiu al Departamentului pentru Agricultură al SUA, notează economica.net.
Analiștii estimează însă o creștere ușoară a producției de porcine în 2024 urmare a scăderii numărului de focare de pestă porcină africană și spun că măsurile de eradicare a PPA luate prin noua lege a porcului nu va avea un efect pozitiv semnificativ.
În ciuda faptului că carnea de porc este carnea preferată de consumatori, majoritatea țărilor din Europa Centrală și din regiunea Balcanilor, inclusiv România, nu sunt autosuficiente în ceea ce privește producția de carne de porc, arată datele unui studiu realizat de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA).
‹ adv ›
Este motivul pentru care importurile din regiune sunt semnificataive, dintre toate statele România cumpărând de peste granițe cel mai mult.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în primele 11 luni ale anului trecut, România a importat carne de porc în valoare de 950,5 milioane de euro, cu 28% mai mult decât anul trecut, iar deficitul cu această categorie de produse s-a adâncit la 947,2 milioane de euro, fiind cu 28% mai mare decât cu un an în urmă.
De altfel, carnea de porc este cel mai deficitar produs alimentar din România, iar gradul de autosuficiență a scăzut, pentru prima dată, sub pragul de 50%.
La nivel european, în cursul anului 2023, numărul porcinelor sacrificate în abatoarele oficiale a scăzut cu 7,36%, declinul fiind raportat în toate cele 27 de state membre ale UE.
În termeni absoluți, cele mai semnificative reduceri raportate de Eurostat au fost înregistrate în statele membre vestice ale UE și, în mod semnificativ, în Spania, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Belgia și Franța.