România trebuie să se angajeze într-o tranziţie energetică curată şi echitabilă pentru a se alinia la o traiectorie cu mult sub 1,5 grade Celsius, obiectiv referitor la limitarea încălzirii globale, stabilit la Paris în 2015, afirmă reprezentanţii WWF-România.
Potrivit activiştilor de mediu, România este foarte vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice – secetă, temperaturi ridicate, valuri de căldură, precipitaţii abundente, alunecări de teren, cutremure şi inundaţii – care produc impact asupra sectoarelor agriculturii, resurselor de apă, silviculturii, infrastructurii, energiei şi sănătăţii.
Anul 2023 a fost marcat de fenomene meteorologice extreme în care au fost doborâte numeroase recorduri climatice. Serviciul European Copernicus pentru Schimbări Climatice a anunţat că data de 17 noiembrie ar putea fi marcată în istorie drept prima zi în care temperatura medie globală a depăşit pragul critic de +2 grade Celsius faţă de perioada preindustrială, notează sursa citată.
Cea de-a 28-a Conferinţă a Părţilor (COP28) asupra schimbărilor climatice, desfăşurată sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), se va desfăşura în Dubai, în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie.
WWF România – Fondul Mondial pentru Natură este una dintre cele mai importante organizaţii specializate în conservarea mediului şi acţionează pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice.
Zonele de conservare prioritare ale organizaţiei sunt: Maramureş, Transilvania, sud-vestul Carpaţilor, Apuseni, Lunca şi Delta Dunării. WWF România face parte din reţeaua WWF, existentă de peste 60 de ani, în mai mult de o sută de ţări, de pe şase continente.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial dintre Uniunea Europeană şi ţările Mecursor,...