5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTratamente de toamnă la sâmburoase pentru a preveni monilioza

Tratamente de toamnă la sâmburoase pentru a preveni monilioza

Monilioza este o boală periculoasă și destul de frecvent întâlnită la pomii fructiferi. Dacă primăvara, în special în perioadele ploioase, ați observat simptome de brunificare sau uscare pe flori, lăstari și frunze, cel mai probabil acesta este rezultatul moniliozei.

Lăstarii afectaţi de monilioză pot fi confundaţi cu simptomele îngheţurilor târzii de primăvară.

Măsurile trebuie întreprinse urgent, pentru a preveni răspândirea bolii. Un rol important în controlul moniliozei îl joacă tratamentele preventive realizate pe parcursul întregului sezon.

‹ adv ›

La sfârșitul sezonului, unele dintre cele mai importante măsuri de prevenire a răspândirii bolii este îngrijirea corespunzătoare a pomilor și realizarea tratamentelor: este important să adunăm și înlăturăm resturile vegetale cu simptome de boli și, desigur, să efectuăm tratamentele.

Cum se manifestă monilioza?

Monilioza este cauzată de ciupercile Monilinia spp. cele mai frecvente fiind: Monilinia laxa, M. fructigena și M. fruticola. Speciile produc daune atât organelor vegetative, cât și generative.

Ciupercile iernează pe lăstarii afectați și fructele mumificate, în crăpăturile și rănile de pe scoarța pomilor. Primăvara, sporii sunt răspândiți de vânt și insecte. Pe vreme caldă și umedă, boala se dezvoltă foarte repede.

Arsura moniliană: Pomii se infectează în perioada de înflorire, la o temperatură de peste 10 °C (optimă 15-25°C), când agentul patogen pătrunde în pistilul florii, germinează în ovar și se răspândește prin vase la toate organele plantei. Ca urmare, florile, frunzele și lăstarii tineri se usucă, iar scoarța pomului în cele din urmă poate crăpa.

Ramurile afectate arată ca și cum ar fi fost arse. Fructele subdezvoltate se brunifică, usucă, rămân agățate de ramuri. Acest lucru slăbește foarte mult pomul și nu se formează o recoltă sănătoasă. Dacă situația este neglijată, pomul se usucă.

Putregaiul fructelor afectează fructele la mijlocul sezonului de vegetație. Putregaiul începe cu mici pete maronii, care cresc treptat și acoperă întreaga suprafață a fructului. O creștere a umidității aerului la temperaturi moderate duce la formarea organelor de sporulare galben-alb sau cenușii pe fructele putrezite.

La umiditate scăzută nu au loc sporulări. În acest caz, fructele devin negre, se mumifică și rămân agățate de pom.

Tratamente la pomi contra moniliozei

Lupta împotriva moniliozei toamna ar trebui să înceapă cu colectarea și distrugerea fructelor mumificate și a frunzelor căzute. De asemenea, ar trebui să inspectați cu atenție pomul și să tăiați ramurile uscate afectate de arsura moniliană imediat ce acestea sunt depistate (inclusiv pe parcursul sezonului).

Crăpăturile și ulcerele de pe trunchi și ramurile scheletice trebuie curățate până la țesut sănătos, apoi prelucrate. Întindeți o pânză sau peliculă sub pom, ca resturile vegetale înlăturate să nu cadă pe sol, pentru a nu răspândi ciuperca.

Toate resturile vegetale rămase după tăierea sanitară și curățarea scoarței trebuie imediat colectate și distruse într-un loc special amenajat.

După tăierea sanitară puteți începe tratamentul. În a doua jumătate a toamnei, când temperatura aerului scade și frunzele cad, nu are rost să folosiți produse sistemice. Tratamentul de eradicare cu o compoziție pe bază de sulfat de cupru va fi mult mai eficient.

În general, tratamentele cu produse ce conțin cupru pentru prevenirea moniliozei în perioada de după recoltarea fructelor se realizează:

  1. după recoltarea fructelor – pentru diminuarea rezervei de infecție;
  2. în perioada de repaus vegetativ (1-3% sulfat de cupru) – pentru diminuarea rezervei de patogeni, inclusiv al formelor rezistente din livadă;
  3. la dezmugurit – pentru a reduce din rezerva de patogeni, care a ajuns la nivelul coroanei adusă de curenții de aer (doză omologată pentru perioada de vegetație).

Sulfatul de cupru este cel mai des folosit pentru a astfel de tratamente la începutul primăverii și toamna târziu sub formă de soluție de până la 3%.

De asemenea, unii producători amestecă sulfatul de cupru cu uree, pentru a îmbunătăți proprietățile preparatului. Pentru a face acest lucru, 200- 300 g (în funcție de concentrație) de sulfat de cupru sunt diluate în apă fierbinte și apoi filtrate.

Carbamida (400-500 g) este dizolvată într-un recipient separat, ambele soluții sunt combinate, volumul este mărit la 10 litri și pomii sunt pulverizați la o temperatură de cel puțin 5°C.

În plus, cea mai cunoscută Zeamă Bordeleză de 2-3% poate fi folosită toamna pentru realizarea tratamentului.

Dacă preparatele care conțin cupru au fost folosite pentru tratarea pomilor primăvara și în timpul sezonului, atunci acestea nu ar trebui să mai fie folosite toamna, deoarece acest lucru va duce la acumularea de cupru în sol.

Alte măsuri de prevenire a moniliozei:

Pentru a face față moniliozei și a preveni apariția bolii în viitor, tratamente de eradicare a bolilor tuturor pomilor din livadă sau grădină trebuie efectuat nu numai toamna, ci și primăvara, iar ulterior de monitorizat și intervenit pe parcursul vegetației.

Pe tot parcursul sezonului, ar trebui îndepărtate în mod regulat toate ramurile tăiate, fructele stricate și eliminate și distruse fructele afectate, care sunt principala sursă de infecție.

Citiți mai multe despre De ce putrezesc prunele pe pomi? Cauze, combatere.

În plus, trebuie respectate reguli simple de la bun început:

  • Realizarea plantării la distanțe adecvate pentru a permite o bună aerisire a pomilor.
  • Realizarea tăierilor echilibrate și la timp pentru a evita îndesirea coroanei.
  • Preveniți deteriorarea mecanică a pomilor. Toate rănile trebuie tratate temeinic cu fungicide și protejate.
  • În a doua jumătate a sezonului de vegetație fertilizați pomii cu îngrășăminte cu fosfor, potasiu și microelemente.
  • Nu neglijați tratamentul înainte de înflorire (boboc alb, uneori înflorire), apoi, dacă pomii se află într-o zonă unde se înregistrează frecvent monilioza, realizați un tratament și după înflorire.
  • Dacă monilioza este o boală foarte frecventă și dăunătoare în zona dvs., selectați soiuri raionate de sâmburoase, care sunt mai puțin susceptibile la monilioză. Vezi mai multe despre Susceptibilitatea soiurilor de cais la monilioza florilor.
  • Este indicat să vă coordonați acțiunile cu vecinii, avertizându-i despre necesitatea tratării pomilor, ținând cont de caracterul răspândirii moniliozei.

V-ar păutea plăcea și articolul Tratamente la pomi în perioada de repaus. Vezi când se fac.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

La ce distanță se plantează cătina. Cum influențează recolta

Atunci când alegem distanța de plantare la cătină trebuie...
‹ adv ›

Acarianul roșu al pomilor și acarianul roșu comun – control

Acarianul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) și acarianul roșu comun (Tetranychus urticae) sunt doi dăunători care pot produce pagube...

Când se fac tăierile la pomi toamna. Sfaturi

Tăierile la pomi sunt importante pentru sănătatea și productivitatea livezii. În sezonul rece, se efectuează tăierile în uscat, acestea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole