Impactul importului şi tranzitului produselor agricole din Ucraina şi necesitatea acordării derogărilor în 2024 pentru GAEC 6 şi 7 (rotaţia culturilor) au fost printre principalele puncte de discuţie, la Bruxelles, în cadrul întâlnirii dintre reprezentaţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (ACC) cu comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.
Potrivit federaţiei agricole, AAC a fost reprezentată la întâlnirile de la COPA- COGECA (Organizaţiile fermierilor şi cooperativelor agricole din Uniunea Europeană n.r.), desfăşurate, în perioada 21 – 23 februarie, de către Florentin Bercu – UNCSV şi Marius Mihai Micu – PRO AGRO.
Invitaţi la şedinţa comună au fost comisarul european pentru Agricultură Janusz Wojciechowski şi Esther de Lange, şefa de cabinet a Comisarului pentru Acţiune Climatică.
‹ adv ›
Delegaţia română a dezbătut şi intervenit în cadrul reuniunilor desfăşurate la COPA-COGECA şi în şedinţa grupului de la Visegrad extins, pe cele mai recente poziţii ale asociaţiilor agricole europene privitoare la: impactul şi efectele importului şi tranzitului produselor agricole din Ucraina, ce soluţii imediate se impun, necesitatea acordării derogărilor pentru 2024 pentru GAEC 6 şi 7(rotaţia culturilor) şi găsirea unor soluţii aplicabile până în 2027.
În cadrul Preşedinţiei COGECA au fost stabilite responsabilităţile pentru fiecare vicepreşedinte pentru perioada 2024-2026, iar reprezentantul României, Florentin Bercu, are atribuţii pe următoarele domenii: Promovarea dezvoltării cooperative în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, Politica Agricolă Comună 2023-2027, Protecţia plantelor, O piaţă unică puternică şi Cercetare, inovare şi digitalizare.
La rându său, Marius Micu, vicepreşedinte PRO AGRO – AAC şi vicepreşedinte COPA a transmis comisarului o serie de întrebări ale fermierilor din România.
Acesta a mai întrebat dacă Executivul comunitar intenţionează să acorde o derogare pentru GAEC 7 sau fermierii vor asista la ezitări similare celor întâmpinate în cazul GAEC 8.
Comisarul european Agricultura, Janusz Wojciechowski, a subliniat că principalele probleme cu care se confruntă fermierii sunt efectele cauzate de produsele agricole din Ucraina şi Green Deal prin intermediul PAC.
Concluzia comisarului a fost că statele membre au aprobat acordul cu măsurile autonome privind produsele agricole din Ucraina, menţinând ca produse vulnerabile doar carnea de pasăre, ouăle şi zahărul. Majoritatea măsurilor şi acţiunilor care trebuie întreprinse ţin de guvernele şi conducerea statelor membre.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este formată din patru organizaţii agricole: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – „PRO AGRO”, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – „LAPAR”, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – „UNCSV” şi Asociaţia Forţa Fermierilor – „AFF”.
Potrivit Ministerului Agriculturii din Ungaria, vara anului 2024 a afectat considerabil cultura de floarea-soarelui. Precipitațiile din toamnă au provocat...