2.5 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrognoza agrometeorologică până pe 21 iulie: temperaturi, starea culturilor

Prognoza agrometeorologică până pe 21 iulie: temperaturi, starea culturilor

În acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit la nivelul întregului teritoriu agricol, chiar caniculară în zonele de câmpie.

Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 19…32°C, la scara întregii ţări, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C. Temperatura maximă a aerului se va situa între 28…39 °C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 9…25 °C în majoritatea regiunilor, local înregistrându-se frecvente nopţi tropicale (Tmin ≥ 20°C), în special în sudul, estul şi vestul ţării.

Sub aspect pluviometric, în nordul şi centrul ţării, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări temporare ale vântului.

‹ adv ›

Rezerva de umiditate a solului

În cultura de porumb neirigat, aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania, Crișana și Banat, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în nordul, estul, sudul și vestul Moldovei, vestul, nordul și sudul Munteniei, nordul, centrul și sud-vestul Dobrogei.

Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în estul, local centrul și sudul Munteniei, centrul, estul și sud-estul Dobrogei, centrul, estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei, estul Olteniei, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Ca urmare, regimul termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit va determina o intensificare a ritmurilor de creştere şi dezvoltare la toate speciile agricole, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

De asemenea, stresul termic asociat cu cel hidric din aer şi sol va determina ofilirea şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, fenomenul fiind de durată, îndeosebi în zonele cu secetă pedologică din sudul şi sud-estul ţării, unde plantele vor prezenta aparat foliar îngălbenit şi uscat parţial/total, elemente de rod slab dezvoltate (ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, capitule cu diametrul redus, boabe/seminţe seci la floarea-soarelui), acestea având un impact negativ asupra potenţialului productiv al plantelor.

La grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate din punct de vedere fenologic se vor înregistra maturitatea în ceară şi deplină (40-100%), precum şi recoltarea.

Rapiţa din nordul şi centrul ţării se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la formarea capitulului (70-100%), înflorire (40-100%) şi maturitate în ceară (10-60%).

Porumbul, funcţie de data semănatului, agrotehnica aplicată şi condiţiile pedoclimatice, va parcurge diferite faze de vegetaţie, respectiv: înfrunzire (14-21 frunze), apariţia paniculului (30-100%), înflorire şi mătăsire (10-80%), în special la hibrizii extratimpurii din vestul şi sudul ţării.

În toate bazinele specializate, la sfecla de zahăr vor predomina alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (30-100%), iar la cartof, creşterea tuberculilor (70-100%), îmbobocirea (50-100%) şi înflorirea (30-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu bună şi medie, în special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Pomii fructiferi vor parcurge creşterea rodului, frunzelor şi formarea mugurelui terminal, iar la cais, piersic, prun şi măr aflate la coacerea deplină se vor efectua lucrările de recoltare.

La viţa-de-vie se vor semnala creşterea frunzelor, a lăstarilor, iar la soiurile extratimpurii şi timpurii, dezvoltarea boabelor, în aproape toată ţara.

Condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon, pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Evoluția proceselor vegetative la culturile de toamnă în majoritatea zonelor

Procesele vegetative ale speciilor de toamnă vor evolua în...
‹ adv ›

AgroMeteo: Seceta pedologică se menţine în următoarele zile pe suprafeţe agricole din Oltenia şi local în Muntenia

Seceta pedologică se menţine în următoarele zile pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, iar local în vestul şi sud-vestul...

AgroMeteo: Condiții favorabile pentru dezvoltarea culturilor de toamnă

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri la cultura grâului de toamnă se va situa la valori...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole