2.5 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

HomepageAdvCum să obțineți maximul din fiecare câmp cu ajutorul analizei prin satelit

Cum să obțineți maximul din fiecare câmp cu ajutorul analizei prin satelit

Un câmp este un organism viu care se schimbă în mod constant. Urmărirea acestor schimbări, luarea măsurilor necesare pentru a evita pierderea recoltelor și a banilor și, dimpotrivă, pentru a reduce costurile și a crește profiturile, reprezintă principala sarcină a fermierului.

În prezent, fermierii au la dispoziție numeroase instrumente pentru a-și monitoriza și gestiona câmpurile, dar pentru mulți dintre ei, inovațiile continuă să pară complexe, iar soluțiile sunt abstracte și nu sistemice.

Feodal, care demontează miturile conform cărora tehnologia modernă este complicată și costisitoare, oferă o privire asupra unor soluții simple care pot crește deja astăzi de câteva ori eficiența activității în fermă.

Cum să începeți să lucrați cu indicii sateliți, să introduceți sistematicitatea și să obțineți cele mai bune rezultate de pe terenul dumneavoastră, vom explora în acest articol.

Indicii din satelit: Care sunt avantajele lor pentru fermier?

Indicii prin satelit sunt necesari pentru a evalua de la distanță condițiile de pe teren. Aceștia oferă informații obiective privind dezvoltarea și sănătatea plantelor, precum și problemele potențiale și existente, ceea ce îi ajută pe agronomi și pe fermieri să realizeze o mai bună gestionare agricolă și să ia decizii de gestionare.

Noul sistem de management pentru fermieri Feodal.FMS, care nu este de mult timp pe piața românească, dar s-a făcut deja remarcat, oferă o analiză a terenului pe baza datelor din teren și a 6 indici.

Aceștia sunt indici care arată:

  • vegetația plantelor de pe câmpuri;
  • cantitatea de umiditate din plante;
  • inundațiile de pe câmpuri;
  • condițiile de sol;
  • relief într-un studiu retrospectiv al suprafeței terenului.

Există o mare diferență între un fermier care își monitorizează câmpurile și reacționează rapid la o problemă care apare și unul care se mișcă orbește: însămânțează și recoltează cum poate. În acest caz, primul poate recolta acolo unde cel de-al doilea suferă pierderi.

De exemplu, atunci când observăm cu ajutorul indicilor prin satelit, în primele zile ale sezonului de vegetație că, din anumite motive, cultura nu a prins rădăcini în anumite părți ale câmpului, avem posibilitatea de a descoperi rapid problema și de a reînsămânța câmpul rapid, mult mai eficient decât să regretăm după recoltă, pentru că nu am văzut și nu am reacționat la timp.

Este, de asemenea, o chestiune de ordin financiar. Atunci când cumpărăm semințe și îngrășăminte scumpe și, în același timp, le semănăm pe câmpuri care sunt, să spunem, neproductive, aruncăm astfel banii pe apa sâmbetei. Trebuie să ne evaluăm câmpurile, din punct de vedere istoric, și să ajustăm rata de aplicare în funcție de potențialul și sănătatea câmpului.

Chiar dacă nu suntem pregătiți pentru însămânțarea diferențiată, putem ajusta pur și simplu rata de însămânțare pentru întregul câmp și astfel să folosim resursele în mod eficient.

Vom analiza exemple simple de cum să lucrăm cu analiza prin satelit și să nu aruncăm banii, să gestionăm inteligent informațiile de pe câmp și să multiplicăm randamentele.

Cum lucrezi cu indici și la ce ar trebui să fii atent în primul rând

Feodal.FMS are trei indici de vegetație de bază pentru a ajuta la analiza câmpurilor în diferite perioade ale sezonului. Majoritatea fermierilor încearcă să utilizeze indicele NDVI pentru a evalua situația vegetației, dar compania susține că NDVI, este eficient doar într-o anumită perioadă și că utilizarea unui singur indice este depășită odată cu dezvoltarea tehnologiei, pentru o mai bună înțelegere a situației de pe câmp merită să se utilizeze și următorii indici:

Primul indice pe care îl putem utiliza într-o etapă foarte timpurie a analizei culturilor este MSAVI

Acesta este utilizat pentru a analiza modul în care semințele au germinat în primele etape de creștere. Acest indice a fost creat pentru a compensa inexactitatea indicelui NDVI, care nu este la fel de eficient în prima perioadă de vegetație.

„Datorită acestui lucru putem vedea dacă, de exemplu, în unele părți ale câmpului, culturile nu au reușit să germineze. Când vedem o problemă, trebuie să inspectăm zona, să aflăm motivul și să luăm măsuri: de exemplu, să reînsămânțăm cât timp putem face acest lucru pentru a salva recolta viitoare. Sau, dimpotrivă, vedem că există prea multă vegetație în acea zonă, după inspecție se dovedește că acolo au crescut buruieni, ceea ce va împiedica creșterea plantelor, iar noi putem să tratăm punctual acea zonă și să salvăm cultura”, – comentează Andrey Demyanovich, fondator și proprietar al companiei.

Când plantele au crescut puțin, trebuie să începem să folosim deja indicele NDVI pentru a analiza aceleași zone cu probleme

Principiul este același: observăm că există mai multă sau mai puțină vegetație în anumite zone și mergem să inspectăm aceste zone pentru a afla problema și soluția ulterioară.

La sfârșitul sezonului, când câmpul este deja în plină vegetație, indicele EVI-2 va arăta cel mai bun rezultat

*Reglarea contrastului în sistem este un instrument care, prin creșterea contrastului culorilor, vă ajută să vedeți mai bine zonele cu probleme.

Motivul pentru care se utilizează acești trei indici este că fiecare dintre ei este eficient în timpul unui sezon de creștere diferit. Secvența descrisă mai sus vă va ajuta să monitorizați în mod sistematic și să obțineți rezultate de calitate în diferite momente ale sezonului, astfel încât să puteți reacționa la timp la problemă prin luarea măsurilor necesare.

În plus, Feodal nu numai că oferă funcționalitate, dar vă va arăta și cum să utilizați eficient informațiile în mod gratuit.

Cum să vezi zonele cu probleme din câmp chiar înainte de însămânțare?

Înțelegerea zonelor cu probleme înainte de semănat economisește, de obicei, mulți bani pentru fermier. Semințele și îngrășămintele costă prea mult pentru a le arunca pe câmp fără a cunoaște potențialul acestuia. Majoritatea fermierilor nu au idee cât de mult pot economisi analizând productivitatea câmpurilor și ajustând rata de însămânțare.

În acest scop, Feodal.FMS a inclus în setul său de instrumente indicele de satelit SBI. Acesta este un indice care oferă o perspectivă asupra stării generale a solului. Aceste informații sunt importante mai ales înainte de însămânțare.

„Dacă nu găsiți timp sau posibilitate de a face analize agrochimice și de a intra în indicatori mai detaliați care să vă spună despre productivitatea unui câmp și dacă semănatul diferențiat nu se află în planurile dumneavoastră imediate, primul lucru pe care îl puteți face este să vă evaluați câmpurile cu acest indice și să le împărțiți în „grupe de productivitate”. Iar pe acele câmpuri care sunt mai puțin productive, reduceți rata de aplicare a semințelor și a îngrășămintelor. Pentru că oricum aceste câmpuri nu sunt capabile să dea atât de mult pe cât le cerem noi”, – spune Andrey Demyanovich, proprietarul Feodal.ro.

De fapt, acesta este primul pas, foarte simplu, pentru a efectua o analiză a solului pe teren. Fermierul va înțelege în mod clar unde, pe terenul său, există zone cu probleme și din ce zonă merită să înceapă o analiză a solului pentru a îmbunătăți performanța acestuia în viitor și pentru a ajusta ratele de aplicare a îngrășămintelor și semințelor.

Monitorizarea umidității solului, inundațiilor posibile în câmpuri și stabilirea reliefului

Indicele de umiditate NDMI vă permite să determinați conținutul de umiditate al plantelor. Cu ajutorul acestui indice, fermierul poate vedea, de exemplu, unde, din cauza terenului înclinat, plantele suferă de lipsă de umiditate, unde există concurență între plante pentru apă și unde ar trebui să se aplice o rată de însămânțare mai mică atunci când se însămânțează cultura.

„Acest indice este foarte important de analizat împreună cu relieful. Datorită informațiilor despre relief, puteți determina în avans unde se va scurge apa, unde va spăla semințele și va lăsa zone goale și unde se va aduna potențial mai multă umiditate pe câmpuri. Și pe baza acestor date, din nou, puteți ajusta normele de aplicare a semințelor pe câmpuri”, spune Andrey Demyanovich.

Analizați umiditatea din plante. Zonele întunecate indică faptul că acolo este mai multă umiditate. Există o corelație foarte bună cu relieful. Există mai multă umiditate în zonele înalte și în cele în care apa se scurge.

NDWI este un indice care vă permite să evaluați nivelul de inundare a câmpurilor și să monitorizați această tendință. Acest indice este deosebit de eficient în analiza parcelelor de teren în zonele inundate de râuri, în apropierea bazinelor de apă, unde este foarte dificil să se evalueze starea unui câmp primăvara, deoarece nici măcar nu este posibil să vă apropiați de el din cauza umidității solului.

Analiza integrată astăzi – un pas simplu către o analiză sistematică a terenului

La prima vedere, ar putea părea că analiza atâtor indici, chiar și pentru un singur câmp, este un proces complicat. De fapt, este mult mai ușor dacă folosiți sistemul de gestionare a agro-întreprinderilor Feodal FMS.

Sistemul vă permite să analizați câmpul în 4 variante, iar acest lucru vă permite să comparați indicii. Echipa Feodal FMS este convinsă că numai prin compararea indicilor împreună se poate vedea imaginea de ansamblu și se pot lua decizii corecte de gestionare care să economisească bani și să crească randamentul.

Pentru ca sistemul să funcționeze și să accesați analizele pentru indicii pe care îi specificați, trebuie doar să furnizați conturul câmpurilor, dacă îl aveți. În cazul în care nu le aveți, compania le va digitiza în câteva zile, gratuit, indiferent de necesarul de muncă.

Un nou utilizator va fi instruit gratuit nu numai cu privire la modul de utilizare a funcționalității, dar și cu privire la modul de analiză a acestor date, iar fermierul și echipa sa vor fi instruiți gratuit atât timp cât va avea nevoie.

Mai mult, fermierul va primi, de asemenea, date istorice pentru aceste câmpuri din anii precedenți și va putea compara datele analitice cu randamentele de la an la an pentru a înțelege cum „funcționează” solul din câmpurile sale, ce potențial are și ce se poate face pentru a maximiza profitul – de pe fiecare centimetru de teren în parte.

Feodal FMS vă permite, de asemenea, să monitorizați vremea, să lucrați cu hărți de randament, să monitorizați și să controlați automat calitatea operațiunilor, să controlați descărcările de combustibil și viteza operațiunilor, să țineți evidența utilajelor și să vă implicați în planificarea pe termen lung a întreprinderii, inclusiv în planificarea financiară.

Principalul avantaj al sistemului este că este ușor de utilizat, iar toate procesele sunt automatizate în proporție de 99% și nu necesită muncă manuală din partea fermierului.

Echipa digitalizează conturul câmpurilor fermierilor și conectează toate utilajele la sistem, ajutând, de asemenea, la instalarea de senzori, dacă este nevoie.

Pentru o consultație gratuită, lăsați o solicitare pe site folosind acest link.

Feodal.ro
Feodal.ro
Un sistem care îți schimbă radical viziunile despre gestionarea datelor unei întreprinderi!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Interpoma 2024: datele preliminare ale recoltei 2024/2025 prezentate la deschiderea oficială

A fost inaugurată cea de-a 13-a ediție a Interpoma,...

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară pentru una dintre cele mai importante culturi alimentare din lume...

Bayer și Orbia Netafim extind colaborarea cu noi produse pentru sectorul horticol

Divizia de Agricultură de Precizie a Orbia, Netafim, și Bayer au anunțat extinderea colaborării lor strategice, începând cu noi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole