-2 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCultura morcovului - sfaturi la înființare și întreținere

Cultura morcovului – sfaturi la înființare și întreținere

Pentru recolte înalte, cultura morcovului necesită, în primul rând, un sol foarte fertil și lipsit de buruieni, bine pregătit. Astfel, ar trebui să fie amplasat în rotația culturilor după culturi bine fertilizate, pe sol fără buruieni.

Morcovul crește cu succes pe parcele pe care în anul anterior au fost cultivați dovlecei, vinete, ardei, tomate, castraveți, varză, conopidă, fasole și mazăre.

Morcovul poate reveni pe același teren după o pauză de patru ani.

‹ adv ›

Pregătirea solului pentru cultura morcovului

Solul pentru semănatul morcovului trebuie pregătit cu grijă până la adâncimea maximă de creștere a culturii rădăcinoase, iar suprafața trebuie nivelată calitativ.

Lucrările încep toamna, cu aratul solului la o adâncime de 25-30 cm.

Adâncimea de afânare este cea care influențează puternic creșterea morcovilor: dacă solul nu este suficient de afânat la adâncimea de creștere a rădăcinilor, rădăcina începe să se deformeze, să dea ramificații și își pierde aspectul de comercializare.

Primăvara, când solul este maturat, se grapează, iar după 1-2 săptămâni se efectuează o cultivare superficială (2-3 cm). Adâncimea de cultivare este aleasă pentru a crea un strat de însămânțare „ferm”.

O cultivare mai adâncă va distruge structura solului, iar semințele nu vor putea primi apă suficientă pentru germinare.

Pregătirea semințelor

Semințele de morcov nu se maturizează uniform, deci, atât semințele mature, cât și cele necoapte sunt amestecate în timpul recoltării semințelor.

Pentru a crește nivelul de germinare, semințele pot fi supuse unei barbotări timp de 18-20 de ore, fiind tratate simultan cu micronutrienți. Se recomandă apoi să se dezinfecteze semințele.

Semințele de morcov au o formă complexă și sunt greu de manevrat de semănătoarea convențională. Pentru a evita această problemă, acestea sunt supuse prelucrării, oferindu-le forma unor drajeuri.

Datorită unui înveliș dintr-un amestec de nutrienți organominerali, semințele capătă o formă rotunjită. Aceste activități se desfășoară în lipsa unor semințe de calitate și a unor semănători de precizie.

Morcovii sunt plante rezistente la frig. Semințele încep să germineze la 4-5 °C, dar perioada de germinare se prelungește la 15-20 de zile.

cand se seamana morcovul

La temperaturi mai ridicate (18-25 °C), perioada de germinare se reduce la 8-10 zile. Germenii pot tolera înghețuri de -2, -3 °C, iar plantele adulte chiar până la -4 °C.

În general, rădăcinoasele se dezvoltă cel mai bine la 20-22 °C.

Morcovii sunt plante iubitoare de lumină. Morcovii sunt deosebit de sensibili la lipsa de lumină la începutul creșterii.

Recolte mari pot fi obținute numai dacă este asigurată o iluminare bună, care are efect, dacă semințele au fost distribuite uniform.

Când se seamănă morcovul

Morcovii se recomandă a fi semănați când solul s-a încălzit la +7 °C până la adâncimea semințelor.

În general, morcovul ar trebui să fie semănat cât mai devreme posibil sau când vin ploile – morcovii sunt foarte sensibili la nivelul de umiditate al solului, chiar și o ușoară uscăciune poate întârzia apariția plantulelor.

Din cauza compactării solurilor primăvara, sunt recomandate solurile ușoare, nisipoase și argilo-nisipoase.

Norma de însămânțare a morcovilor se alege în funcție și de modul de valorificare a producție.

În cazul în care morcovii urmează să fie vânduți la mănunchi, se seamănă 5-6 kg/ha (aprox. 1.500.000 plante/ha).

În cazul în care recolta urmează să fie depozitată pe timpul iernii, se însămânțează 3-4 kg/ha (o densitate de aproximativ 1.000.000 de plante/ha).

Pentru semănarea morcovilor se utilizează metode în două sau patru rânduri (când se seamănă pe straturi). Straturile pot fi făcute cu o lățime de 1,5 metri, cuprinzând opt rânduri.

cand se seamana morcovul

Densitatea semănatului în cele două rânduri exterioare ale stratului se mărește cu 15%, deoarece la margini există mai mult spațiu pentru creștere.

Pentru semănat pe biloane se aplică metoda cu două rânduri: vârful bilonului este plat, având o lățime de 15 cm. În acesta se seamănă două rânduri la o distanță de 7 cm unul de celălalt.

La cultura morcovului distanța de semănat între plante pe rând trebuie să fie de 3-4 cm, la o distanță mai mare cresc rădăcinoase de calitate inferioară.

În funcție de umiditatea solului, adâncimea de plasare a semințelor de morcov variază de la 1,5 la 3 cm.

Cultivarea între rânduri la cultura morcovului este folosită periodic pentru afânarea solului și îndepărtarea buruienilor. În plus, pot fi utilizate erbicide.

Cultura morcovului – fertilizare

cultura morcovului

Cantitatea de îngrășăminte care trebuie aplicată este calculată în funcție de fertilitatea solului (analiza solului) și de producția planificată.

Morcovii absorb foarte bine potasiul din îngrășămintele minerale, de aceea se recomandă să se aplice cu 20-30 % o cantitate mai mare de compuși de potasiu decât de compuși de azot.

Lipsa de potasiu reduce foarte mult calitatea și durata de păstrare a recoltei de morcovi.

În timpul semănatului este necesar să se împrăștie P2O5 în cantitate de 10-15 kg/ha pe parcele, deoarece în perioada de creștere activă a frunzelor morcovii consumă cea mai mare cantitate de fosfor.

Afectează negativ cultura de morcovi introducerea gunoiului de grajd, care contribuie la ramificarea și deformarea rădăcinilor, precum și la înrăutățirea proprietăților gustative.

Ținând cont de acest lucru, morcovii se cultivă nu mai devreme de al doilea an de la împrăștierea gunoiului de grajd pe parcelă.

Citiți mai multe despre De ce morcovii cresc deformați, bifurcați – vezi 6 motive.

Fertirigarea la cultura morcovului

irigare morcov

Fertilizarea se realizează împreună cu irigarea plantelor. S-a stabilit că, la o recoltă de 40 de tone de rădăcinoase pe 1 ha, plantele de morcov în timpul sezonului de creștere consumă 126 kg de azot, 54 kg de fosfor, 200 kg de potasiu.

În ciuda acestui consum ridicat de fosfor sau potasiu, morcovii au o creștere mare a randamentului atunci, când se aplică și îngrășăminte cu azot.

Pe vreme uscată, morcovii au nevoie de irigare. Este mai bine să udați în doze mici, dar cât mai des posibil, deoarece morcovii pot crăpa, dacă umiditatea solului se schimbă radical.

V-ar putea fi util articolul Irigarea prin picurare a morcovilor – sfaturi.

Cultura morcovului – recoltare

recoltare morcov

În ultima lună de creștere, conținutul de substanță uscată, zaharuri și carotenoizi din rădăcinoase crește, ceea ce prelungește durata de păstrare a culturii.

Morcovii nu tolerează leziunile provocate în urma loviturilor, de aceea pământul trebuie îndepărtat cu grijă de pe rădăcini, fără a fi loviți unul de altul sau de sol.

În cazul în care suprafețe mari sunt cultivate cu morcovi, este eficientă utilizarea mașinilor de recoltat morcovi.

Citește mai multe despre Când se recoltează morcovii. Sfaturi pentru o păstrare de durată.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole