Peste 16.000 de hectare de pădure din judeţul Buzău, reprezentând un procent de 10% din totalul fondului forestier, ar urma să fie preluate în pază de ocoalele silvice, ca urmare a faptului că nu fost identificaţi proprietarii.
Potrivit datelor Gărzii Forestiere, la data de 1 ianuarie 2023, suprafaţa fondului forestier de pe raza judeţului Buzău era de 159.650 de hectare care, raportată la toată suprafaţa judeţului, reprezintă 26%, aproape de media naţională de 28%.
După natura proprietăţii, fondul forestier naţional este format din fond forestier proprietate publică (a statului şi a unităţilor administrative-teritoriale) şi din fond forestier proprietate privată (a statului, a persoanelor fizice şi juridice şi a unităţilor administrativ-teritoriale). În urma unor verificări, autorităţile au stabilit că peste 10.000 de hectare de pădure au fost abandonate de proprietari, motiv pentru care s-au realizat demersuri cu scopul preluării lor în pază de către ocoalele silvice.
Autorităţile au mai identificat alte 5.000 de hectare de pădure pentru care fac demersuri în vederea stabilirii proprietarilor.
Suprafeţele de pădure pentru care nu au fost identificaţi proprietari reprezintă 10 procente din totalul fondului forestier al judeţului Buzău.
Suprafeţele nepreluate până la această dată în pază sunt amplasate în special în zona de munte unde, într-un trup de pădure, există încheiate contracte de administrare cu 3-4 ocoale silvice de stat sau de regim. Există astfel o intercalare a suprafeţelor cu contracte cu cele care nu au asigurată paza, cu probleme în stabilirea limitelor acestora, arată un raport al Gărzii Forestiere.
Totodată, lucrările de teren se desfăşoară cu greutate, pe de o parte din cauza accesului care nu se poate realiza cu mijloace de transport, ci doar pedestru şi a terenului accidentat care face dificilă orientarea în vederea delimitării şi parcurgerea pentru identificarea pagubelor.