19.1 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce morcovii cresc deformați, bifurcați - vezi 6 motive

De ce morcovii cresc deformați, bifurcați – vezi 6 motive

Morcovul este o cultură relativ ușor de cultivat. Morcovul are o rădăcină pivotantă – rizocarpul care începe să se dezvolte prin procesul de tuberizare la 20 de zile după răsărire. De altfel, rădăcinile pot avea diverse forme: cilindrică, conică, rotundă, dar, uneori, rădăcinile morcovului pot căpăta forme ciudate, indiferent de soi, adică pot fi noduroase, cioturoase, bifurcate.

Cauzele bifurcării și deformării rădăcinilor la morcov sunt:

1. Semănatul timpuriu

Conform observațiilor producătorilor experimentați, morcovii semănați în sol rece cresc adesea anormal. În ciuda rezistenței suficiente la frig a culturii, merită să începeți însămânțarea numai atunci când pământul se încălzește bine.

‹ adv ›

Temperatura optimă pentru semănat este de 5-8°C la adâncimea de semănat.

2. Nerespectarea densității plantei

Norma de semănat depinde de caracteristica soiului/hibridului ales. Totuși, orientativ, ați putea lua în calcul următoarele recomandări privind norma de semănat:

  • marfa la mănunchi – 1,3-1,6 milioane de plante per ha (5-6 kg semințe);
  • marfa pentru păstrare – 1 milion de plante per ha (3-4 kg semințe per ha); 
  • marfa pentru prelucrare – mai puțin de 1 milion plante (1,5-2 kg semințe per ha); 

Rărirea calitativă a morcovilor. În îngrijirea morcovilor, una dintre cele mai importante proceduri este rărirea plantelor. Acest lucru ar trebui făcut în mai multe etape. Prima dată morcovul se rărește când apare prima pereche de frunze adevărate. Răritul se repetă peste circa 3 săptămâni.

Irigați parcela cu generozitate de fiecare dată înainte de a rări, astfel încât rădăcinile să fie mai puțin rănite.

Uneori, în timpul răririi nu se îndepărtează întreaga plantă, ci se rup doar frunzele, ar părea că e bine, căci nu se produce deteriorarea rădăcinii. Dar există și riscuri – morcovii fără frunze pot putrezi în pământ și pot fi sursă de boală pentru vecinii lor.

3. Sol nepotrivit

Morcovii iubesc solurile ușor nisipoase, nisipo-argiloase. Dacă aveți sol argilos greu, în timpul creșterii, legumele pot întâlni densitate excesivă a solului, bulgări tari etc.  

Înainte de semănat, de pe parcele se strâng pietrele, se nivelează solul. Căci dacă a întâlnit un obstacol, rădăcina se deformează. Acest lucru duce la apariția mai multor puncte de creștere, din care cresc noi „degete”, adică rădăcinile au bifurcații.

Pregătirea solului pentru cultura de morcov este extrem de importantă. Solului în revine un rol important în asigurarea calității recoltei de morcov. Pe suprafețe mici, pentru a fi mai ușor, adăugați toamna în solul argilos o găleată de nisip la un mp. Dacă lăsați această lucrare pentru primăvară, solul nu va avea timp destul ca să se așeze înainte de plantare, ceea ce va afecta negativ creșterea morcovilor.

Cerințele morcovului față de sol
  • preferă solurile nisipoase, nisipo-argiloase, cu conținut de lut nu mai mare de 15%;
  • pH-ul favorabil 5,5-7 (5,5-5,8 – nisipoase; 6-7 lutoase/argiloase);
  • solul trebuie să posede proprietăți bune de drenaj și aerisire; 
  • solurile cu un conținut mare de săruri reduc facultatea germinativă a semințelor de morcov.

Din norme generale, morcovul necesită un sol cu:

  • afânare profundă, arat adânc toamna la adâncimea de 25-28 cm; 
  • graparea de primăvară la adâncimea de 10-15 cm; 
  • formarea biloanelor; 
  • cultivare înainte de semănat/corectarea biloanelor.

4. Fertilizare greșită

Morcovul nu preferă gunoiul de grajd proaspăt și nici de anul trecut. Gunoiul de grajd trebuie să stea minim doi ani, pentru ca să aibă timp să se descompună complet.

De asemenea, nu ar trebui să abuzați cu azot. Îngrășămintele cu azot pot fi administrate numai până când încep să se formeze rădăcinile. Introducerea lor ulterioară va aduce doar rău: nu rădăcina, ci frunzele morcovului vor crește intens.

Îngrășămintele se administrează în baza analizei solului. În general, pentru a obține o recoltă medie de 60-70 tone/hectar se recomandă a se aplica per hectar: 90-120 kg azot, 250-350 kg fosfor, 80-150 kg potasiu și 20 kg oxid de magneziu, în etape.

Cerințele morcovului față de nutrienți la formarea recoltei după substanța activă. Pentru o tonă de recoltă, morcovul consumă în kg cantitatea de substanță activă: N 3,2-4; P 1-1,7; K 5-6,5; Ca 0,5; Mg 0,5-0,7; B 0,005.

Din îngrășămintele organice, compostul maturat, care este aplicat în prealabil din toamnă, este cel mai potrivit pentru morcov. Nu aplicați la morcov îngrășăminte care conțin clor. În timpul creșterii acestei culturi rădăcinoase, este necesar de aplicat fosfor și potasiu.

Sideratele vor ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea structurii solului. Îl vor afâna cu rădăcinile lungi, ceea ce va îmbunătăți accesul aerului și apei la morcovii semănați după ele. În plus, unele specii de plante cultivate în calitate de siderate vindecă solul de microorganismele dăunătoare. Pentru semănat, puteți folosi muștar alb, măzăriche, hrișcă etc.

5. Deteriorarea rădăcinii

La începutul formării morcovului, rădăcinile sale sunt foarte fragede. Orice acțiune neglijentă poate duce la vătămări. Deseori, acest lucru se întâmplă în timpul afânării solului sau răririi plantelor.

V-ar putea plăcea și articolul despre Cultivarea țelinii pentru rădăcini. Sfaturi utile.

6. Udare insuficientă

La începutul creșterii, solul uscat are un efect distructiv asupra rădăcinii subțiri și fragede ale plantei, care poate muri din lipsă de apă. După trecerea perioadei critice, se dezvoltă rădăcini laterale.

Morcovul este deosebit de pretenţios faţă de condiţiile de umezeală în fazele de creștere și dezvoltare: încolţirea seminţelor, începutul creșterii și formării sistemului radicular, formarea rădăcinilor. Regimul optim recomandat pentru morcov este de 75-80% din capacitatea maximă pentru apă a solului. Se recomandă o irigare de aprovizionare înainte de semănat.

Norme orientative de irigare prin picurare a morcovului

Citiți mai multe despre Cum udăm corect legumele – sfaturi pentru recolte bune.

Probleme des întâlnite la cultivarea morcovilor

  1. Germinarea slabă a semințelor. Pot exista mai multe motive pentru aceasta. De multe ori, de vină în dezvoltarea defectuoasă a rădăcinilor este materialul semincer de calitate scăzută. Pentru a evita acest lucru, încercați să cumpărați semințe numai de la vânzători de încredere.

Semănarea semințelor necalitative poate crea probleme în cultură, inclusiv bifurcarea rădăcinilor sau formarea defectuoasă a acestora.

Este importantă și adâncimea de semănat: pe soluri grele, adâncimea de însămânțare este de 0,7-1,0 cm, pe cele ușoare 0,8-1,3 cm. În cazul în care nu aveți acces la irigare, adâncimea de semănat trebuie majorată:

  • soluri grele + vreme ploioasă = 1,5-2 cm;
  • soluri ușoare + vreme uscată = 3-4 cm;

2. Crăpături pe rădăcină. Acesta nu este doar un defect extern. Astfel de morcovi se păstrează mai rău și sunt mai greu de curățat. Udarea excesivă sau ploile abundente pot duce la acest lucru, mai ales dacă a fost vreme secetoasă o perioadă lungă de timp.

Pe lângă umiditatea neregulată, morcovii pot crăpa și din cauza excesului de azot.

3. Înverzirea morcovilor. De obicei, partea de sus a morcovului poate deveni verde. Culoarea verde indică faptul că o substanță toxică, solanină, a început să se acumuleze în morcov. Motivul este razele soarelui care cad pe partea neacoperită a rădăcinilor. Pentru a evita această problemă, solul trebuie afânat, acoperind zonele goale ale rădăcinii.

4. Boli. Morcovii sunt adesea afectați de diferite tipuri de putregai: cenușiu, uscat, alb, etc. Cauza principală a acestor probleme este nivelul excesiv de umiditate în timpul sezonului de creștere sau în timpul depozitării.

Un nivel insuficient de potasiu în sol face susceptibil morcovul la boli.

5. Dăunători. Morcovii, din păcate, sunt preferați de mai mulți dăunători, de exemplu afide sau musca morcovului, ori nematozii de sol. Morcovii pot avea rădăcini deformate din cauza nematozilor: dezvoltarea normală a rădăcinii este perturbată și începe să se ramifice.

Pentru a evita infecția cu nematozi, morcovii pot fi semănați pe aceeași parcelă nu mai devreme de 5-7 ani.

Pentru combaterea nematozilor la morcov sunt omologate produsele: oxamil (VYDATE 10 G 40 kg/ha) (nematodul galicol, al tulpinilor), fluopiram (VELUM PRIME 400 SC 625ml/ha), metam sodiu (NEMASOL 510 700-1200 l/ha se aplică înainte de semănat), musca morcovului: clorantraniliprol (Coragen 175 ml/ha), cipermetrin (COLUMBO 0,8 MG 12 kg/ha), ciantraniliprol (BENEVIA 0,75 l/ha).

Citiți și despre Cultivarea pătrunjelului pentru rădăcină. Sfaturi utile.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Păstrarea cartofilor în depozite și condiții de casă

După recoltarea cartofilor, un rol important în menținerea calității...
‹ adv ›

Păstrarea cepei în depozite și condiții de casă

Tehnologia de depozitare a cepei pentru o păstrare de durată implică mai multe etape de pregătire: mai întâi, ceapa...

5 specii de plante semănate pentru a dezinfecta solul

Diferite specii de plante sunt cultivate în calitate de îngrășăminte verzi pentru a îmbunătăți structura solului, a-l îmbogăți cu...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole