30.9 C
București
marți, 11 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUSDA: România este cel mai mare importator net de carne de porc...

USDA: România este cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrală și Balcani

Cu importuri de 950,5 milioane de euro anul trecut și un deficit de 947,2 milioane de euro, România este cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrală și Balcani, potrivit unui studiu al Departamentului pentru Agricultură al SUA, notează economica.net.

Analiștii estimează însă o creștere ușoară a producției de porcine în 2024 urmare a scăderii numărului de focare de pestă porcină africană și spun că măsurile de eradicare a PPA luate prin noua lege a porcului nu va avea un efect pozitiv semnificativ.

În ciuda faptului că carnea de porc este carnea preferată de consumatori, majoritatea țărilor din Europa Centrală și din regiunea Balcanilor, inclusiv România, nu sunt autosuficiente în ceea ce privește producția de carne de porc, arată datele unui studiu realizat de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA).

Este motivul pentru care importurile din regiune sunt semnificataive, dintre toate statele România cumpărând de peste granițe cel mai mult.

„Principalii importatori neți de carne de porc din această regiune sunt România, Polonia, Republica Cehă, Republica Slovacă și Bulgaria. Deși pesta porcină africană (PPA) rămâne o caracteristică predominantă în sectorul porcinelor din Europa Centrală, focarele au scăzut, iar industriile din unele state membre și-au sporit investițiile pentru a-și crește oferta și a reduce ponderea importurilor în consum.

Pe baza acestei evoluții, se preconizează că producția de porcine din România va crește ușor în 2024. Deoarece creșterea în curți joacă un rol foarte important în răspândirea PPA, Guvernul român a aprobat în aprilie 2023 „Legea porcinelor”, care interzice creșterea în fermele de curte din România.

Deoarece îngrășarea rămâne însă permisă în curți, nu se anticipează că această lege va avea un efect semnificativ asupra eradicării PPA. În schimb, autoritățile bulgare au pus în aplicare o legislație care limitează creșterea porcilor în curți și sprijină comercializarea.

În Bulgaria, situația din industria cărnii de porc se îmbunătățește, iar unii producători de cereale ar fi început să treacă la creșterea cărnii de porc”, spun analiștii USDA.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în primele 11 luni ale anului trecut, România a importat carne de porc în valoare de 950,5 milioane de euro, cu 28% mai mult decât anul trecut, iar deficitul cu această categorie de produse s-a adâncit la 947,2 milioane de euro, fiind cu 28% mai mare decât cu un an în urmă.

De altfel, carnea de porc este cel mai deficitar produs alimentar din România, iar gradul de autosuficiență a scăzut, pentru prima dată, sub pragul de 50%.

La nivel european, în cursul anului 2023, numărul porcinelor sacrificate în abatoarele oficiale a scăzut cu 7,36%, declinul fiind raportat  în toate cele 27 de state membre ale UE.

În termeni absoluți, cele mai semnificative reduceri raportate de Eurostat au fost înregistrate în statele membre vestice ale UE și, în mod semnificativ, în Spania, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Belgia și Franța.

„Întrebarea principală legată de sectorul porcinelor din UE este dacă sacrificările au atins punctul minim în 2023 sau dacă declinul va continua în 2024”, spun analiștii USDA potrivit cărora  în 2022 și 2023 producția de purcei a fost redusă cu 10,6%, iar sacrificările cu 12,0%.

„Cu toate acestea, contracția mărimii efectivelor a ajuns aproape la un punct mort în 2023, ceea ce reprezintă un semn clar că ciclul porcinelor a atins punctul minim. Acest lucru este reflectat și de prețurile record plătite pentru scroafe, purcei și carcase.

Direcția viitoare a sacrificărilor din UE va fi determinată în principal de oportunitățile de pe piața de export,  motorul de creștere a sectorului suinelor din UE în contextul în care consumul este în declin din 2018”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Stresul termic la viței – cum reducem efectele căldurii vara

După cum am promis, continuăm să studiem și să...
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii Tahov: Ne aşteptăm să fie recoltate peste şase milioane de tone de grâu în 2024 – BTA

Peste şase milioane de tone de grâu ar urma să fie recoltate în 2024, a declarat marţi ministrul Agriculturii...

ANM: Avertizare. Cod roşu de averse şi vijelii în zone din judeţele Suceava şi Botoşani

Un nou Cod roşu de furtună, valabil în următoarea oră în localităţi din judeţele Suceava şi Botoşani, a fost...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole